Grip Mevsimi Var Mı?
Grip, özellikle kış aylarında artış gösteren bir rahatsızlıktır. Peki, gribin gerçekten bir mevsimi var mı, yoksa her mevsim görülebilir mi? İşte, grip mevsimi hakkında bilmeniz gerekenler:

Grip, bir diğer adıyla influenza viral bir hastalıktır. Virüslerden kaynaklanan bu hastalık, sağlıklı insanlarda ortalama 1 hafta içinde iyileşmeye başlar. Ancak yine de vücut direncini düşürebilir. Aynı şekilde kronik hastalığı olan kişilerde, çocuklarda ve yaşlılarda daha uzun sürebilir ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden yüksek risk grubundaki kişiler, gribe yakalandığında mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Grip virüsleri, öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu aracılığıyla bulaşır. Ayrıca öpüşme, tokalaşma ve hasta kişilerle temas etme gibi durumlar gribin giderek yayılmasına neden olur. Bu yüzden hasta kişilerin evde dinlenmesi ve hasta kişilerle ortak eşya kullanmaktan kaçınılması önemlidir. 

Grip Mevsimi Var Mı?

Mevsimsel grip, adından anlaşılacağı üzere yaz, ilkbahar, sonbahar ve kış dahil olmak üzere tüm yıl boyunca görülebilir. Ancak grip sezonu, sonbahar ve kış aylarında en yaygın haliyle görülür. Aslında gribin soğuk havalarda daha fazla görülmesinin altında birçok neden yatıyor olabilir;

  1. Doğru koşullar altında, birçok virüs daha soğuk sıcaklıklarda daha uzun süre dayanır. Soğuk havalar, grip virüslerinin daha uzun süre yaşamasına ve yüzeylerde kalmasına neden olabilir. Bu da virüsün daha çok insana bulaşma riskini önemli ölçüde artırır. 
  2. Sonbahar ve kış aylarında güneş ışığına maruz kalma süresi giderek azalır. D vitamini için önemli bir kaynak olan güneş ışığı, aynı zamanda bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Zayıf bağışıklık ise, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı kişiyi daha açık bir hale getirir. Yani, kış aylarında dışarıda geçirilen vaktin azalması ve güneş ışığına maruz kalma süresinin azalması, griplerin yayılmasına yol açabilir. 

  1. Sonbahar ve kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte yağmur ve kar gibi hava olayları görülür. Bu durum, insanların sıcak alanlara kaçmasına, AVM, cafe, restoran gibi kapalı alanlarda daha fazla bulunmasına neden olur. Açık havada geçirilen vakit azaldıkça, kapalı alanlara gösterilen ilgi artar ve bu alanlarda normalde olması gerekenden daha fazla insan bulunur. Virüsler, kapalı alanlarda daha hızlı yayılır ve daha fazla kişiye bulaşır. 
  2. Kış aylarında hem kapalı alanlarda geçirilen vaktin artması, hem de diğer insanlarla daha fazla temas edilmesi, grip ve soğuk algınlığının bulaşma hızını artırır. Bu aylarda özellikle tokalaşma ve öpüşme gibi temaslardan kaçınmak gerekir.

Grip mevsiminde virüslerden kaçınmanın en iyi yolu, ellerinizi en az 30 saniye boyunca sabunlu suyla yıkamaktır. Ellerinizi yıkamadığınız zamanlarda ağız, burun ve yüzünüze değdirmekten kaçının. Öksüren ve hapşıran kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, yürüyen merdiven, kapı kolu gibi sık sık dokunulan yüzeylerle temas en aza indirilmelidir. Kapalı ve kalabalık ortamlarda gerekli görülürse maske takılmalı, kapalı alanlar düzenli olarak havalandırılmalıdır. Güneş ışığının az olduğu bu aylarda D vitamini içeren besinler tüketilmeli, bağışıklığı güçlendirmek için sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Grip belirtileri başladığında doktora gitmek ve hastalığı başkalarına bulaştırmamak için iyileşene kadar evde dinlenmek de son derece önemlidir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Gripten hızlı kurtulmak için ne yapmalıyız?
  2. Grip olduğunuzda yemeniz gereken besinler
  3. Grip hakkında bilmeniz gereken gerçekler
  4. Çocuklarda grip enfeksiyonu nasıl geçer?
  5. Gripler neden geçmiyor?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pekmez Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Yeni Gastronomi Akımı: Yavaş Yemek Hareketi Nedir?
Kaşıntıya İyi Gelen 5 Esansiyel Yağ
3 Aralık 2024 Masterchef: İlk Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Grip Mevsimi Var Mı?
Yer Elması Nasıl Yetiştirilir?