Sarma, Türk mutfağının en sevilen tarifleri arasında yer alır. İç harcında genellikle pirinç ve kıyma kullanılan sarma, yalnızca asma yaprağıyla değil, pırasa, lahana, tavuk, ıspanak gibi farklı sebzelerle de hazırlanabilir. İşte, Türkiye'nin dört bir yanında hazırlanan ve sofraları zenginleştirilen 13 farklı sarma tarifi:
Sarma denildiğinde ilk akla gelen lezzet, elbette zeytinyağlı yaprak sarmadır. İç harcında pirinç ve baharatların kullanıldığı bu özel tarif, kalabalık sofraların da vazgeçilmezidir.
Pazı yapraklarının pirinç ve vişne ile doldurulmasıyla hazırlanan bu sarma, özellikle ekşi tatlar sevenler için idealdir. Şık sunumu ve lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır.
Bulgur ve kıyma ile doldurulan ıspanaklar, çok kalın olmayacak şekilde sarılır ve tencerede pişirilir. Yoğurt ile birlikte servis edilir.
Sağlık açısından çok faydalı olan ebegümeciyi tariflerde nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız, kıymalı pirinçli harç ile doldurulan ebegümeci sarması tarifimize göz atın. Üzerine pul biber serpiştirmeyi unutmayın.
Lahana sarması da, en bilinen sarma çeşitleri arasında yer alıyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde karalahana yaprakları kullanılıyor. Porsiyonu ortalama 105 kalori olan bu sarmayı, akşam yemeklerinde afiyetle yiyebilirsiniz.
Dışında karalahana, içinde ise patates kullanılan Gürcü sarması, Sakarya mutfağıyla özdeşleşmiştir. Salçalı sosun içinde servis edilir ve sunum için üzerine yoğurt eklenir.
Adıyaman mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan tevenk sarma, yarma ve ince bulgur ile doldurulur. Üzerinde yumurtalı yoğurt ve tereyağlı sos kullanılır.
'Etsiz yemek yemem.' diyenler için önerimiz, kıymalı harç ile doldurulmuş etli yaprak sarma. Bu yemeğin lezzetini artırmak için üzerine limon dilimleri ve nar taneleri ekleyebilirsiniz.
Dışı biftek, içi ise havuç, biber, domates ve soğandan oluşan et sarma, farklı tatlar denemek isteyenlerin favorisi olacak niteliktedir.
Pırasanın kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan bu sarma, pırasa sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak. Pişirme işleminden sonra sarmalarınızı sıcak bir şekilde sunabilirsiniz.
Tavuk butlarıyla hazırlanan bu sarmanın yapımında, ıspanak, soğan ve kaşar peyniri kullanılır. Aromatik bir tat elde etmek için, portakal sosuyla birlikte servis edebilirsiniz.
Levrek balığının, pazı, somon ve burger peyniri ile doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, özel sofralar için oldukça lezzetli bir alternatiftir. Sarma işleminden sonra balıklara çöp şiş geçirebilirsiniz.
Mutfaklarımızda sık sık kendine yer bulan patlıcanı, bu kez sarma yapımında kullanmaya ne dersiniz? Yoğurtlu karışım ile rulo haline getirilen patlıcan sarma, hafif bir yemek arayanlar için idealdir.
Şunlara da göz atın;