Hangi Ekmeği Tüketmeliyiz?
Hangi tür ekmekler daha sağlıklı? Günde ne kadar ekmek yemeliyiz? Uzm. Dyt. Elif Bilgin Baş, gün içinde tüketilmesi gereken ekmek miktarını ve ekmek çeşidini açıkladı.

Ekmek günlük beslenmemizde sıklıkla yer verdiğimiz bir besindir. Bu sebeple tercih ettiğimiz ekmek türü ve ne sıklıkla tüketildiği oldukça önem taşımaktadır. Ekmek tüketiminin sıklığı ise bireyin yaşına, kilosuna, günlük hareket durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Hangi Tür Ekmek Yemeliyiz?

  1. Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği gibi tahıllı ekmekler demir, magnezyum ve B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda yüksek diyet lifi içeriği sayesinde kan şekerinin dengede kalmasını sağlayarak daha uzun süreli tokluk sağlamaktadır. Zengin lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini de düzenleyerek kan parametrelerinin iyileşmesini de desteklemektedir.
  2. Beyaz ekmek ise tahıllı ekmeklere kıyasla kan şekerinin daha hızlı yükselmesini sağladığından tokluk süresini kısaltır ve daha çabuk acıkmaya yol açmaktadır. Aynı zamanda öğütme işlemleri sırasında lif içeriği, demir ve B vitaminleri de azalmaktadır.

  1. Tam buğday ekmeği satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Tam buğday olarak etiketlenen ekmeklerde rafine un eklenmiş olabilmektedir. Tam buğday unlu ekmek satın alırken %100 tam buğday unundan yapılmış olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  2. Ekşi mayalı tam buğday unlu ekmekler ise, fermentasyon sırasında oluşan probiyotikler ve prebiyotikler bakımdan zengindir. Aynı zamanda bu yararlı bakteriler sayesinde nişastanın sindirilme oranı azaldığından düşük glisemik indekse sahiptir. Tam buğday unundan yapılan ekşi mayalı ekmekleri tercih etmek sağlıklı bir tercih olacaktır.

Yazar:

Uzm. Dyt. Elif Bilgin Baş

Şunlara da göz atın;

  1. Değişik ekmek tarifleri
  2. Evde ekmek hazırlarken yapılan hatalar
  3. Ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir?
  4. Hangi ekmek daha sağlıklı?
  5. Ekmek üstü lezzetler

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu
Leblebi Neye İyi Gelir ve Faydaları Nelerdir?
Her Gün 1 Bardak Kefir İçersek Ne Olur?
Mutfak Robotu Ne İşe Yarar?
Neden Bazı Meyve ve Sebzeleri Kabuklarıyla Yemelisiniz?
Papaya Nasıl Yenir: 6 Farklı Yöntem