Genellikle bir tabakta dekoratif bir garnitür olarak devredilen mütevazi maydanoz, dereotu gibi daha göz alıcı kuzenleri lehine sıklıkla göz ardı edilir. Ancak maydanoz yemek pişirmenizde rol oynamalıdır. Çorba, sos ve salatalarda maydanoz kullanıldığında daha az tuz eklenebilir. Yeşil bitki ayrıca demir ve A ve C vitaminleri içerir.
Ek olarak lezzetli bir bitkidir. Maydanozun lezzetini hafif olarak tanımlıyor, ancak tariflere biraz lezzet katabilir. Ağırlıklı olarak maydanoz kullanan yemekler arasında tabbouleh (bir Orta Doğu salatası), chimichurri ve salsa bulunur. Bu tariflerin tümü taze maydanoza dayansa da, bitki kurutulmuş olarak da bulunabilir. Otların aroması genellikle kurutma işlemi sırasında yoğunlaşsa da, maydanozun aromasının daha yumuşak hale gelir.
Arka bahçeden satın alındıktan veya hasat edildikten sonra, kolay erişim için maydanozu saklamanın en iyi yollarından ikisi, tezgahta suyla dolu bir kavanozda veya bir torbada (veya plastik sargıya gevşek bir şekilde sarılı olarak) buzdolabındadır. Maydanoz ayrıca daha uzun süre saklanması için dondurulabilir — ancak bir tarifte taze maydanoz, kıvırcık veya düz yapraklı olması gerekiyorsa hangisini almalısınız? Birkaç nedenden dolayı birinin diğerinden üstün olduğunu tavsiye ediyor.
Yemek pişirmek için bir demet maydanoz alırken düz yapraklı maydanozu tercih edin. Kerevizi andıran narenciye aroması nedeniyle İtalyan maydanozu olarak da bilinir. Yassı yaprak maydanoz ayrıca, kıvırcık maydanozun tadını çok fazla lezzetsiz olarak tanımlayan bir miktar biber içerir. Şef Mehdi Boujrada, Martha Stewart'a, daha güçlü lezzetine ek olarak, düz yapraklı maydanozun, kıvırcık maydanozdan (Fransız maydanozu da denir) yemeklerde daha iyi sonuç veren bir dokusu olduğunu söyledi. Kıvırcık maydanoz düz yapraklı maydanozdan daha kuru olduğu için bir tabağa konduğunda çiğnemenin daha sert ve zor olabileceğini söyledi. Bununla birlikte, güzel yeşil rengiyle dekoratif bir garnitür olarak da işe yarar.
Yemek pişirmek için ister düz yaprak ister kıvırcık kullanın, maydanozun mümkün olduğu kadar fazla lezzeti korumak için en sık kıyıldığını ve işlemin sonunda yemeğe eklendiğini söylüyor. Taze maydanoz ısıya maruz kaldığında lezzetini çabuk kaybederken, kurutulmuş maydanoz kaybetmez. Pişirme işlemi boyunca bir tabağa dahil edilebilir. Maydanozun ne zaman ve nasıl kullanılacağını bilmek nispeten kolaydır.
Şunlara da göz atın;