Guatemala Kahvesinin Özellikleri Nelerdir, Nasıl Yapılır?
Guatemala kahvesi nasıl ortaya çıktı? Guatemala kahvesi nasıl yapılır? Guatemala kahvesinin özellikleri nelerdir? İşte, guatemala kahvesi

Guatemala, Orta Amerika'nın Kıstas bölgesinde yer alan bir ülkedir. Kuzeyinde Meksika, doğusunda Belize, güneyde ise El Salvador mevcuttur. Guatemala 'ağaçların yeri' anlamına gelir. Genel anlamda tropikal iklimi vardır. Guatemala'da iki dönem yaşanır. Bunlardan ilki Nisan sonundan başlar Eylül'e kadar devam eder ve yağışlı geçer. İkinci dönem ise Mart ayından Nisan sonuna kadar devam eden sıcak dönemdir. Bol miktarda yağış aldığı için bitki örtüsü zengindir. Bu zenginliği kahvelerine de yansır. 

Guatemala'nın Kahveyle Tanışması

Guatemala, ilk kez 1700'lü yılların başında kahveyle tanışmıştır. Ancak kahveyi ilk zamanlarda süs bitkisi olarak kullanmışlardır. Ancak yeni bir endüstri arayışına girmeye başladıklarında, kahveyi süs bitkisi olmaktan çıkarıp gerçek kullanımına uygun bir şekilde kullanmaya başlamışlardır. Guatemala, 1860'lı yıllarda, yarım milyondan fazla kahve ağacı dikmiştir. Bu da ertesi yıllarda kahve üretimi ve ihracatının 2-3 katına çıkmasını sağlamıştır. Hükümetin destek göndermesiyle birlikte kahve ihracatı, Guatemala'nın en büyük gelir kaynaklarından biridir. 

Bölgelere Göre Guatemala Kahvesinin Özellikleri

Yıkandıktan sonra işlenen Guatemala kahvesi, genelde Aralık ve Nisan ayları arasında hasat edilir. Guatemala kahve çekirdekleri, gevrek bir asiditeye sahiptir. Çikolata ve baharat aromaları bakımından zengindir. Orta gövdeli kahve çekirdekleri, çiçek aromalarıyla karakterize edilmiştir. İşte, bölgelere göre guatemala kahvesinin özellikleri;

  1. Atitlan Kahvesi: Bu bölge, Pasifik Okyanusu'nu gören ve üç yanardağ ile çevreili, Atitlan Gölü'nün çevresinde yer alır. Bölgede yetişen kahve çekirdekleri zengin aromalıdır.
  2. Nuevo Oriente: Volkanik ve killi toprak açısından zengindir. Kahve çekirdekleri 1300-1600 metre arasında yetişir. 
  3. Antigua: Genel itibariyle sert bir kahvedir. Bölgenin sıcaklıkları 19-22 derece arasındadır. Kahvede elma benzeri gevrek bir asitlik, tatlı çiçek notaları ve derin çikolata aromaları mevcuttur. 
  4. Fraijanes: Kahve çekirdekleri 1200-1500 metre arasında yetişir. Bölgede birinci sınıf kahve çekirdekleri üretilir.
  5. Rainforest Çoban: Nemli ve subtropikal ormanlarla kaplı bir bölgedir. Yağmur ormanı bölgesindeki çekirdekler genellikle hafif asitli, tatlı meyve aromalı ve orta gövdelidir.
  6. Huehuetenango: Meksika sınırında bulunur. Kahve çekirdekleri şarabı andıran bir asidite ve zengin lezzetlerden oluşur. 
  7. Volcan san marcos: Hasada en erken başlayan kahve bölgesidir. Aralık ayından Mart ayına kadar hasat edilir.

Guatemala Kahvesi Nasıl Yapılır?

Bir yemek kaşığı guatemala kahvesi, eğer hafif kavrulmuş ise V60, filtre kahve makinesi veya chemex ile demlenebilir. Koyu kavrulmuş kahveler ise French press ile demlenmelidir. Kahvenin üzerine sıcak su yavaş yavaş eklenmelidir. Kahve yavaşça süzüldükten sonra 5-6 dakika demlenmeye bırakılır. Ardından afiyetle içilebilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Arabica kahve çekirdeğinin özellikleri
  2. Irish coffee nasıl yapılır?
  3. Kenya kahvesinin özellikleri
  4. Brezilya kahvesinin özellikleri
  5. Endonezya kahvesinin özellikleri nelerdir?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!