Finger lime, Avustralya'ya özgü bir narenciye meyvesidir, ancak şimdi Kuzey Amerika'da da yetiştirilmektedir. Küçük ve uzundurlar, narenciye havyarı olarak adlandırılabilirler.
Bazen Avustralya parmak limonu veya havyar limonu olarak da bilinen finger lime, Avustralya ve Yeni Gine'nin yağmur ormanlarında milyonlarca yılda evrimleştiğine inanılan çeşitli mikro narenciye türü olan Citrus australasica türünün bir narenciye meyvesidir. Finger lime, genellikle 6 cm ve her biri 10 ila 15 gram ağırlığında olan küçük meyvelerdir. Uçları sivrilen küçük turşu veya salatalık şeklinde olan parmak misket limonları, bazen açık yeşil veya hatta kahverengimsi-kırmızı görünseler de, çoğunlukla mor veya siyahımsı koyu yeşildir. Meyvenin kabuğu pürüzlü ve çakıllıdır. Onları özel yapan içindeki meyvesidir. Kesilip açıldıklarında (aynı zamanda ikiye bölünebilirler), renkleri soluk sarımsı-yeşilden neredeyse pembeye kadar değişen çok sayıda küçük küresel damar ortaya çıkarırlar. Ayrıca küçük, krem renkli tohumları vardır. İçerisinde sıkılarak çıkarılır. Genellikle deniz ürünleri ile eşleştirilir. Suşi, makarna gibi ürünlerin içerisinde narenciye aroması katar.
Taze, ekşi narenciye aroması nedeniyle, parmak misket limonları, çeşitli suşi, sashimi ve ceviche türleri ile birlikte ızgara somon, taze istiridye, tavada kızartılmış deniz tarağı dahil olmak üzere balık ve deniz ürünleri ile son derece iyi uyum sağlar. İlginç bir özellik, minik baloncuklar ısırılana kadar asidik sosta tutuldukları için, asit proteinleri denatüre etmeden balık ve deniz ürünlerinin üzerine dizilebilirler. Parmak misket limonu, reçel ve marmelat yapımında da favori bir malzemedir. Makarna ve tatlı meyvelerle iyi uyum sağlarlar ve ekşi tadı ve çabuk dokusuyla salatalara hoş bir ektir. Son olarak, havyarı andıran görünümleriyle pudingler, cheesecake'ler, dondurmalar ve diğer zengin tatlılar için görsel olarak çekici ve lezzetli bir garnitür oluştururlar. Finger lime, ekşi, narenciye aroması ile geleneksel limonlara çok benzer, ancak aynı zamanda biraz nane aromasının yanı sıra biberiye benzeri otsu bir aromaya da sahiptir. Finger lime kuru bir yerde serin veya soğuk havalarda muhafaza edilmelidir. Bir veya iki gün boyunca oda sıcaklığında tutabilirsiniz, ancak bundan daha uzun süre saklamak için en iyisi bzudolabında saklamaktır. Buzdolabında 2-3 haftaya kadar taze kalacaktır. Finger Lime Nasıl Kullanılır?
Tadı Nasıldır?
Nasıl Saklanır?