Göz Şişliğine Ne İyi Gelir?
Göz kapağı şişliği neden olur? Göz kapağı şişliğine ne iyi gelir, evde hangi yöntemler uygulanır? İşte, Uzm. Dr. Burak Aydın'dan göz şişliği için uygulayabileceğiniz yöntemler:

Göz kapağında şişliğin göz etrafındaki bağ dokusunda sıvı birikmesi veya iltihap nedeniyle geliştiğini söyleyen İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Burak Aydın, “Şişmiş gözlerde ağrı olabilir veya olmayabilir. Rahatsızlık hem üst hem de alt göz kapaklarını etkileyebilir. Göz kapaklarında şişlik, basit yöntemlerle evde de tedavi edilebilir” dedi.

Bazı durumlarda, göz kapaklarında şişlik görme kaybına neden olabilecek daha ciddi bir sağlık işareti olabilir. Evde yapılan tedaviler işe yaramazsa, mutlaka bir göz doktoruna gidilmesi oldukça önemlidir.

Şiş gözler ile şişmiş göz kapakları aynı anlama gelmemektedir. Şişmiş göz kapakları veya gözler etrafında şişkinlik, alerjilere, enfeksiyona veya yaralanmaya yönelik enflamatuar bir yanıttır. Göz kapağı şişkinliği, sadece bir veya her iki gözde yaşanabilir. Göz şişliği ise genellikle uykusuzluk, yaşla ilgili doku sarkması ve genel su tutulumu ile ilgilidir. Eğer şiş gözleriniz varsa, bu durum tipik olarak her iki gözü de etkileyecektir.

Göz Kapağı Şişliğinin Nedenleri

Birçok rahatsızlık göz kapağında şişliğe neden olabilir. Göz enfeksiyonları, arpacıklar (göz kapağındaki kırmızı, ağrılı yumrular), göz yaralanmaları, göze darbe almak, böcek ısırması, alerji, göz kapağında kuruluk veya pullanma, kistler, göz kirpiklerinin diplerine yakın iltihaplanma, konjonktivit, kontakt lens kullanımı, selülit, tiroitten vücuda aşırı hormon üretimi, oküler herpes ve ağlamak göz kapağında şişliğe neden olabilir.

Göz Kapağı Şişliği Belirtileri Nelerdir?

Göz kapaklarının şişmesi, alerji veya enfeksiyon gibi altta yatan bir nedenin belirtisidir. Göz kapaklarında şişlikle birlikte başka belirtilerin de olabileceğini söyledi:

  1. Göz kaşıntısı: Göz kapaklarında şişlik, alerjilerin sonucu olabilir. Çoğu zaman alerjiler, gözde tahriş veya kaşıntı gibi sorunlara neden olur. Polen, toz ve hayvan kepeği, gözlerin etrafındaki dokularda histamin salımına neden olur. Histamin, gözler etrafında kaşıntı, kızarıklık ve şişkinlik ile sonuçlanır.
  2. Işığa duyarlılık: Göz kapaklarınız, ışığa karşı duyarlılık olan fotofobi nedeniyle şişebilir. Güneş ışığı, floresan ışık ve akkor ışık gözleri kısma veya kapama ihtiyacı yaratarak rahatsızlığa neden olabilir. Işığa hassasiyetle baş ağrıları da oluşabilir.
  3. Göz sulanması: Göz sulanması, gözlerde şişliğe neden olabilir. Kuru göz sendromu kaynaklı kronik tahriş, gözyaşlarındaki sulu bileşenin aşırı üretilmesi ile sonuçlanabilir. Üst göz kapağındaki bezler bu sıvıyı aşırı üretirse, göz kapaklarında şişkinliğe neden olabilir. 
  4. Kırmızı gözler: Şişmiş göz kapaklarınız, gözlerde kızarıklığın bir sonucu olabilir. Gözlerde kızarıklık veya kanlanma çok yaygındır ve pek çok nedeni bulunur. Göz kızarıklığı genelde iyi huyludan ciddiye kadar uzanabilecek başka göz rahatsızlıklarının bir belirtisidir.
  5. Göz akıntısı: Göz akıntısı veya gözlerdeki uyku, göz kapaklarınızda şişkinliğe neden oluyor olabilir. Göz akıntısı, uykunuzda gözünüzün köşesinde toplanan mukus, yağ, cilt hücreleri ve diğer artıklardır. Akıntıdaki sıvının ne kadarının buharlaştığına bağlı olarak, ıslak ve yapışkan veya kuru ve kabuklu olabilir.
  6. Kuru gözler: Kuru göz sendromu, şişmiş göz kapakları dâhil olmak üzere bir dizi soruna neden olabilir. Gözün yüzeyinde kronik yağlama ve nem eksikliği kuru göz sendromuna neden olabilir. Kuru gözlerin yan etkileri, hemen göze çarpmayan göz tahrişinden gözde önemli ölçüde şişkinliğe kadar değişebilir.
  7. Göz ağrısı: Göz ağrısına, bulanık görme, gözlerde kanlanma, ışığa karşı duyarlılık ve şişmiş göz kapakları eşlik edebilir. Göz ağrısı, gözün üstünde, içinde, arkasında veya çevresinde meydana gelen rahatsızlıkları tanımlamak için kullanılan çok kapsamlı bir ifadedir.

Göz Şişliği Nasıl Önlenir?

Gözlerdeki şişliği önlemek için mutlaka alerji testleri yaptırılması gerekir. Alerji kaynaklı şişmiş göz kapakları düzenli olarak meydana geliyorsa, neye alerjik olduğunuzu bilmek, belirli alerjenlerden kaçınmanıza veya bunlara maruziyetinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Alerji alevlenmelerinden kaçınmaya yardımcı olmak için hipoalerjenik ve kokusuz güzellik ürünlerini seçin. Herhangi bir alerjik reaksiyonu ortadan kaldırmak için makyaj malzemesini yüzünüzde kullanmadan önce bileğinizin içinde bir yama testi gerçekleştirin.

Göz damlası kullanırken, koruyucu madde içermeyen göz damlalarını tercih edin. Normal göz damlalarında bulunan koruyucu maddeler bakteri üremesini engeller, ancak bazı insanların bu koruyucu maddelere karşı alerjisi vardır. Kontakt lens takıyorsanız, uygun hijyeni uygulayarak göz kapağınızda şişkinlik riskinizi azaltabilirsiniz. Kontakt lensleri takarken veya çıkarırken, daima ellerinizi yıkayın. Kontakt lenslerinizi ve kontakt lens kılıfınızı sık sık değiştirmek de uygun hijyenin bir parçasıdır.

Göz Kapağı Şişliğinde Evde Yapılabilecek Tedaviler

Göz kapaklarındaki kısa süreli şişlikler evde yapılacak bazı uygulamalarla tedavi edilebilir.

  1. Göz kapaklarınızda şişlik olması durumunda, gözlerinizi ovuşturmaktan kaçının, zira ovuşturmak sadece durumunuzu daha da kötüleştirecektir. 
  2. Göz kapaklarınızdaki şişliği geçirmek için, soğuk ile sıvı birikmesini azaltmaya yardımcı olmak için ıslak kompres uygulayın. 
  3. Kontakt lens takıyorsanız, kontakt lenslerinizi birkaç saat süreyle çıkarın. Sıvı birikmesini azaltmak için başınız yüksekte kalacak şekilde yere yatın veya uyuyun. 
  4. Bunların dışında, eğer, alerjileriniz varsa, göz damlaları veya antihistaminler içeren bir topikal krem kullanın. 
  5. Anti-enflamatuvar göz damlaları, alerjilerin veya viral konjonktivit gibi küçük enfeksiyonların neden olduğu şişmiş göz kapaklarından kaynaklanan rahatsızlık konusunda yardımcı olabilir.

Şişlik 48 Saati Geçerse;

Göz kapaklarınızda şişkinlik ile ilgili olarak, belirtiler 48 saatten daha uzun sürerse, göz kapağı şişkinliği evde tedavi ile kaybolmazsa, görme değişmeye veya kötüleşmeye başlarsa, görüş alanınızda siyah noktalar veya uçuşan noktalar ortaya çıkarsa, rahatsızlık şiddetlenir veya geçmezse, şişkinlik içinde yumru oluşmaya başlarsa, göz hareketi zorlaşırsa mutlaka bir göz muayenesi için doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

Yazar:

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Uzm. Dr. Burak Aydın

instagram.com/op.dr.burakaydin

Şunlara da göz atın;

  1. Göz nezlesi neden olur?
  2. Göz altı torbaları nasıl geçer?
  3. Göz sağlığı için neler yapmalıyız?
  4. Göz yorgunluğuna ne iyi gelir?
  5. Alerjik rinit belirtileri nelerdir?

Haber Kategorileri

Ne İyi Gelir?

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları