Fotoyaşlanma (Photoaging) Nedir?
Fotoyaşlanma (Photoaging) nedir, cilde etkileri nelerdir? Fotoyaşlanma neden olur ve belirtileri nelerdir? Fotoyaşlanma nasıl önlenir? İşte, fotoyaşlanmaya karşı bilmeniz gerekenler:

Fotoyaşlanma, güneşten gelen UVA ve UVB ışınlarının ciltte yol açtığı yaşlanma belirtilerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Uzmanlar, ciltteki erken yaşlanma belirtilerinin ortalama 580'inin çevresel koşullardan kaynaklandığını belirtmektedir. Güneş ışınları ise, bu çevresel koşulların başında geliyor. Güneş ışınlarından kaynaklanan kırışıklık ve ince çizgi görünümü, yaştan bağımsız olarak fotoyaşlanma adıyla ifade edilir.

Fotoyaşlanma Belirtileri Nelerdir?

Fotoyaşlanmanın ilk belirtisi, bronzlaşmadır. Özellikle güneş koruyucusu kullanmadan güneşe çıkılması, daha fazla etkilenmenize neden olur. Çünkü, UVA ve UVB ışınları, savunmasız cilde doğrudan temas eder. İlk başta hoş bir bronzluk olarak görülse de, aslında zildin zarar görmesine yol açar. Kolajen ve elastin liflerini hasara uğratarak, genç görünümü uzun vadede kalıcı olarak gölgeler.

Fotoyaşlanmanın Nedenleri Nelerdir?

Güneş ışığı dünyaya farklı dalga boylarındaki ışınlarla ulaşır. Bu ışınlara belirli bir süreden daha fazla maruz kalmak ise, vücutta zararlar doğurmaya başlayabilir. Cildin nem kaybetmesi, bu zararların başında gelir.



Fotoyaşlanmanın Cilde Etkileri Nelerdir?

Güneş ışınları nedeniyle nemini kaybeden cilt, kuru, gergin ve mat bir görünüm alır. Bu esnada cilde nem desteği sağlanmazsa, fotoyaşlanma süreci başlar. Nem eksikliği sebebiyle cilt, görünümünü yenilemek için gereken su ihtiyacını karşılayamaz. Bu da kolajen ve elastinin hasar görmesine yol açar. Fotoyaşlanmanın önüne geçilmediği takdirde;

  1. Uygulanan cilt bakım rutinlerinden beklenen sonuç alınamaz.
  2. Kişiler, olduğu yaştan daha olgun bir görünüm kazanabilir.
  3. Önlem alınmazsa, ilerleyen süreçte ciltte erken sarkmalar oluşabilir.
  4. Cildin sürekli gergin ve hassas hissedilmesine yol açabilir.

Fotoyaşlanmadan Korunma Yolları

Fotoyaşlanmadan korunmak için yapmanız gereken ilk adım, düzenli olarak nemlendirici ve güneş koruyucu krem kullanmaktır. Güneş koruyucuları genellikle sadece yaz aylarında kullanılır. Ancak bu oldukça yanlıştır. Güneş koruyucular, dört mevsim boyunca kullanılmaya devam edilmelidir. Cilt bakım rutinleri hiçbir zaman atlanmamalı, güneş altında uzun süre durulmamalıdır. Cildin su ihtiyacını karşılayabilmek için, gün içinde 2 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Nem eksikliği yaşamamak için, kolajen içerikli nemlendirici kremler tercih edilebilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Yüz kırışıkları nasıl giderilir?
  2. İlkbaharda cilt temizliği nasıl yapılır?
  3. Sivilce nasıl kurutulur?
  4. Cilt kuruluğuna ne iyi gelir?
  5. Göz çevresi bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Güzellik Reçeteleri

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı