Farklı mutfakların yemeklerini denemeye ne dersiniz? Türk mutfağı ana yemek, meze, salata ve salata çeşitleri bakımından oldukça zengindir. Özellikle ön plana çıkan bazı tarifler olsa da, hemen hemen her yörenin kendine has lezzetleri vardır. Farklı tatlar denemek isteyenler için en sevilen yöresel tarifleri yazımızda derledik. Listemizdeki tarifleri ilham almak için kullanabilir, daha fazlasına yöresel tarifler sayfamızdan ulaşabilirsiniz. İşte, farklı lezzet arayışında olanlar için 14 yöresel tarif:
Edirne mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri olan tava ciğeri, genelde kuzu ciğeriyle hazırlanır. Bol soğan, maydanoz ve közlenmiş biber eşliğinde sunulur. Balıkesir yöresiyle özdeşleşen saçaklı mantı, klasik mantıdan farklı olarak tavuk etiyle hazırlanır. Hamur kalın bir şekilde açılır ve fırında pişirilir. Ardından üzerine didiklenmiş tavuklar eklenir. Şanlıurfa mutfağına özgü bir yemek olan borani, pazı, nohut, ince bulgur ve kuzu eti ile hazırlanır. Özellikle kalabalık sofralarda mutlaka yer verilir. Konya'nın yöresel yemekleri arasında yer alan batırık, tahin, ince bulgur ve domates ile hazırlanan bir köftedir. Görünümü ile mercimek köftesine benzeyen batırık, menengiç ve düğürcük ile de hazırlanabilir. Pirinç, kuzu eti ve asma yaprağı ile hazırlanan çaput aşı, Denizli yöresinin özgün yemeklerindendir. Özellikle düğün, cenaze gibi kalabalık törenlerde servis edilmesiyle bilinir. Antep mutfağı, birbirinden farklı lezzetleriyle tanınır. Lalezar da Antep mutfağı ile özdeşleşen, patates, maydanoz ve biber ile hazırlanan bir yemektir. Genellikle ana yemeklerin yanında servis edilir. Karadeniz'de sık sık tüketilen mısır ekmeği, yalnızca 6 malzeme ile hazırlanır. Bir dilimi yaklaşık 95 kalori olan mısır ekmeği, yemeklerin yanında servis edilir. Marul, kıyma ve dereotu ile hazırlanan marul yemeği, Ege Bölgesi'ne özgü bir yemektir. Ortalama 30-35 dakikada hazırlanan marul yemeği, farklı tatlar denemek isteyenler için ideal bir seçimdir. Taze fasulye, patlıcan, kabak, biber ve patates ile hazırlanan şaşa şura, Çanakkale'nin sevilen lezzetleri arasında yer alır. Yapımında sebzeler kullanıldığı için diyet listelerine eklenebilir. Malatya'nın yöresel lezzetlerinden biri olan ekşili köfte, buğday, taze fasulye ve kuru fasulye ile hazırlanır. Doğu Anadolu'da da tüketilen bu yemek, yoğurtla birlikte servis edilir. Domates, maydanoz ve soğan ile hazırlanan bostana, Urfa mutfağında yer verilen bir mezedir. Genelde et yemeklerinin yanında küçük porsiyonlar halinde sunulur. Urfa ve çevresinde tüketilen yuvalak köfte, ince bulgur, kuzu eti ve patlıcan ile hazırlanır. Yuvarlak şekli verilen köfteler, kızarmış patlıcanın içerisine yerleştirilir. Adana dendiğinde ilk akla gelen tatlılardan biri olan bici bici, su muhallebisi, buz parçaları ve şerbet ile hazırlanır. Adana sokaklarında sık sık rastlayabileceğiniz bu tatlı, özellikle yaz aylarında çok rağbet görür. Mardin mutfağıyla özdeşleşen tepsi oruğu, ince bulgur, kıyma, kuş üzümü ve çam fıstığı ile hazırlanır. Şık bir sunum için, baklava deseni verilerek fırında pişirilir. Şunlara da göz atın;