Gelincik Mantarı Nedir, Yenir Mi?
Gelincik mantarı nedir? Gelincik mantarı nerede yetişir ve ne zaman toplanır? Gelincik mantarı yenir mi? İşte, yemeklere lezzet kattığı düşünülen gelincik mantarı hakkında merak edilenler:

Latince ismi Amanita Caesarea olan gelincik mantarı, Roma İmparatorluğunda çok sevilen bir mantar türüdür. Sarıgöbek mantarı ismiyle de bilinen bu mantar, beyaz kabuğunun içinde gelin gibi durduğu için bu ismi almıştır. Beyaz sporlu bir mantar türüdür ve tadı çok keskindir. Gelincik mantarının 5-15 cö çapında şapkası vardır ve şapkanın rengi genelde turuncu-kırmızı rengindedir. 

Gelincik Mantarı Yenir Mi?

Gelincik mantarı, yenilebilir mantar çeşitlerinden biridir. Ancak bu mantarın zehirli türleri de bulunmaktadır. Bu yüzden doğal ortamından bilinçsizce toplanması ve tüketilmesi, ölümcül sonuçlara yol açabilir. Gelincik mantarını doğadan toplamak yerine, alanında uzman kişilerden satın almak daha doğru olacaktır. Aksi takdirde zehirli gelincik mantarı türleri sağlık açısından ciddi sonuçlara neden olabilir.

Gelincik Mantarı Nerede Yetişir?

Anavatanı Avrupa'nın güneyi olan bu mantar, ülkemizde de bolca yetişir. Özellikle Şile ve Batı Karadeniz boyunca, sahile yakın kesimlerde gelincik mantarına rastlamak mümkündür. Kandıra, Şile ve Göksu Vadisi, gelincik mantarının en çok görüldüğün yerlerdir. Bolu ve çevresinde de bolca yetiştirilir. Genellikle meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarının diplerinde görülen bu mantar, bahar yağmurları sonrasında güneşle birlikte büyür ve yaz aylarında olgunlaşmaya başlar. Gelincik mantarı Eylül-Kasım ayları arasında hasat edilir. Gelincik mantarının özellikleri şu şekildedir;

  1. Sporları beyazdır ve şapkasının altındaki plaklar, sarı rengindedir.
  2. Mantarın şapkasının kenarları içe doğru kıvrıktır, üst kısmı ise biraz düzdür.
  3. Güneş altında uzun süre kalınca, gümüşi bir renk alır.
  4. Şapkanın zarı turuncu ve kırmızı tonlarındadır. Sapı ise sarı renklidir.
  5. Saplarda çizgili halkası vardır.

Gelincik Mantarı Nasıl Pişirilir?

  1. Tadı çok keskin olan bu mantar, genellikle mantar kavurması yapılarak tüketilir. Ayrıca soğanlı kavurmaya da çok yakışır.
  2. Diğer mantarların kullanıldığı tariflerde kullanılabilir.
  3. Çorba, makarna ve böreklere aroma katar.
  4. Tavuk etleriyle birlikte kavrulduğunda yahni yapımında tercih edilebilir.

Daha önce söylediğimiz gibi bu mantar, organik ürünler satan köy pazarlarından temin edilebilir. Ancak doğadan toplanması ve bilinçsizce tüketilmesi sakıncalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Ölümsüzlük mantarı nedir?
  2. Shiitake mantarı nasıl yenir?
  3. Trüf mantarı nasıl tüketilir?
  4. Kültür mantarı nasıl pişirilir?
  5. Kanlıca mantarı nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!