Boğaz ağrısı, boğaz bölgesinde hissedilen kuruluk, yanma, yutkunma zorluğu gibi semptomlara neden olan bir rahatsızlıktır. Boğazın tahriş olmasıyla da hissedilen bu ağrı, çeşitli nedenlerden ötürü görülebilir. Özellikle kış aylarında daha fazla görülen boğaz ağrısı, altında yatan nedene bağlı olarak tedavi edilir.
Bir şeye alerjiniz varsa, gün içinde ona maruz kalmanız alerjik reaksiyonlara neden olabilir. En yaygın görülen alerjenler; Evcil hayvan tüyü, toz, bitkiler, sigara, parfüm, polen ve bazı gıdalardır. Bu alerjenler, gece saatlerinde boğazınızın kaşınmasına neden olabilir. Hava kaynaklı alerjilerde ek olarak göz kaşıntısı, göz sulanması, burun akıntısı ve hapşırık da görülebilir.
Geniz akıntısı, sinüslerinizden boğazınızın arkasına çok fazla mukus aktığında meydana gelir. Bu durum, boğazın tahriş olmasına ve boğaz ağrılarına neden olabilir. Baharatlı yiyecekler tüketmek, hava değişiklikleri, alerjenlerle temas etmek ve tozlar geniz akıntısına yol açabilir.
Evinizdeki hava kuruysa, burun pasajlarınız gece boyunca kurur ve boğaz ağrısıyla uyanmanıza neden olabilir. Özellikle kış aylarında havanın kuru olması daha yaygın bir durumdur.
Asit reflü, sindirim sisteminde görülen yaygın bir rahatsızlıktır. Mide asidi, göğsünüzde ve boğazda yanma hissine neden olabilir. Bu durum hem boğazınızı tahriş edebilir, hem de acıtabilir. GERD, yemeklerden hemen sonra veya yatmadan önce daha kötü olma eğilimindedir, çünkü düz yatmak reflüyü teşvik edebilir. Ek olarak yutma güçlüğü, mide asidi, ağızda ekşi bir tat almak ve göğüste rahatsızlık gibi semptomlar da görülebilir.
Uzun bir süre yüksek sesle konuştuysanız, bu durum sesinizin kısılmasına ve boğaz ağrısına neden olabilir. Bu durum, genelde boğazınızdaki kasların gerildiğini ve sesinizi dinlendirmeniz gerektiği anlamına gelir. Kas gerginliği durumunda, sesinizi dinlendirin ve yüksek sesle konuşmaktan kaçının. Boğaz ağrısını hafifletmek için, sıcak içecekler tüketebilirsiniz.
Yemek yiyerek veya içerek geçmeyen şiddetli ağrılı bir boğaz ağrısına viral veya bakteriyel bir boğaz enfeksiyonu neden olabilir. Bu enfeksiyonlardan bazıları arasında boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, mono, grip veya soğuk algınlığı bulunur. Boğaz enfeksiyonunda, şişmiş bademcikler, ateş, titreme ve iştah kaybı gibi semptomlar da görülebilir.
Geceleri boğaz ağrısı 3 günden fazla sürüyorsa ve başka semptomlarda eşlik ediyorsa, en kısa zamanda bir doktora başvurun.
Şunlara da göz atın;