Beslenmede Güçlü Gıda Eşleşmeleri
Tek başına yenildiğinde başlı başına vitamin değeri taşıyan bazı gıdalar, bileşenleriyle tüketildiğinde vücudumuz için çok daha ayrı bir öneme sahip olabiliyor.

Tahıl ve süt, domates ve zeytinyağı gibi bazı gıdalar birlikte tüketildiğinde besin değeri bakımından daha faydalı oldukları uzmanlar tarafından önemle vurgulanıyor. Bu gıdaların birlikte tüketilmesi sindirime, besinlerin depolanmasına ve faydalı hale gelmesine yardımcı oluyor. Yediğimiz tüm besinlerin birbirleriyle olan dengelerine dikkat ekmek gerekir. Aksi takdirde yarar yerine zarar oluşabilir. Her şeyi bilinçli tüketmekte fayda var. Önerdiğimiz eşleşmeler size örnek olabilir. Gün içinde protein, karbonhidrat, lifli yiyeceklerle sebze ve meyve tüketimini belirli miktarlarda yaparak sağlıklı beslenin.

  1. Limon ve Ispanak

Ispanak, bitkide bulunan ve kolay sindirilemeyen bir demir çeşidi ile yüklüdür. Narenciyelerin içinde bol miktarda bulunan C vitamini bu demirin molekül yapısını değiştirir ve vücutta daha kolay sindirimini sağlar.


Benzer eşleşmeler;

Portakal suyu ve yulaf ezmesi

Brokoli ve soya peyniri

  1. Kahvaltılık Gevrek ve Süt

Süt ürünleri, tohumlar (susam, kabak çekirdeği, keten tohumu) ve koyu yeşil yapraklı sebzeler, güçlü kemikler ve dişler için gerekli kalsiyumu içerir. Tam tahılın, fındığın ve soyanın içinde bulunan magnezyum olmazsa kemikler ve dişler gerekli kalsiyumu yeterince vücutta tutamaz.


Benzer eşleşmeler;

Tam buğday ekmeği ve peynir

Esmer pirinç ve lahana

  1. Fıstık Ezmesi ve Muz

Muz, fıstık ezmesi gibi tuzlu yiyeceklerde bulunan sodyumun vücutta daha az tutulmasını sağlayan potasyum ile doludur. Potasyum hücrelere girdiğinde buna karşılık sodyum dışarı çıkar. Sodyumun çok fazla olması yüksek tansiyona ve fazla suyun vücutta tutulmasına neden olur. Potasyumlu yiyecekler bu dengeyi sağlar.


Benzer eşleşmeler;

Soya sosu ve ton balığı

Sezar salata sosu ve marul

  1. Tavuk ve Havuç

Kümes hayvanları, kabuklu deniz canlıları, süt, fındık ve fasulyenin içinde bulunan çinko, göz için gerekli A vitamini (havuç, tatlı patates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur) taşıyan proteini üretir. Retina, retinal molekülünü üretmek için A vitaminine ihtiyaç duyar. Bu molekül düşük ışıkta görebilme ve renkli görüş için gereklidir.


Benzer eşleşmeler;

Hindi eti ve tatlı patates

Fasulye ve cheddar peyniri


  1. Domates ve Zeytinyağı

Domates ve karpuz gibi kırmızı besinler likopen içerir. Likopen güçlü bir antioksidandır ve bağırsak duvarından kolay emilebilmek için yağa ihtiyaç duyar. Zeytinyağı, avokado, balık ve fındıkta bulunan doymamış yağlar en sağlıklısıdır.


Benzer eşleşmeler;

Pembe greyfurt ve avokado

Pişmiş domates ve somon balığı


Şunlara da göz atın;

  1. Organik gıda nedir?
  2. Gluten içeren gıdalar
  3. Hangi besinden ne kadar tüketmeliyiz?
  4. İştah kesen besinler
  5. Glisemik indeksi yüksek olan besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!