Hamileliğin Beyne Olan Etkileri: Hamilelik Beyninizi Nasıl Değiştirir?
Hamilelikte beyin küçülür mü? Hamileliğin ilk günlerinde unutkanlık olur mu? Hamilelikte beyne ne olur? İşte, hamileliğin kadın beyni üzerindeki etkileri:

Hamilelik, tüm anne adayları için hem fiziksel, hem de ruhsal bir değişim zamanıdır. Hormonlar yükselir, karın büyür ve ayak bilekleri şişmeye başlar. Gözle görülebilen fiziksel değişimlerin yanı sıra, gözle görülemeyen bazı değişiklikler araştırmalar sayesinde biraz daha netleşebilir. Araştırmalar, kadınların hamilelik döneminde bir miktar gri madde kaybettiğini, beyinlerinin küçüldüğünü ve daha verimli hale geldiğini gösteriyor. Ayrıca kadınların bağlanma duygularının da güçlendiğini söylenilir. Araştırmaya göre bu değişiklikler, anne adayını ebeveynliğe hazırlıyor.


Hamilelik Beyninizi Nasıl Değiştirir?

  1. Gri madde, beynin görevleri yerine getiren kısmında bulunur. Beynin bu alanları, sosyal biliş, başkalarıyla etkileşim kurma gibi çeşitli görevlerden sorumludur. Çalışmalar, hamilelik sırasında bu maddede azalma olduğunu göstermiştir. Ancak gri madde kaybı, beynin belirli bölgelerinde meydana gelir. Bu endişe verici bir durum değildir.
  2. Beyin küçülür, fakat daha güçlü ve daha verimli bir hale gelir. 
  3. Bu durum yeni anneler için, beyinlerinin bebeklerin ağlama, gülme gibi vücut hareketlerini daha iyi yorumlaması anlamına gelir.
  4. Beyindeki değişiklikler, yeni annelerin tehditleri algılamasına da yardımcı olabilir. Bu sayede hem kendilerini, hem de bebeklerini daha hızlı koruyabilirler.
  5. Ayrıca bu değişiklikler annelerin diğer insanlarla daha derin, daha güçlü bağ kurmasına yardımcı olur. 
  6. Araştırmacılar, annelerden bebekleri doğduktan iki yıl sonra tarama için geri dönmelerini istediler. 25 anneden 11'i bu süre içinde tekrar hamile kalmamıştı. Bu taramalara göre, bebeğin doğumundan sonra yeni annelerde tespit edilen değişikliklerin devam ettiği gözlemlenmiştir. 


Hamileliğin İlk Günlerinde Unutkanlık Olur Mu?

Yeni anneler doğumdan önce ve sonra, unutkanlık yaşadıklarını sıklıkla bildirirler. Ancak bu durum yoğunluktan kaynaklı olabilir. Yapılan bir çalışmada, bir annenin hamilelikten sonra bilişsel yeteneğinde, hamile kalmadan önceki yeteneğine göre hiçbir değişiklik olmadığı bulunmuştur. 

Babalar Etkileniyor Mu?

Yapılan bir çalışmada, 25 kadının beyinleri hamile kalmadan ve ilk bebekleri doğduktan 3 hafta-2 ay sonra tekrar incelendi. Bu araştırmada 19 babanın beyni de incelendi. Beyin yapısındaki değişikliklerin babalarda değil, yalnızca annelerde olduğu sonucuna varıldı. 


Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?
  2. Hamilelikte kaçınılması gereken besinler
  3. Hamile kalmaya çalışırken uzak durulması gereken besinler
  4. Beyin detoksu nasıl yapılır?
  5. Beyin sağlığını koruyan besinler

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı