Likopenin Faydaları: Hangi Besinlerde Likopen Bulunur?
Likopenin faydaları nelerdir? Likopen bakımından zengin besinler hangileri? Kırmızı renkli meyvelere rengini veren likopen, kalp sağlığı ve genel sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir. İşte, likopenin faydaları ve likopen içeren besinler:

Likopen, domates ve greyfurt gibi meyvelere rengini veren bir bitki besin maddesidir. İyileştirilmiş kalp sağlığı, güneş yanığı önleme ve belirli kanserlere karşı koruma ile ilişkilendirilmiştir. Karotenoid ailesinden bir antioksidan olan likopen, vücuttaki serbest radikallerle savaşır. Serbest radikaller yükselirse, oksidatif stres yaratabilirler. Bu stres kalp hastalıkları, diyabet, Alzheimer gibi kronik hastalıklarla ilişkilidir. Araştırmalar, likopenin antioksidan özelliklerinin vücudunuzu bu koşulların bazılarına karşı koruyarak serbest radikal seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Likopenin Faydaları Nelerdir?

  1. Likopen, antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerle savaşır ve oksidatif stresi azaltır.
  2. Likopenin güçlü antioksidan etkisi, bazı kanser türlerinin ilerlemesini önleyebilir veya yavaşlatabilir. İnsanlarda gözlemsel çalışmalar, likopen dahil yüksek karotenoid alımını %32-50 daha düşük akciğer ve prostat kanseri riskiyle ilişkilendirir.
  3. Likopen ayrıca kalp hastalığı geliştirmeye de yardımcı olur. Yüksek kan likopen seviyeleri, kalp hastalığına yol açabilecek sağlık koşullarının bir kombinasyonu olan metabolik sendromlu kişilerin yaşamlarına yıllar ekleyebilir.
  4. Likopen, kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü yükseltebilir. Likopenin koruyucu etkileri, özellikle kan antioksidan seviyeleri düşük veya yüksek oksidatif stres seviyelerine sahip kişiler için faydalı görünmektedir.
  5. Likopen güneşin zararlı etkilerine karşı bir miktar koruma sağlayabilir. 12 haftalık bir çalışmada, gıda veya takviyelerden günlük 8-16 mg likopen alımı, UV ışınlarına maruz kalmanın ardından cilt kızarıklığının yoğunluğunu %40-50 oranında azaltmaya yardımcı oldu.
  6. Likopen katarakt oluşumunu önleyebilir veya geciktirebilir ve yaşlı erişkinlerde başlıca körlük nedeni olan maküler dejenerasyon riskinizi azaltabilir.
  7. Likopen, sinir ve doku hasarının neden olduğu bir tür ağrı olan nöropatik ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
  8. Likopenin antioksidan özellikleri, Alzheimer gibi yaşa bağlı hastalıklarda yaşanan nöbetleri ve hafıza kaybını önlemeye yardımcı olabilir.
  9. Likopenin antioksidan etkisi kemik hücrelerinin ölümünü yavaşlatabilir, kemik mimarisini güçlendirebilir ve kemiklerin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olabilir.

Likopen İçeren Besinler Nelerdir?

Pembe ve kırmızı renge sahip olan tüm doğal gıdalar, bir miktar likopen içerir. Ancak bazılarında bu miktar daha fazladır. Örneğin, domates, en büyük likopen kaynağıdır ve ne kadar olgunlaşırsa, o kadar fazla likopen içerir.

  1. Güneşte kurutulmuş domates: 45.9 mg
  2. Domates püresi: 21.8 mg
  3. Karpuz: 4.5 mg
  4. Guava: 5.2 mg
  5. Taze domates: 3 mg
  6. Greyfurt: 1.1 mg
  7. Papaya: 1.8 mg
  8. Pişmiş kırmızı biber: 0.5 mg likopen içerir.

Günde 8-21 mg likopen alımı, sağlık açısından faydalıdır.

Likopenin Zararı Var Mı?

Likopen, özellikle gıdalardan elde edildiğinde genellikle güvenli kabul edilir. Ancak aşırı miktarda likopen içeren besinler tüketmek, bazı kişilerde cilt renginin bozulmasına yol açabilir. 

Kronik rahatsızlığı olanlar, ilaç kullananlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler likopen takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. A vitamini içeren besinler
  2. Çinko hangi besinlerde bulunur?
  3. Omega 3 içeren besinler
  4. B6 içeren besinler
  5. K vitamini içeren besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı