Gazlı Ocakta Yemek Pişirirken Dikkat Etmeniz Gereken 9 İpucu
Gaz sobası onlarca yıldır mutfağın vazgeçilmezi olmuştur. Hemen hemen her evde bulunan gazlı ocakta yemek pişirirken nelere dikkat etmelisiniz anlattık. İşte, gazla ocakta yemek pişirirken dikkat etmeniz gereken 9 ipucu:

Gaz sobası onlarca yıldır mutfağın vazgeçilmezi olmuştur. Ev aşçıları ve profesyonel şefler tarafından geleneksel olarak elektrikli ocaklara tercih edilen gazlı ocaklar, hemen iyi pişmiş bir yemek imajını çağrıştırıyor. Bu temel mutfak cihazı, genellikle doğal gaz veya propan olmak üzere gaz kullanır. Gaz havayla karışıp ateşlendiğinde alev üretir.

Kolay yönetilebilir bir ısı dağılımı sağlar ve bu da onu yemek tutkunlarının denenmiş ve gerçek bir favorisi haline getirir. Gazlı ocaklardaki gözler, elektrikli ocaklardan çok daha hızlı ısınır; bu, şefler için harikadır ancak gerekli bilgi olmadan siz ve yemeğiniz için tehlikeli olabilir. Gaz ocağının açık alevi deneyimsiz kişiler için göz korkutucu olabilir, ancak bu pişirme ipuçları becerilerinizi geliştirmenize ve güvenli bir şekilde yemek pişirmenize yardımcı olabilir.


  1. Düşük Ve Yavaş Başlayın

Gaz sobasının ısısını dengelemek biraz dans gibi olabilir. Başlarken kendinizi düğmeyi soldan sağa çevirirken, yemeğinizi fazla pişirmemek için mükemmel dengeyi bulmaya çalışırken bulabilirsiniz. Elektrikli sobaların ısınması birkaç dakika alır, ancak açık alevden gelen ısı neredeyse anında oluşur. Yeni başlayanlar için, yiyecekleri çok hızlı ısıtmak kolay olabilir ve bu da yiyeceklerin bozulmasına neden olabilir.

  1. Pişirme Alanınızı Havalandırın

Gaz sobaları saldıkları zararlı gazlar nedeniyle gündeme geldi. Endişelenmeyin, iyi havalandırılmış bir pişirme alanına sahip olarak bu durum azaltılabilir. Gazlı ocak davlumbazı, mutfak güvenliği söz konusu olduğunda beklediğinizden daha büyük bir rol oynar.

Bu yan ürünler zamanla zararlı olabilir, ancak davlumbaz bu gazların pişirme alanınızdan uzaklaştırılmasına yardımcı olur, böylece dilediğiniz gibi kızartabilir, kaynatabilir ve soteleyebilirsiniz. Davlumbazınız varsa, her yemek pişirdiğinizde onu kullandığınızdan emin olun; eğer davlumbazınız yoksa, bir pencere açıp vantilatör kullanmak, içeriye temiz hava girmesini sağlayacaktır. Hava temizleyici, yardımcı olmak için harika bir ek adımdır. Bu zararlı gazların nötralize edilmesini sağlayın.

  1. Tavalarınıza Spesifik Olun

Gazlı ocakların hızlı ısınma süresi, kızartma ve soteleme için mükemmeldir, ancak iş için doğru tavayı kullanmak önemlidir. Paslanmaz çelik tavalar hemen hemen her tarif için mükemmeldir. Çabuk ısınırlar ve günlük kullanım için dayanıklı tavalardır. Temizlemesi de kolaydır, bu da size güzel bir yemekten sonra dinlenmeniz için daha fazla zaman tanır. Yapışmaz kaplamaları olmadığı için insanlar dökme demir ve paslanmaz çelik kullanma konusunda endişeleniyorlar. Bununla birlikte, bu tavaları gazlı ocaklarda kullandığınızda, kalan yapışkan parçalarla uğraşmadan, yemek için mükemmel dengeyi oluşturarak ısıyı daha kolay ayarlayabilirsiniz.

Dökme demir tava, standart yapışmaz tava gibi bir şeye kıyasla gaz sobasının avantajlarından daha fazla yararlanacaktır. Bunun nedeni, dökme demirin ısıyı son derece iyi tutması ve biftek, balık ve tavuğu mükemmel bir şekilde kızartmanıza olanak sağlamasıdır.


  1. Doğru Ocak Gözünü Seçin

Standart bir gaz serisinde küçükten büyüğe değişen üç ila dört farklı boyutta göz bulunur. Hatta bazılarında ızgara tavasıyla birlikte gelen bir orta göz bile var. Bir tencerede su kaynatırken veya tavada sebzeleri kızartırken, iş için doğru ocak gözünü seçmek büyük fark yaratabilir.

  1. Açık Ateşte Kızartmak İçin Kullanın

Açık ateşte kızartmak, o dumanlı kömürleşmiş tadı yemeğinize katmanın kesin yoludur. Izgaranız yoksa veya dışarı çıkmak için hava biraz fazla soğuksa, gazlı fırın ocağı kullanmak, yemeğinizde mükemmel bir kömür ve karmaşık lezzet profili sağlayacak harika bir alternatiftir. İster kavrulmuş dolmalık biber, ister koçanda közlenmiş mısır olsun, bu sebzeleri doğrudan gaz ocağının yüksek alevine yerleştirmek, içlerini pişirecek ve ciltte güzel, koyu bir kabuk verecektir.

Sebzeleri kızartırken veya tortillaları gazlı ocakta kızartırken, eşit bir kömür elde etmek için maşa kullandığınızdan ve pişirilen şeyi döndürdüğünüzden emin olun. Sıcak yüzeyler veya malzemelerle el temasını en aza indirmek ve gıdanın kömürleştirilmesini daha verimli bir şekilde gerçekleştirmek için maşa gereklidir.

  1. Sesi Dinleyin

Alev görmeden tekrarlayan tıklama sesi duymak, sobanın ateşlemesinde sorun olduğu anlamına gelir. Sobanın ateşlenmemesi yemek hazırlığında sinir bozucu bir aksilik olabilir, ancak henüz pes etmeyin. Çoğu durumda bu oldukça kolay bir şekilde çözülebilir.

Yavaş ateşlemenin veya hiç ateşleme olmamasının çeşitli nedenleri vardır. Bazıları kirli veya ıslak ocağa sahip olmak kadar basittir. Bazen ocağı temizledikten sonra, ocağın kafasının ateşlemesine su girebilir. Ateşlemenin ateşlenemeyecek kadar nemli olması nedeniyle, ocağın düğmesi çevrildiğinde tık sesi duyulabilir. Bunu çözmek için ocağın kafası ateşlemesinin kurumasını beklemeniz yeterlidir.

Tıklamanın bir başka olası nedeni de kapakların ocağa yanlış yerleştirilmiş olmasıdır. Kapakları temizledikten sonra tekrar yerine takmak zor olabilir. Kapaklar hafifçe eğilmiş görünüyorsa, doğru şekilde yerleştirilmemiştir. Bunları tekrar ocağın geri kalanına yerleştirdiğinizde, bir yapboz parçasına kilitlenmiş gibi hissedeceksiniz. Kapak yerine tam oturduğunu hissettiğinde, tamamen düz durduğundan emin olun.

En önemlisi, eğer düğmeyi çeviriyorsanız ve ocak yanmıyorsa, düğmeyi kapatın ve tekrar ateşlemeyi denemeden önce gazın dağılmasını bekleyin. Alev görünmese bile düğme açıldığında gaz çıkmaya devam eder.


  1. Ocağınızı Temiz Tutun

Verimliliği en üst düzeye çıkarmak ve gıda kalitesini korumak için temiz bir gaz aralığının korunması çok önemlidir. İyi kullanılmış bir soba kaçınılmaz olarak su sıçramalarına, sıçramalara ve unutulmuş yanık parçalara maruz kalacaktır. Bu en iyilerimizin bile başına gelir. Gazlı ocakların temizlenmesi göz korkutucu bir iş olabilir. Yiyecek kalıntılarının yolunu bulduğu her türlü köşe ve yarık vardır, bu nedenle elektrikli sobanın yüzeyini silmekten biraz daha karmaşıktır.

Ancak güvenli bir pişirme ortamı sağlamak için gazlı ocak üstlerinin düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Soba bakımının uygun şekilde yapılmaması sobanın etkinliğini etkileyebilir ve alevlerden eşit olmayan ısı dağılımına neden olabilir.

Ocağı temizlerken pişirme ızgaralarını ve ocak kapaklarını çıkarın ve sabunlu suya batırın. Bu, yanmış sos lekelerinden veya topaklanmış dökülmelerden bazılarını gevşetmeye yardımcı olacak harika bir ilk adımdır. Temizlenmesi daha zor olan ızgaralar, bir macun oluşturmak üzere kabartma tozu ve su karışımı kullanılmasını önerir. Bu, kalan kalıntıları toplayacak etkili, ocak üstü güvenli bir temizleme alternatifi görevi görür. Başka temizlik ürünleri de kullanılabilir ancak bazı kimyasallar gazlı sobaya zarar verebileceği için ocağınızla uyumlu olacak temizlik ürünlerini araştırmak önemlidir.

  1. Fırın Eldivenlerini El Altında Bulundurun

Gazlı ocaklarda yemek pişirirken alevin tavanın tabanını sardığı zamanlar olacaktır. Tencere veya tava ocaktan küçükse veya alev çok yükseğe ayarlanmışsa bu durum muhtemeldir. Bu durumda tavanın sadece tabanı ve yanları ısınmakla kalmayacak, aynı zamanda tavanın kulpları da ısınacaktır.

Yemek bittiğinde veya iyice çalkalanması gerektiğinde tavanın sapına ulaşmak alışkanlık haline gelebilir. Kavurucu sıcak bir sapı güvenle tutmak asla kimsenin istediği yemek pişirme deneyimi değildir. Fırın eldivenlerini veya tencere tutacaklarını yakın mesafede tutmak bu durumları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Fırın eldivenleri, hem acemi hem de uzman her ev şefi için vazgeçilmez bir pişirme aracıdır. Kötü yanıklardan kaçınmak için fırın eldivenlerini yakınınızda tutmak önemlidir, ancak bunları aleve çok yakın tutmak yangına neden olabilir. Bir fırın eldiveni kancası kullanmak veya bunları alevden kol boyu uzakta tuttuğunuzdan emin olmak bu riskleri azaltmanın yollarıdır.

  1. Çakmak Veya Kibrit Bulundurun

Elektrik kesintisi durumunda, her şey çalışmıyor olsa da gaz ocakları çalışır. Düğme çevrildiğinde alevler çıkmayabilir. Bunun nedeni, otomatik ateşleyicinin çalışması için elektriğe ihtiyaç duymasıdır. Yine de manuel olarak ateşlenebilir. Sadece bir çakmak gerekir.

Gaz sobası manuel olarak ateşlemek için dikkatli olmak ve düğmeyi düşük konuma ayarlamak önemlidir. Daha az gaz açığa çıkacak, bu da tutuştuktan sonra alevin boyutunu en aza indirecek. Alevi yakmak için bir kibrit çöpü kullanılabilir, ancak mum çakmağı gibi daha uzun bir şey daha uygundur. Ocağın düğmelerine dikkat etmek önemlidir, çünkü manuel olarak ateşlenen alev sönse bile gaz mutfağa salınacaktır. Tüm düğmelerin kapatılması gaz akışını durduracaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Set üstü ocak alırken nelere dikkat etmelisiniz?
  2. Cam ocak nasıl temizlenir?
  3. Ocak demirleri nasıl temizlenir?
  4. Ocak nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?