Fransız Mutfağında Kullanılan 7 Temel Pişirme Tekniği
Fransız mutfağı, pişirme tekniklerinin yoğun olarak kullanıldığı bir mutfaktır. İşte, hem geleneksel, hem de modern tariflere ev sahipliği yapan Fransız mutfağındaki 7 temel pişirme tekniği:

Mutfak sanatları söz konusu olduğunda, Fransız mutfağı tüm pişirme yöntemlerinin temeli olarak kabul edilir. Fransız mutfağında soteleme, buğulama, kavurma, haşlama gibi birçok yöntem kullanılır. Yemeklerin doğal tatlarının korunmasına öncelik verilir. Karmaşık tatlar bir araya getirilerek uyum içinde sunulur. Fransız mutfağı genelde klasik ve modern olmak üzere ikiye ayrılır. Klasik Fransız mutfağında geleneksel teknikler ve tarifler ön plana çıkarken, modern Fransız mutfağında daha çok yenilikçi yöntemler kullanılır. 

Fransız Mutfağında Kullanılan Pişirme Teknikleri

  1. Soteleme

Sautéing olarak bilinen soteleme yöntemi, yiyecekleri az yağda ve yüksek ateşte pişirme prensibine dayanır. Yemekler yüksek ateşte hızlıca pişeceği için, sürekli olarak tava hareket ettirilir. Özellikle sebze, et ve balıkları pişirmek için sık sık kullanılır. Hızlı bir yöntem olduğu için, yiyeceklerin lezzeti ve dokusu korunur.

  1. Poşe

Poaching, yiyecekleri pişene kadar sıvı içinde kaynatmayı içeren bir yöntemdir. Balık, yumurta, meyve gibi hassas yiyeceklerin pişirilmesinde kullanılır. Yiyeceklerin yumuşamasını sağlamak ve eşit bir şekilde pişirmek için, düşük sıcaklık kullanılır ve bu sıcaklığın sabitliği korunur. 

  1. Buğulama

Bu teknikte hem ıslak, hem de kuru ısı kullanılır. Yavaş bir pişirme tekniğidir. Yiyecekler önce yüksek sıcaklıkta kavrulur. Ardından sıvı içerisine oturtularak düşük sıcaklıkta, kapalı bir tencerede buğulanması sağlanır. Yavaş pişirme sayesinde sert dokular yumuşayarak daha lezzetli bir hale gelir. Bu yüzden sert etleri pişirmek için sık sık tercih edilir. 

  1. Kızartma

Kızartma, Fransız mutfağında özellikle büyük parçalı etleri pişirmek için kullanılır. Yiyeceklerin kurumasını önlemek için, sıvı yağ veya tereyağı kullanılır. Yiyeceklerin sürekli kavrulması, rengini ve lezzetini artırır.

  1. Blanching

Blanching yönteminde sebze ve meyveler, kaynar suya daldırılır ve kısa bir süre sonra çıkarılır. Kaynar sudan çıkan yiyecekler, buzlu suya atılır ve şoklama işlemi yapılır. Bu teknik, besinlerin rengini ve tadını korumak amacıyla tercih edilir. 

  1. Confit

Konfit, etleri kendi yağında pişirmeyi sağlamak için kullanılan eski bir tekniktir. Fransız mutfağının geleneksel tariflerinde tercih edilir. Besinler yağda tuzlanır ve yavaş yavaş pişirilir. Özellikle sebze ve etlerin pişirilmesinde kullanılır. En çok tercih edilen tarif, ördek confittir. 

  1. Alev Alma

Flambéing tekniğinde, çok yüksek ısıya getirilir ve aromalar kullanılarak ateş yakılır. Genellikle tatlı yapımında kullanılan bir tekniktir.

Şunlara da göz atın;

  1. Mutfakta kullanılan pişirme teknikleri
  2. Fırında pişirme hakkında bilmeniz gerekenler
  3. Makarna pişirme yöntemleri
  4. Kestane pişirme yöntemleri
  5. En sağlıklı balık pişirme yöntemleri

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı