Gölevez, yılanyastığıgiller familyasına ait bir bitkidir. İçeriğinde bolca potasyum bulunan bu bitki, Asya'nın doğusundan Afrika kıtasına ve Pasifik adalarına kadar yayılmıştır. Asya, Afrika, Pasifik adaları ve Orta Amerika'da yaşayan insanların temel gıda kaynağı olan gölevez, ülkemizde Alanya, Gazipaşa, Bozyazı ve Anamur civarında yetişir. Patatesin kullanıldığı hemen her tarifte kullanılabilen gölevez, tropik ve subtropik iklime sahip olan ülkelerde yaygın olarak görülür. Püre, konserve, cips ve un üretiminde kullanılır.
Öncelikle bir adet büyük gölevezi yıkayın ve kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Daha sonra bıçak yardımıyla doğrayın. Düdüklü tencerenin içerisine 2 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz ve 1 buçuk yemek kaşığı salça koyup kavurun. Salçanın kokusu çıkmaya başladığında gölevezleri tencereye alın ve üzerine limon sıkıp karıştırın. 5 dakika bu şekilde karıştırdıktan sonra gölevezler sararmaya başlayacaktır. Daha sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip kapağını kapatın ve yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakın. Pişirme işleminden sonra düdüklünün havasını alın ve dikkatlice kapağını kapatın. Tencerenin ağzı açık kalacak şekilde 12 dakika daha kaynayın. Hazırladığınız yemeği servis tabaklarına koyabilirsiniz.
Gölevez aynı zamansa kolakas ismiyle de bilinir. Sebzeli bir yemek hazırlamak istiyorsanız, kolakas tarifimize göz atın.
Gölevezi güzelce yıkayın ve kurulayın. Dış kısmını soyun ve patates gibi uzun ince doğrayın. Daha sonra bir kapta tuzla birlikte karıştırın. Bu esnada tavaya sıvıyağ alın ve ısıtın. Yağ ısındıktan sonra gölevezleri içine alarak kızartmaya başlayın. Ortalama 5-10 dakika sonunda gölevezler tamamen kızarmış olacaktır. Servis tabağına alın. Üzerine ezilmiş sarımsak, ince kıyılmış maydanız ve limon ekleyerek servis edin.
Gölevezleri güzelce yıkayın ve kurulayın. Kabuklarını soyun. Daha sonra çok ince olacak şekilde halka halka doğrayın. Bir kabın içinde sıvıyağ, tuz, karabiber ve toz biberi karıştırın. Gölevezleri bu kaba alarak baharatlarla harmanlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Gölevezleri aralıklı olacak şekilde tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana kadar pişirin. Üzeri kızarmaya başladığında cipsleri ters yüz etmeyi unutmayın.
Bunlara ek olarak gölevezi güneşte veya fırında kurutup öğüterek ekmek, kek gibi hamur işi tariflerde kullanabilirsiniz. Gölevez yapraklarının yenilebilir kısımları, sarma ve çorba yapımında kullanılır.
Şunlara da göz atın;