Farenjit boğaz ağrısı, rahatsızlık hissi, boğazda kaşıntı ile hissedilen bir boğaz enfeksiyonudur. Boğazın arka duvarı, iki bademciğin arası ile ses tellerinin arasında kalan geniz bölgesine farenj ve bu bölgenin iltihaplanmasına farenjit denilmektedir. Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Nazlı Ahmadova, mevsim geçişlerinde çocuklarda çok sık görülen farenjit hastalığını detaylarıyla anlattı.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarından biri olan farenjit, çocuklarda doktora başvuru nedenlerinin başında gelir. Hayatı tehdit etmeyen, genellikle 3-10 gün içinde düzelen, hafif seyirli bir boğaz enfeksiyonudur. Ancak çocuklarda okul devamsızlığına neden olması ve çoğunlukla gereksiz antibiyotik kullanımına neden olması bakımından önemlidir.
Farenjit, genellikle soğuk aylarda görülür ve hızla yayılır. Boğaz ağrısı ile başlayan belirtiler, ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, cilt döküntüleri ve boyundaki lenf bezlerinin şişmesi görülen belirtilerdir. Muayene sırasında boğaza bakıldığı zaman boğazın arka duvarının kızardığı, bademciklerin arasının kızarık olduğu izlenir. Bazen arka duvarda mukozanın kızardığı ve şiştiği görülebilir. Bu tip hastalarda boğaz kültürü dediğimiz bir sürüntünün laboratuvar ortamında mikrop üretip üretmediği tespit edilebilir.
Çocuklar bademcik (tonsillektomi) ameliyatı olsa da farenjit olabilir. Çocuklarda farenjit en sık sonbahar ve kış aylarında görülür.
Bilmemiz gereken aslında en önemli şey bir çocuk 5 yaşın altında ise bu çocuk 1 yılda 5-6 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir eğer bir çocuk okul veya kreşe gidiyorsa veya okula ve kreşe giden kardeş varsa bu çocuğun yılda 12 hatta bazen 15 kez faranjıt veya üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi normaldir.
Evet bu çocuklar sık hastalanan çocuklar olsa da enfeksiyonsuz dönemde gayet sağlıklıdırlar altında yatan hastalıkları yoktur büyüme ve gelişimleri çok iyidir.
Dr. Ahmadova antibiyotik kullanımı konusuna dikkat çekti :’Biz biliyoruz ki vücudumuzun her bölgesinde iç ve diş yüzeyinde mikrobiyotanı oluşturan faydalı mikroplar vardır ve onlar cildimizde yüzeye tutunarak diğer zararlı etkenlerin bakteri veya virüs alerjik etkenlerin cildimizin yüzeyine tutunarak hastalık oluşumunu önler. Ancak bizim gereksiz ve uygunsuz kullandığımız antibiyotikler hem virüslere etki etmezler hem de mevcut florayı bozar ve normalde vücudumuza giremeyen etkenlerin girişine neden olur. ‘
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarını en sık sebebi %90'ı virüslerdir, geriye kalan %10'luk kısmını bakteriler oluşturur. 3 yaş altı çocuklarda hepimizin bildiği romatizmal kalp hastalığına neden olan beta enfeksiyonu bu yaş grubunda görülmez.
Gelişimi normal olan, sağlıklı 0-3 aylık bebeklerde görülen, en az 3 hafta süreli, haftada 3 günden, günde 3 saatten fazla ve başka bir nedenle açıklanamayan biçimde huzursuzluk, ajitasyon ve ağlamaların olduğu tablodur. Aileleri çok tedirgin eden bir durum olsa da aileye bunun geçici süre olduğu ve özellikle lohusa anneye bebeğinin tamamen sağlıklı olduğu anlatılmalıdır. Kolik genelde aniden başlar herhangi bir sebebi yoktur. Uzun sürer ve genelde aksam belirginleşir. 2-3 haftalıkken başlayıp 4. ayda sonlanır.
Bebeğin Gaz Sancısını Önlemek İçin;
Yazar:
Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Nazlı Ahmadova
Şunlara da göz atın;