Esnaf lokantalarını sever misiniz? Tarihi 1888’e dayanan Hacı Abdullah Lokantası’nın mutfağına konuk olduk ve sizler için birbirinden lezzetli yemeklerin reçetelerini aldık. Hacı Abdullah Lokantası, Osmanlı saray mutfağı tarifleriyle ünlüdür. Bu yüzden, Osmanlı'dan kalan nefis yemekleri hazırlamak için kolları sıvıyor ve mutfağa giriyoruz.
Malzemeler;
Yapılışı: Kuzu etini tencereye alın. Üzerine 1 litre su ve 50 gr tereyağı ekleyin ve 1 saat boyunca haşlayın. Sürenin sonunda ocağın altını kapatın ve soğumasını bekleyin. Soğuyan etleri sudan çıkarın ve lif lif olacak şekilde ayıklayın. Başka bir tencerede 50 gr tereyağını eritin ve kızmasını bekleyin. Kızgın yağın içine ince kıyılmış soğanları ekleyin ve kavurun. Daha sonra et, tuz, kekik, salça, karabiber ve ince doğranmış sarımsağı ilave edip 10 dakika boyunca karıştırarak pişirin. Ardından yemeği ocaktan alın ve porsiyonlara ayırarak tepsiye koyun. Sos için, yağ, un ve tuzu 5 dakika birlikte kavurun. Üzerine soğuk süt ve yumurta ekleyerek sürekli karıştırarak pişirin. Sos kıvam aldığında, hazırladığınız tepsideki yemeklerin üzerine dökün. Daha sonra yumurta sarısı sürün ve kaşar peyniri serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 15 dakika pişirdikten sonra sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Tencereye tereyağını alın ve eritin. Küp küp doğradığınız soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine eti, ilave ederek 10 dakika daha kavurun. Unu ekleyin ve 3-4 kez karıştırarak suyunu ilave edin. Daha sonra tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte pişmeye bırakın. Fasulyeleri ikiye bölün. Havuç, kabak ve limonu dilimleyin ve etin üzerine ekleyerek 35 dakika kaynatın. Tuz, bezelye ve şekeri ekledikten sonra ocağın altını kapatın. İnce kıyılmış maydanoz ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Öncelikle patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyun. Patlıcanları ince ince kıyın. Tencereye yağın yarısını ekleyin ve içine unu alarak kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine kıydığınız patlıcanı, rendelenmiş muskatı, sütü, tuzu ve kaşar peynirini ekleyerek 10 dakika pişirin. Hazırladığınız beğendiyi bir kenara alın. Yağın kalanını başka bir tavaya alın ve soğanı kavurun. Üzerine eti ekleyerek 10 dakika daha kavurun. Domates, biber salçası, tuz ve suyu ilave edip 30 dakika pişmeye bırakın. Tabaklara önce patlıcan beğendiği ekleyin. Üzerine hazırladığınız kebabı ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Kuzu kolu güzelce yıkayın ve bir tencereye alın. Üzerine su ekleyerek haşlayın. Yağ dışında kalan malzemeleri robottan geçirin. Eti haşladığınız suyu ve tereyağını başka bir kapta karıştırın. Kuzu kolları dörde bölün ve tepsiye alın. Robottan geçirdiğiniz sebzeleri de tepsiye alın. Üzerine hazırladığınız sosu dökün ve 180 dereceli fırında pişirin.
Malzemeler;
Yapılışı: Soğanları ince ince kıyın ve tereyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine salça eti ekleyerek 15 dakika daha kavurun. Üzerine kırmızı biber, su ve tuz ilave edip tencerenin kapağını kapatın. 1 saat pişmeye bırakın. Patlıcanları şeritler halinde dörde bölün. Patlıcanları ayçiçek yağında kızartın. Patlıcanların iki şeridini artı olacak şekilde üst üste koyun. Orta kısma eti yerleştirin ve üzerini etle örtün. Üzerine sırasıyla domates ve sivri biber yerleştirip kürdanla tutturun. Kalan etlere de aynı işlemi uygulayın. Etleri tepsiye dizip kalan salçalı suyu üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20 dakika boyunca pişirin. Sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.
Şunlara da göz atın;