Gürcü Mutfağı Yemekleri: Gürcü Mutfağından 10 Farklı Yemek
Orijinal karakterini korumayı başaran Gürcü mutfağı, farklı et ve sebze yemekleriyle ön plana çıkar. İşte, yolu Gürcistan'a düşenlerin mutlaka denemesi gereken 10 özgün yemek:

Gürcü mutfağı, Gürcistan'ın ulusal mutfağıdır. Avrupa, Orta Doğu, İran ve Rusya mutfaklarından etkilense de, özgünlüğü korumayı başarmış güçlü bir mutfaktır. Gürcistan, eski zamanlarda İpek Yolu üzerinde olduğu için, bölgeye gelen gezginlerin Gürcü mutfağına katkıları olmuştur. Gürcü mutfağında et, peynir ve mayalı hamur tüketimi oldukça fazladır. Yemeklerin ağırlığını almak için yanında salata ve gazozlu içeceklere yer verilir. Çok baharat kullanılmayan bu mutfakta, ceviz, nar, sarımsak, patlıcan, fasulye, ıspanak, erik, kişniş, tarhun ve dereotu kullanımı yaygındır. Gürcistan toprağında yetişen erik, armut, üzüm ve şeftali gibi meyveler de sık sık tüketilen lezzetler arasındadır. 

Gürcü Mutfağı Yemekleri

  1. Hinkal

Gürcü mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan hinkal, aslında bir mantı çeşididir. Hinkalın iç dolgusunda sığır ve koyun eti karışımı kullanılır. Hazırlanan mantılar haşlama usulüyle pişirildikten sonra et suyu hamurun üzerine eklenir. 

  1. Haçapuri

Karadeniz mutfağında da ilgi gören haçapuri, peynirli bir pide çeşididir. Mayalı hamurun peynirle doldurulmasıyla hazırlanan bu pidenin üzerine küp şeklinde kesilmiş tereyağı ilave edilir.

  1. Harço Çorbası

Kharcho olarak da bilinen bu çorba, Gürcü mutfağının milli çorbasıdır diyebiliriz. Et, et suyu, ceviz, pirinç, mısır unu ve kişniş ile hazırlanan çorbaya domates sosu da ilave ediliyor. Özellikle kış aylarında tercih ediliyor. 

  1. Hasuda

Şeker, un, su ve nişasta karışımından ortaya çıkan hasuda tatlısı, ülkemizin bazı bölgelerinde de tüketilir. Gürcü mutfağında daha muhallebi kıvamında sunulan bu tatlı, özellikle misafir ağırlarken sunulur. 

  1. Lobio

Taze toplanmış otların sarımsak ve barbunya fasulyesiyle birlikte güveçlerde pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, ceviz, soğan, sarımsak gibi malzemelerle zenginleştirilir. Genellikle mchadi ekmeği ile birlikte sunulur. 

  1. Chashushuli

Dana eti, domates ve mantarla hazırlanan bu yemek, etlerin şişe geçirilip pişirilmesiyle hazırlanır. Şişte pişen etler daha sonra güvece alınır ve diğer malzemelerle zenginleştirilir. Erik sosu ve kuru soğan eşliğinde servis edilir. 

  1. Badricani Nigvzit

Gürcüce'de cevizli patlıcan anlamına gelen bu yemek, ana yemeklerin yanında sunulan mezelerden biridir. Patlıcanlar ince ince dilimlenip kızartıldıktan sonra satsivi sürülerek katlanır ve üzerine nar tanesi serpiştirilerek servis edilir. 

  1. Phali

Mevsime göre patlıcan, ısırgan otu, ıspanak, lahana, fasulye ve pancar ile hazırlanan phali, ceviz, kişniş ve sarımsakla birleştirilen bir mezedir. Küçük çörekler şeklinde servis edilen bu meze, balık ve et yemeklerinin yanına çok yakışıyor.

  1. Ponçiki

Görünümü donuta benzeyen bu tatlı, tat olarak pişiyi andırabilir. Genellikle içine krema veya reçel konulur. Pişen ponçikinin üzerine isteğe göre pudra şekeri veya hindistan cevizi serpiştirilir. 

  1. Ballı Cevizli Fırınlanmış Elma

Yeşil elmanın üstünün kesilip içinin oyulmasıyla hazırlanan bu tatlı, ballı harç ile doldurulur. Odun fırınında pişirilen bu tatlı, hem hafifliği, hem de lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kolombiya yemekleri
  2. Cezayir yemekleri
  3. Azerbaycan yemekleri
  4. Norveç yemekleri
  5. Berlin yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?