Gübre Nedir, Nasıl Kullanılır? Hangi Gübreyi Seçmeliyiz?
Gübre nedir? Gübre çeşitleri nelerdir? Gübreleme işlemi nasıl yapılır? Hangi gübre kullanılmalıdır? İşte, bitkilerinizin daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacak gübreleme işlemi:

Bitkilerin su ve ışığa ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak daha verimli büyümelerini sağlamak için, bitkiler gübreleme işlemine de ihtiyaç duyar. Özellikle soğuk günler gelmeden önce yapılan gübreleme işlemi, bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.

Gübre Nedir?

Gübre, bitkilerin büyümesini teşvik eden doğal veya yapay bir maddedir. Gübre, toprağın doğal verimliliğini artırır ve kimyasal elementleri mahsullerle değiştirir. Bu durum bitkinin ömrünün uzamasını sağlar. Ancak gübre, bitki besininden farklıdır. Gübrelenmiş toprağı her suladığınızda, mineraller kendini salar ve bitki minerallerden faydalanabilir. 

Gübre Nasıl Seçilir?

Azot, fosfor ve potasyum, bitkinin ihtiyaç duyduğu temel minerallerdir. Bu yüzden gübre alırken, içindeki N-P-K oranına dikkat etmeniz gerekir. Bu oranın 15-30-15 olmasına dikkat edebilirsiniz. Oranı daha yüksek olan gübreler, daha konsantredir. Bunun dışında tam gübre olarak adlandırılan mikro besinli gübreler, kalsiyum, bor, çinko, magnezyum, demir, kükürt, molibden gibi maddeler içerir. Dilerseniz, seçiminizi tam gübreden yana da yapabilirsiniz.

Hangi Gübreyi Seçmeliyiz?

Gübreler; Katı, sıvı ve organik olmak üzere üçe ayrılır.

  1. Sıvı gübreler, evde bitki bakmaya yeni başlayanlar için idealdir. Fiyat olarak da uygun olan sıvı ve toz gübreler, bitkinin ihtiyacına göre su ile seyreltilebilir. 
  2. Peletler, gübreler arasında en dayanıklı olanlardır. 3-6 aya kadar dayanıklıdır. Ancak bazen aşırı gübrelemeye sebep olabilir. Bu yüzden daha büyük bahçelerde tercih edilir.
  3. Organik gübreler, tamamen doğal maddelerden ve minerallerden oluşur. Diğerlerine göre biraz kötü kokabilir. Organik gübreyi hem kendiniz yapabilir, hem de hazır olarak satın alabilirsiniz. 

Gübreleme Hakkında Tüyolar

  1. İlkbahar ayları, bitkileri gübrelemek için en ideal zamandır. Çünkü bitkiler, bu aylarda daha çok büyür.
  2. Hızlı büyüyen bitkiler, kaktüs gibi yavaş büyüyen bitkilere göre daha sık gübrelenmelidir.
  3. Gübreyi seyrelterek kullanın. Böylece bitkinizi aşırı gübrelemekten korumuş olursunuz.
  4. Meyve ve çiçek veren bitkiler, daha fazla gübrelenmeye ihtiyaç duyarlar.
  5. Mikro besinler, makro besinler kadar önemlidir. 

Bitkilere Gübre Nasıl Verilir?

Eğer bitkiyi yeni ekecekseniz, saksının dibine az miktarda toprak ekleyin. Üzerine gübre ilave edin ve toprakla karıştırın. Daha sonra bitkinizi toprağa yerleştirin ve üzerini toprakla örtün. Bitkiye ilk can suyunu vermeyi unutmayın. 


Şunlara da göz atın;

  1. Soğuk kompost nasıl yapılır?
  2. Doğduğunuz aya göre çiçek önerileri
  3. Yatak odasında yetiştirebileceğiniz bitkiler
  4. Yaprak bitlerinden nasıl kurtulursunuz?
  5. Solan orkide nasıl canlandırılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!