Gerçekten Kaç Saat Uykuya İhtiyacınız Var?
Uyku, hem gelişim çağında, hem de yetişkinlik döneminde vücudun ihtiyaç duyduğu bir eylemdir. Peki, günde kaç saat uyumalıyız? İşte, yaş aralıklarına göre ihtiyacınız olan uyku saatleri:

Kaç yaşında olursanız olun, uyku, sağlığınız için çok önemlidir. Ancak gündelik hayatta en çok ihmal edilen şeylerden biridir. Yeterince uyumak, sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmak kadar hayati önem taşır. Vücudun ve zihnin dinlenmesi için bir zaman diliminden çok daha fazlasıdır. Siz uyurken vücudunuz aktif kalır. Bu süre içinde vücut, gün içinde yıpranan kasları yeniden oluşturur. Uyanıkken beyinde biriken toksinleri atar. Sadece bir gece uykusuz kalmak bile, olumsuz duygulara karşı duygusal tepkinizi %60 oranında artırabilir. Uyku yoksunluğu, vücudun iştah kontrolü, bağışıklık ve metabolizma gibi temel işlevleri düzenleme yeteneğini etkileyebilir. Uyku, sağlık için gerekli olduğundan, her gece yeterince uyumak yüksek bir öncelik haline getirilmelidir.


Uykusuzluk Hangi Sağlık Sorunlarını Doğurur?

Yetişkin bireylerin yaklaşık üçte birinin ve lise öğrencilerinin üçte ikisinin her gece yeterince uyumadığı tahmin edilmektedir. Uykusuzluk, yorgun hissetmekten başka sorunlara da yol açabilir. Uykudan mahrum kalmak, kötü kararlar vermenize, daha az yaratıcı olmanıza ve motorlu araç kazası riskini artırmaya yol açar. Çünkü yeterli uyku almamak, bilişsel performansı etkiler. Kötü uyku, olumsuz ruh hallerine, daha az üretkenliğe ve işyerinde uygunsuz davranışlara yol açabilir. Yeterince uyumamak, diyabet, obezite ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırabilir. Ayrıca Alzheimer riskini de artırabilir.


Ne Kadar Uykuya İhtiyacınız Var?

Herkesin kendine özgü ihtiyaçları olduğu için, uyku gereksinimleri farklılık gösterebilir. Gecelik ihtiyaç duyduğunuz uyku miktarı, öncelikle yaşınıza göre belirlenir. 

  1. Yenidoğan (0-3 ay): 14-17 saat
  2. Bebekler (4-12 ay): 12-15 saat
  3. Yeni yürümeye başlayan çocuklar (1-2 yaş): 11-14 saat
  4. Okul öncesi (3-5 yaş): 10-13 saat
  5. Okul çocukları (6-13 yaş): 9-11 saat
  6. Gençler (14-17 yaş): 8-10 saat
  7. Yetişkinler (18-64 yaş): 7-9 saat
  8. Yaşlı yetişkinler (65+): 7-8 saat

Uykunun kalitesi de ne kadar ihtiyacınız olduğunu etkileyebilir. Uyku kaliteniz düşükse, uzun saatler uyumanıza rağmen hala yorgun hissedebilirsiniz. Çalışmalar, kısa uyku süresinin ve kötü uyku kalitesinin uykuyla ilgili birçok olumsuz etkiden sorumlu olduğunu bulmuştur. Bu yeterince yeterince iyi uyumaya odaklanmak gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Uyku kalitesi nasıl artırılır?
  2. Uykumuzun gelmesi için ne yapmalıyız?
  3. Uyku kaçıran besinler
  4. Uykusuzluğa ne iyi gelir?
  5. Sürekli uyku hali neden olur?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları