Turunçgiller familyasından bir meyve olan mandalina, küçük, turuncu renkli ve ekşi bir tada sahip olan narenciyelerden biridir. Genelde kabukları soyulur ve dilimlenerek tüketilir. İç kısmı sulu olan bu meyve, portakal ve greyfurta göre daha küçük boyutlardadır. İnce kabuğu sayesinde kolayca soyulabilir. A, C vitamini ve lif bakımından zengin olan mandalina, bağışıklık sistemini güçlendirmede ve antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korumada önemli bir rol oynar. Taze bir şekilde tüketilen bu meyve, aynı zamanda meyve suyu, salata ve tatlı yapımında da kullanılabilir. Mandalina yağı ise aromaterapi ve kozmetik sektöründe kullanılır.
Mandalina göz sağlığına katkıda bulunabilecek besleyici bir meyvedir. Göz sağlığı için faydalı olan bazı besin maddelerini içerir ve bu sayede gözlerin sağlığını destekleyebilir. Mandalina, özellikle A vitamini bakımından zengindir. A vitamini, göz sağlığı için hayati öneme sahip bir besindir. Retina sağlığını destekleyerek görmeyi korur ve gece körlüğü gibi gözle ilgili problemleri önlemeye yardımcı olabilir.
Ayrıca, mandalina içeriğindeki antioksidanlar sayesinde gözlerdeki serbest radikallerle savaşabilir. Antioksidanlar göz sağlığını korumaya yardımcı olabilir ve yaşlanma ile ilişkili maküler dejenerasyon gibi gözle ilgili hastalıkların riskini azaltabilir.
Yazar:
Dyt. Muhammet Nurullah Şahin
Şunlara da göz atın;