French press en sık kullanılan kahve demleme yöntemlerinden biridir. Sadece uygun fiyatlı olmakla kalmaz, aynı zamanda kahvenizin tadını tam olarak çıkarmanızı sağlamanın en iyi yollarından biridir. Elbette, filtre kahve makineleri daha hızlıdır, demlemeleri daha uygundur, ancak French press size demlemenizle samimi, kişisel bir bağlantı sağlar. Size baştan sona uygulamalı bir yaklaşım sunar. Çekirdekleri öğütmekten, demleme zamanını doldurmaya ve o lezzetli aromatik sıvıyı sabırsızlıkla bekleyen bir bardağa dökmeye kadar, her şey üzerinde doğrudan kontrole sahipsiniz. Tabii ki, bu, kahvenizin nihai sonucunun, iyi ya da kötü, tamamen demleme sürecindeki eylemlerinize bağlı olacağı anlamına gelir. İster bir süredir French press ile deney yapıyor olun ve tadı olmasını istediğiniz yerde değil, ister evde kahve yapımınızı geliştirmeye hazır olun, işte french presste kahve demlerken bilmeniz gereken 14 adım:
Anladık. Önceden çekilmiş kahve daha kolaydır. Torbayı açar, kahveyi çıkarır ve filtreye (veya bu durumda pres) boşaltırsınız. Ancak Fransız basını işleri hızlandırmakla ilgili değil. İşleri daha iyi hale getirmekle ilgili. Ve kahve çekirdekleri her zaman daha iyi, daha taze bir fincan kahve sunar.
Önceden öğütülmüş kahvelerin bir kısmı vakumla kapatılmış kaplarda gelirken, çoğunluğunda bir miktar hava akışına izin veren "burayı koklayan" delikler bulunur. Yani kahve çekirdekleri öğütülür öğütülmez tazelik, sızdıran bir musluk gibi içlerinden ayrılmaya başlar. Neyse ki, bir Fransız presi, çaydanlık ve kahve değirmeni birlikte genellikle iyi bir damla kahve makinesinden daha ucuza mal olur ve yaptığınız kahvenin kalitesi üzerinde çok daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar.
Sabahları işe hazırlanırken aile üyelerinizi uyandırmak istemiyorsanız, bunun bir geçici çözümü var. İhtiyacınız olan kahveyi bir gece önceden öğütüp, kilitli poşete koyup poşeti buzdolabına koyabilirsiniz. Böylece uyandığınızda taze çekilmiş kahveniz orada, sizi bekliyor.
İster inanın ister inanmayın, çekirdeklerinizin öğütme boyutu, kahvenizin genel kalitesi için çok önemlidir. Bir French press kullanmaya gelince, daha kaba bir öğütme istersiniz. Kaba bir öğütme 0,75 mm ile 1 mm arasında bir yerdedir.
Öyleyse eziyetinizin boyutu neden önemli? Hepsi kahve çekirdekleri, değil mi? Evet ve hayır. Çok ince bir kaba kullandığınızda, kaba bir öğütmeye göre lezzetini suya daha hızlı atacaktır. Bu, kahvenin daha hızlı demleneceği anlamına gelir. Kulağa hoş geliyor, değil mi? Bir French press ile, her şeyin demlenmesine ve yerleşmesine izin vermek için biraz zamana ihtiyacınız var. İnce bir kaba size bu süreyi vermez, bu da asidik bir kahve ile sonuçlanabilir. Ayrıca, bir kağıt filtre ile çalışmıyorsunuz. Preste metal ağınız var. Daha ince bir öğütme ağdan sızarak kahve fincanınıza sızacaktır. Birkaç kahve öğütülmesi doğaldır, ancak bir fincan kahvenin ardından kürdan ihtiyacınız varsa, bu öğütülenlerin çok küçük olduğu anlamına gelir.
Bazı kahve dükkanları filtrelenmiş ve damıtılmış su kullanır. Bu, özellikle kahvehane lokasyonları arasında daha tutarlı bir tat sağlar. Tutarlı bir tat arayan zincir restoranlar için harika bir seçenek. Ama sen bir kahve zinciri değilsin. Mutfağınızda kahve yapıyorsunuz ve mümkün olan en iyi tadı arıyorsunuz. Evet, filtrelenmiş ve damıtılmış su size temiz, tutarlı bir tat verir, ancak bazen bu aslında en iyi tadı vermez. Aslında, musluk suyunuz aslında kahvenizin lezzetini artırabilir. Bunun nedeni, genellikle musluk suyunda bulunan magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin demlemenizin genel kalitesini artırabilmesidir. Suyunuzun yapısını bilmeniz için suyunuzu test ettirmeye değer (çevrimiçi olarak veya çoğu ev geliştirme mağazasından bir su test kiti satın alabilirsiniz).
Tabii ki, biraz deney yapmanın yanlış bir tarafı yok. Mevcut musluk suyunuzu bir parti kahve için kullanabilirsiniz ve damıtılmış su kullanabilirsiniz. Damıtılmış kahveyi sevdiğinizi veya biraz yavan bir tadı olduğunu bulabilirsiniz. Test etmeye değer kişisel bir tercih.
Nihayetinde, kahvenizi ne kadar güçlü veya zayıf istediğinizi öğrenmek için bunu biraz denemeniz gerekecek. Bazı kahve içenler derin, koyu, sert bir fincan kahveyi severken, diğerleri için sabahları bir fincan kahve tattan çok deneyimle ilgilidir, bu durumda daha hafif olan bir şey mükemmel bir şekilde iyidir.
Neyse ki, amaçsızca tahmin etmek yerine biraz daha somut bir şey istiyorsanız - çünkü bir nedenden dolayı mükemmel bir fincan kahve yapmak lisede asla öğretilmedi - sizi ele aldık. İyi bir kural, 15 gram suya yaklaşık 1 gram kahve çekmektir (bu, her bardak su için yaklaşık üç yemek kaşığı kahveye eşittir). Bu 1 gram öğütülmüş kahvedir, bu yüzden öğütücünüze tam çekirdekleri kaşıkla koyarken biraz ilerleyin.
Bir çaydanlıkta su kaynatırken French pressinizin bardağını öylece ortalıkta bırakmayın. Kaynamasını beklerken French Press'e sıcak su ekleyin. Bu, bardağın önceden ısıtılmasına yardımcı olur ve bu da bardak zaten ısındığı için kahvenizi sıcak tutar.
French press ile kahve yapmak söz konusu olduğunda zamanlama çok önemlidir. Zamanlamanız ne kadar doğru olursa, kahvenizin sonuçları o kadar iyi olur. Sonunda, önceden kaynayan suyu prese dökeceksiniz. Bununla birlikte, presiniz camdır ve kışın elinizi soğuk bir pencereye koyduğunuzda bildiğiniz gibi, cam ısıyı tutmak için tam olarak en iyi malzeme değildir. Başka bir deyişle, kahve demlenirken ısıyı camdan kaybedersiniz. French pressinizi önceden ısıtmak bunu önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle, su ısıtıcınız kaynama noktasına gelene kadar çalışırken musluktan gelen sıcak suyun basınca oturmasına izin verin. Öğütme ve kaynar su ekleme söz konusu olduğunda daha az ısı kaybınız olur.
Sabahın erken saatleri ve siz şimdiden o kafeini doğrudan damarlarınıza enjekte etmek istiyorsunuz. Acınızı hissediyoruz. Ancak French press kahvesi bilim olduğu kadar sanattır ve kahvenizden en iyi tadı almak için, prese dökmeden önce kaynamış çaydanlık suyunun bir dakika kadar oturmasına izin vermek isteyeceksiniz.
Suyu kaynattığınızda derecesi 100 olacaktır. Bununla birlikte, kahveye su eklemek için istenen sıcaklık 90 derecedir. Bu nedenle, suyun bir an için soğumasına izin vermeniz gerekecek. Bu 10 derecelik sıcaklık düşüşü uzun sürmeyecek, bu yüzden bir dakika soğumaya bırakmak size bolca zaman verecektir. Kontrol etmek isterseniz, bir et termometresi kullanmaktan çekinmeyin. Ya da daha iyisi, sıcaklığı özel olarak ayarlamanıza izin veren bir elektrikli su ısıtıcınız varsa, 90 dereceye ulaştığında kolayca alıp dökebilirsiniz.
O leziz kahveye çok yaklaştınız ve evet, biraz daha beklemenizi söylüyoruz. Beklenti sizin için (ve kahve için) iyidir! Bize güven. Çiçek açmasına (blooming) izin vermek olarak da bilinen kahve telvenizi harekete geçirmek istiyorsunuz. Bu, presi suyla tamamen doldurmadan kahve öğüttüğünüz kadar yaklaşık iki kat daha fazla su ekleyeceğiniz anlamına gelir. Bu, zemini açmaya yardımcı olacak ve lezzetli iyiliklerini salıvermeye başlamalarına izin verecektir. Eğer bir viski tiryakisiyseniz, muhtemelen içeceğe bir veya iki damla damıtılmış su eklemeyi zaten biliyorsunuzdur, bu da viskiyi açmaya ve etkinleştirmeye yardımcı olur. Birçok yönden, bu benzer bir şeydir. Öğütülmüş kahve harekete geçecek ve içindeki lezzeti ortaya çıkarmaya başlayacaktır. Bunu yapmak için tam bir su basıncına ihtiyacınız yok. Bir sonraki adıma geçerken kahvenin 30 saniye kadar etkinleşmesine izin verebilirsiniz.
Öğütülmüş kahveler, kafeinli cennetlerini suya salmaya başladığında, öğütülenlerin eşit şekilde dağılmasını sağlamak için karışımı hafifçe karıştırın. Ayrıca, bazı öğütücülerin tam serbest bırakma potansiyellerini engelleyebilecek topaklanmayı önlemeye de yardımcı olur. Temiz, tahta kaşık kullanmanızı öneririz. Sığacak bir tahta kaşığınız yok mu? Sorun değil, elinizdeki herhangi bir ahşap aletin sapını kullanabilirsiniz.
Yine de French press kahveyi nasıl karıştırdığınıza dikkat edin. Agresif veya hızlı bir karıştırma olması gerekmez. Tahta kaşıkla sadece birkaç hızlı girdap ve her şey yoluna girecek. Kahveyi karıştırdıktan sonra, öğütücüler tamamen aktif hale gelmeli ve bir önceki adımda ayırdığınız suyun geri kalanını ekleyebilirsiniz. Merak etme. Her zaman demleme işlemiyle işiniz biter ve nihayet mükemmel demlenmiş bir fincan kahveyi yudumlamaktan sadece birkaç dakika uzaktasınız.
Öğütülmüş kahveniz suda ne kadar uzun süre kalırsa, asitli bir fincan Joe içme şansınız o kadar artar. Kahvenin güçlü asitliğini tatmamış olabilirsiniz (özellikle krema, şeker, tarçın ve sevdiğiniz diğer tatlandırıcıları eklerseniz), ancak fincandan sonra mideniz biraz bulandıysa, bunun nedeni muhtemelen yüksek asit seviyesidir. Kahvede Neyse ki, belirli bir demleme süresine bağlı kalırsanız tüm bunlardan kaçınabilirsiniz. Sadece dört dakika idealdir. Öğütmelerin çiçek açmasına yardımcı olmak için ilk suyu ekler eklemez zamanlayıcınızı dört dakikaya ayarlayın. Zamanlayıcı dört dakikayı vurduğunda, dökmeye hazırsınız. Tüm kahveyi bir sürahiye ve ardından sürahiden kupanıza dökmenizi öneririz.
Öğüttüğünüz kahveyi demleme süresi özellikle önemlidir. Bu, French press kahvenizi ne kadar süre demlemeniz gerektiğini bilmenin bir önceki adımıyla doğrudan bağlantılıdır. Çok kısa ve kendinizi kısa sürede değiştiriyorsunuz önemli lezzet, sizi sulu, zayıf bir fincan kahve ile baş başa bırakıyor. Çok uzun süre bırakın ve ellerinizde asitli bir dağınıklık olacak (mideniz de bundan hoşlanmayacak).
Genel olarak, zamanlayıcıyı French Press'i suyla doldurduğunuzda başlatmak isteyeceksiniz (kahveyi etkinleştirirken olduğu gibi, sonuna kadar doldurduğunuzda değil). Dört dakika tatlı nokta, ama biraz aşarsan sorun olmaz. Gerçekten dört dakika ile beş dakika arasında herhangi bir yerde ve iyi olmalısınız. Kullandığınız kahvenin türüne ve kahveye önceden uygulanmış fındık veya balkabağı baharatı gibi aktivasyonun bir kısmını yavaşlatabilecek herhangi bir aromalı kaplama olup olmadığına bağlı olarak biraz farklılık olabilir. Bununla birlikte, kullandığınız kahve çekirdeğinin öğütülmesi veya tadı ne olursa olsun, kahveyi beş dakikadan daha uzun süre demlemeye bırakırsanız, arzu edilmeyen bir son ürün dökme riskiyle karşı karşıya kalırsınız ve bu sizin için utanç verici olur. Mükemmel bir fincan kahveye sahip olmak için çok çalıştım.
Tamam, o halde ilk fincan kahvenizi tam dört dakikada içtiniz. Fantastik. Ama hâlâ baskıda olan kahveyi ne yapacaksın? Fincanları size doğru uzatılmış üç veya dört arkadaşınız yoksa, öğütülmüş kahve oturacaktır. Bu kahve sadece demlenmeye devam edecek ve yeniden doldurmanız gerektiğinde daha düşük bir fincanla sonuçlanacaktır. Üçüncü bir fincan neredeyse içilmez olacaktır (tadına gerçekten dikkat ediyorsanız ve onu siyah alırsanız). Kahve sürahisine yatırım yapmanız gereken yer burasıdır. Şarap sürahisinden pek de farklı değil. Bunların çoğu kum saati gibi görünür ve kahveyi öğütülenlerden ayırmanın iyi bir yoludur. Öğütmelerin sürahiye düşmesini engellemeye yardımcı olan ekstra ince gözenekli veya hava geçirmez contalı sürahileri aramanızı öneririz.
Söylemeye gerek yok (ama yine de söylüyoruz), French press'i her kullanımdan sonra temizlemeniz gerekiyor. Ve ertesi gün tekrar kullanacağınız için iyi olduğunu varsayarak öylece durulamayın. Tamamen yıkamanız ve durulamanız gerekir. Ekstra özen gösterin ve French press tutacağının içindeki ağa odaklanın. Öğütülmüş kahve kolayca ağ içinde sıkışabilir. Dişlerinizin arasına sıkışmış yiyecek artıkları gibi, öğütücüler çıkarılmazsa, oturacak ve iltihaplanacaklar, bu da gelecekteki demlemelerinizin geri kalanına müdahale edecek.
Tabii ki, French press'i iyice durulamanız ve yıkamayı bitirdikten sonra temizlemeniz gerekir. Ertesi gün sabah kahvenizde sabun köpüğü tadı olsun istemeyin. Olursa bu tat çok belirgindir. Elde yıkamanızı ve bulaşık makinesine güvenmemenizi tavsiye ederiz. Tüm yarıklara girmek daha kolay, işiniz bittiğinde hemen yıkayabileceğinizden bahsetmiyorum bile. İşten eve döndüğünüzde, kuru ve gitmeye hazır olacaktır (gece geç saatlerde çalışmak için ikinci bir partiye ihtiyacınız olursa diye).
French press kahvenizle ilgili daha fazla değişken olduğu için, kahvenizle ilgili daha fazla potansiyel sonuç vardır. Tat farklılıklarına neyin neden olduğunu ve bunları nasıl düzeltebileceğinizi bilmeniz gerekir.
Kahveniz acı hatta ekşiyse bunun nedeni öğütme işleminizin çok iyi olmasıdır. Öğütmeler iyi olduğunda tatlar çok hızlı salınır ve bu da demleme sürenizi etkiler. Bu acı tatla sonuçlanan bir domino etkisidir. Kahve öğütme işleminiz iyi olmasına rağmen sorun devam ediyorsa, artık demleme sürenizi kontrol etmeniz gerekiyor. O dört dakika işaretini vurduğunuzdan emin olun.
Ayrıca, kahvenizde birkaç öğütme varsa endişelenmeyin. Fransız basınında bu oluyor. Ancak bu sizi rahatsız ediyorsa, önce tüm French press içeriğini bir sürahiye dökün ve ardından ilk fincan kahvenizi dökün. Ekstra filtreleme bunu önlemeye yardımcı olacaktır.
Takip edebileceğiniz en önemli ipuçlarından biri, French press kahvenizi asla aceleye getirmemektir. Lezzetli bir fincan kahve zaman alır. Hızlı ve zahmetsiz bir şey istiyorsanız, farklı bir yöntem kullanırsınız. Bir French press ile, kahveyi içmek kadar demleme deneyimi de önemlidir. Bu yüzden acele etmeyin ve en iyi kahveyi yapma yolculuğunun tadını çıkarın. Ve bu kahve demleme yöntemiyle, kahvenizi nasıl yapacağınızı her zaman ayarlayabilirsiniz. İster daha güçlü ister daha zayıf olsun, kullandığınız su türünü denemek veya diğer demleme yöntemlerinin neden olduğu kahvenizdeki asitliği gidermek istiyorsanız, cevabınız French Press'e başvurmak. French press kullanarak kahve yaparken birçok yönden kendi sabah zeninizi yaşayabilirsiniz. Rahatlayın, derin bir nefes alın ve mükemmel bir fincan kahveye giden zen yolculuğunuzun tadını çıkarın.
Şunlara da göz atın;