Yılbaşı, yeni yılı karşılamak için her sene 31 Aralık gecesinde yapılan kutlamalara verilen genel isimdir. Aile ve arkadaşlarla kutlanan bu özel gecede, en lezzetli yemeklere yer verilir. Kalabalık sofralar için birbirinden farklı yemek ve tatlılar, ikramlık olarak sunulur. Yılbaşının en temel yemeği hindi olsa da, ülkelerin kendilerine göre farklı geleneksel lezzetleri de vardır. Bu yazımızda, ülkelerin vazgeçilmezi haline gelen geleneksel yılbaşı yemeklerini sizlerle paylaşacağız.
Haşlanmış morina balığından oluşan consoada, yumurta, soğan, bezelye gibi farklı malzemelerle birlikte yenilir. Üzerine çiğ soğan sosu gezdirilir. Bol zeytinyağı kullanılarak hazırlanan bu yemek, Portekiz'in geleneksel yılbaşı yemeğidir.
Hindistan'ın geleneksel yılbaşı yemeği ise, keşmiş pilavıdır. Normalde tavukla hazırlanan bu yemek, yılbaşına özel olarak hindi eti ve pilavın buluşmasıyla yapılır.
Deniz ürünleri tüketimi oldukça yaygın olan Norveç'te, yılbaşı akşamı için kurutulup pişirilen kuzu kafaları tercih ediliyor. 8 saatten daha uzun süre pişirilen kuzu kaburgalar da, sofralardaki yerini alıyor. Ayrıca Norveçlilerin yılbaşı sofrasında, en az 7 çeşit yılbaşı kurabiyesi olması gerekiyor.
Filipinler'de yılbaşı, öğlen 12'de başlıyor ve gece yarısına kadar devam ediyor. Bu özel günde jambon, pilav, spagetti, haşlanmış tavuk gibi birçok farklı yemek, sofralarda sunuluyor. Tatlı olarak ise ananas, papaya gibi meyvelerden oluşan meyve salatası tüketiliyor. Noche bueno, yılbaşı menüsünün geneline verilen bir isimdir.
Lübnan mutfağında çok sevilen tabbule salatasına, yılbaşı sofralarında mutlaka yer veriliyor.
Çek Cumhuriyeti'nin yılbaşı sofralarında, hindi yerine kızarmış sazan balığı ve patatese yer verilir.
İsviçre'nin yılbaşı menüsünde ise, uzun çatallara saplanan et parçaları ve bouillon çorbasına yer veriliyor. Bu şekilde pişirilen çorba, sos ve patates kızartması eşliğinde servis ediliyor.
Ruslar yılbaşı sofralarında bol bol et ve balığa yer veriyorlar. Özellikle ringa balığı, bu özel gecede çok seviliyor. Et olarak ise doldurulmuş ve kızartılmış kaz tüketiliyor. Olivye salatası ve et suyu peltesi, yılbaşı sofralarının vazgeçilmezleri arasında. Yılbaşında kırmızı havyar tüketimi de oldukça fazla.
Yeni Zelanda'da ana yemek olarak kızartılmış etlere yer veriliyor. Tatlı olarak ise, kökeni Yeni Zelanda ve Avustralya'ya dayanan pavlova tercih ediliyor.
Finlandiya'nın yılbaşı yemeği, Joulupöyta ismi verilen farklı yiyecek çeşitlerinden oluşuyor. Ana yemekte genelde hardalla yenen Noel jambonu tüketiliyor.
Reveillon, Fransızların yılbaşı için kurdukları sofranın genelini kapsar. Yılbaşı akşamı, her yerde olduğu gibi Fransa'da da çok önemlidir. Tüm aile bir araya gelir. Fransa'nın en ilginç geleneği ise yemekten sonra sabaha kadar kimsenin uyumamasıdır.
İngiltere ve İrlanda'da çok sevilen bu puding, Noel pudingi olarak da bilinir. Yılbaşı akşamında mutlaka sofralara konuk edilir.
Barbados'ta yılbaşı sofralarında mutlaka hindi, jambon, tatlı patatesli turta ve ananas suyuna yer veriliyor. Ayrıca bezelye ve dolma da sık sık tercih ediliyor. Tatlı tercihleri ise puding ekmeği ve cheesecake'ten yana.
Danimarka'da yeni yıl için kurulan sofralarda, kızarmış et yemeği tercih ediliyor. Yanında patates, kırmızı kabak, et sosu ve cips de ikram ediliyor. Tatlı olarak ise bademli, krem şantili, vanilyalı pirinç lapası sunuluyor.
Geleneksel yılbaşı yemeği olarak bezelye ve jambon tüketiliyor. Körili keçi, rozbif ve kızarmış tavuk da alternatifler arasında. Yemeğin yanında mac and cheese ve salata ikram ediliyor.
Meksika'da yılbaşı için farklı çeşitleri olan tamaleler hazırlanıyor. Genellikle tavuk etiyle yapılan çeşitleri servis ediliyor.
Toshikoshi soba, omisoka'da yenen geleneksel Japon eriştesi kasesidir. Yılbaşı gecesi yenen bu yemek, karabuğday eriştesi ile hazırlanır ve bölgeden bölgeye göre farklılıklar gösterir. Soba erişteleri kolayca kesilir, bu da hane halkının yeni yılın sıkıntılarından kurtulmasını sağlamayı sembolize eder.
Yağ topları anlamına gelen bu atıştırmalık, Hollandalılar için yılbaşı tatlısı olarak tüketilir. Bir miktar hamurun sıcak yağda pişirilmesiyle hazırlanan bu tatlı, pudra şekeri ile zenginleştirilir. Özellikle yılbaşı gecelerinde ve lunaparklarda yenilmesiyle bilinir. Kış aylarında seyyar tezgahlarda satılan bir tatlıdır.
Mandu ismiyle de bilinen bu mantı, napa lahanasından hazırlanır. İçerisine haşlanmış kıyma eklenir. Bazı yörelerde içine pırasa, tofu, mantar gibi malzemeler de ilave edilir. Yılbaşı geceleri tüketilen bu mantı, Kore mutfağında önemli bir yere sahiptir.
Spekulalar, Belçika başta olmak üzere Hollanda, Almanya, Avusturya ve Lüksemburg'da yılbaşı zamanlarında tüketilen bir bisküvi çeşididir. Zencefil, tarçın, karanfil gibi baharatlarla hazırlanan bu bisküvilerin üzerine figür şekli verilir. Yılbaşı zamanında birçok evin mutfağında speculaas bisküvilerine rastlamak mümkündür.
Şunlara da göz atın;