Gençler İçin Sağlıklı Beslenme Rehberi
Gençler nasıl beslenmeli? Genç yetişkinler hangi besinleri daha fazla tüketmeli? İşte, genç yetişkinler için en ideal sağlıklı beslenme rehberi:

Sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte, gençler her zamankinden daha fazla baskıya maruz kalıyor. Gençlik döneminde kilo ve imaj gibi unsurları önemseyen bireyler, özellikle kısıtlayıcı diyetlere, detokslara ve sosyal medyada viral olan sağlıksız tariflere yöneliyor. Ergenlikle birlikte başlayan gençlik döneminde, kişilerin hem beslenme tarzına, hem de fiziksel aktivitelerine daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Yalnızca kilo vermek için değil, sağlıklı beslenmek için daha kalıcı değişikliklere ihtiyaç duyuluyor. Bu yazıda, gençlerin uygulaması gereken sağlıklı beslenme önerilerini paylaşıyoruz.

Gençler Nasıl Beslenmeli?

Gençlik döneminde hormon seviyeleri değişiklik gösterdiği için, beslenme konusuna her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Özellikle aşağıdaki besinler, beslenmenin vazgeçilmezi olmalıdır.

  1. Et, balık, yumurta, fasulye ve baklagiller gibi proteinler
  2. Her gün beş porsiyon meyve ve sebze
  3. Patates, tam tahıllı pirinç, tam buğday ekmeği gibi nişastalı karbonhidratlar
  4. Süt ve süt ürünleri, laktoz intoleransı olanlar için bitkisel sütler
  5. Sağlıklı yağlar

Her ne kadar popüler olsa da, alkolsüz içecekler, tatlılar, şekerlemeler, bisküviler, şekerli hamur işleri ve tatlılar ilave 'serbest şeker' bakımından yüksektir ve sıklıkla düşük kaliteli yağlar içerir. Ergenlik yılları yiyeceklerle, özellikle de şişmanlattığı düşünülen yiyeceklerle ilgili kaygıları tetikleyebilir. Tek bir yiyeceğin 'iyi' ya da 'kötü' olduğu ya da yiyeceğin bir ödül ya da ikram olduğu görüşünü dayatmamaya çalışın. Bunun yerine, tüm yiyeceklere karşı olumlu olun ve onları sağlıklı malzemelerle bir araya getirin. 

Gençler kalorileri kısıtlıyor, ana besin gruplarını ortadan kaldırıyor veya yağ, karbonhidrat veya protein alımını kesiyorsa, bu onların gelecekteki doğurganlıkları ve kemik sağlıkları üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Çocuğunuzun yemekle sağlıksız bir ilişkisi olduğunu düşünüyorsanız mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurun.

Gençler İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

  1. Demir eksikliği, özellikle gençlik dönemindeki kızlarda çok yaygındır. Hızlı büyüme, yaşam tarzı ve kötü beslenme seçimleriyle birleştiğinde, gençlerin yorgun görünmesine ve hissetmesine, konsantrasyon eksikliği yaşamasına ve zihinsel ve fiziksel gelişimi etkilemesine neden olabilecek demir eksikliği anemisine neden olabilir. Demir eksikliğini önlemek için, yağsız kırmızı et, mercimek, yumurta, kuru kayısı, incir, ıspanak, brokoli, lahana, fındık ve yulaf gibi besinlere yönelebilirsiniz.
  2. Cildimizin durumu, diyet ve yaşam tarzının da rol oynadığı bir dizi faktörden etkilenir. Göze hoş görünmeyen lekeler ve kızarıklık her yaşta rahatsız edici olabilir, özellikle de ergenlik çağındayken. Bol miktarda renkli meyve ve sebze yemek, yağsız et, balık, yumurta, fasulye ve baklagillerden yeterli protein almak ve yağlı balık, kuruyemiş ve tohumlardaki omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağları seçmek, cilt için büyük bir fark yaratabilir. 

  1. Hafif dehidrasyon bile ruh halini, konsantrasyonu etkileyebilir ve cildin kuru ve yorgun görünmesine neden olabilir. Uzmanlar günde altı ila sekiz bardak nemlendirici sıvı içmemizi öneriyor . Tüm sıvılar bu günlük miktara dahil edilir, ancak su en iyisidir.
  2. Gençlik döneminde sık sık tüketilen kola gibi asitli içecekler, ilave şekerle yüklüdür. Bu da fazla tüketilmesi halinde kilo alımına ve diş çürümesine yol açabilir. Ayrıca genç yetişkinlerde kafein tüketimi de son derece yaygındır. Bunun yerine doğal meyve suları tercih edilmeli, kafein tüketimi ise sınırlı tutulmalıdır.
  3. Günümüzde gençler telefon ve bilgisayar gibi elektronik eşyalar sebebiyle, hareketsiz faaliyetlerle daha fazla zaman harcar. İdeal olarak gençler her gün en az 60 dakika orta veya şiddetli yoğunlukta egzersiz yapmalıdır. Aktif kalmak, ruh halinizi yükselten, metabolizmayı artıran ve uykuyu iyileştirebilen endorfinlerin üretilmesine yardımcı olur.

Şunlara da göz atın;

  1. Kronik hastalar nasıl beslenmeli?
  2. Aşırı zayıf kişiler nasıl beslenmeli?
  3. Baharda nasıl beslenmeliyiz?
  4. Stresli kişiler nasıl beslenmeli?
  5. Enerjik çocuklar nasıl beslenmeli?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Sufle’nin Tarihçesi ile Ortaya Çıkış Hikayesi
Hangi Burç Hangi Bitki Çayını Sever?
Teff Tohumu Nedir, Faydaları Nelerdir?
Etiyopya Kahvesi Nasıl Demlenir?
Ançüez Nedir, Hangi Balıktan Yapılır?
Gıdalardaki Laktik Asit: İyi Mi Kötü Mü?