Farenjit Neden Olur, Ne İyi Gelir?
Farenjit nedir, neden olur? Boğaz kültürüne ne iyi gelir? Bebeklerde kolik nedenleri nedir? İşte, Uzm. Dr. Nazlı Ahmadova'dan farenjit hakkında merak edilenler:

Farenjit boğaz ağrısı, rahatsızlık hissi, boğazda kaşıntı ile hissedilen bir boğaz enfeksiyonudur. Boğazın arka duvarı, iki bademciğin arası ile ses tellerinin arasında kalan geniz bölgesine farenj ve bu bölgenin iltihaplanmasına farenjit denilmektedir. Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Nazlı Ahmadova,  mevsim geçişlerinde çocuklarda çok sık görülen farenjit hastalığını detaylarıyla anlattı.

Farenjit Nedir?

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından biri olan farenjit, çocuklarda doktora başvuru nedenlerinin başında gelir. Hayatı tehdit etmeyen, genellikle 3-10 gün içinde düzelen, hafif seyirli bir boğaz enfeksiyonudur. Ancak çocuklarda okul devamsızlığına neden olması ve çoğunlukla gereksiz antibiyotik kullanımına neden olması bakımından önemlidir.

Farenjit Belirtileri Nelerdir?

Farenjit, genellikle soğuk aylarda  görülür ve hızla yayılır. Boğaz ağrısı ile başlayan belirtiler, ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, cilt döküntüleri ve boyundaki lenf bezlerinin şişmesi görülen belirtilerdir. Muayene sırasında boğaza bakıldığı zaman boğazın arka duvarının kızardığı, bademciklerin arasının kızarık olduğu izlenir. Bazen arka duvarda mukozanın kızardığı ve şiştiği görülebilir. Bu tip hastalarda boğaz kültürü dediğimiz bir sürüntünün laboratuvar ortamında mikrop üretip üretmediği tespit edilebilir.

Çocuklar bademcik (tonsillektomi) ameliyatı olsa da farenjit olabilir. Çocuklarda farenjit en sık sonbahar ve kış aylarında görülür.

Bilmemiz gereken aslında en önemli şey bir çocuk 5 yaşın altında ise bu çocuk 1 yılda 5-6 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir eğer bir çocuk okul veya kreşe gidiyorsa veya okula ve kreşe giden kardeş varsa bu çocuğun yılda 12 hatta bazen 15 kez faranjıt veya üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi normaldir.

Evet bu çocuklar sık hastalanan çocuklar olsa da enfeksiyonsuz dönemde gayet sağlıklıdırlar altında yatan hastalıkları yoktur büyüme ve gelişimleri çok iyidir.

Antibiyotik Konusunda Neden Hassas Olmalıyız!

Dr. Ahmadova antibiyotik kullanımı konusuna dikkat çekti :’Biz biliyoruz ki vücudumuzun her bölgesinde iç ve diş yüzeyinde mikrobiyotanı oluşturan faydalı mikroplar vardır ve onlar cildimizde yüzeye tutunarak diğer zararlı etkenlerin bakteri veya virüs  alerjik etkenlerin cildimizin yüzeyine tutunarak hastalık oluşumunu önler. Ancak bizim gereksiz ve uygunsuz kullandığımız antibiyotikler hem virüslere etki etmezler hem de mevcut florayı bozar ve normalde vücudumuza giremeyen etkenlerin girişine neden olur. ‘

Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarını en sık sebebi %90'ı virüslerdir, geriye kalan %10'luk kısmını bakteriler oluşturur. 3 yaş altı çocuklarda hepimizin bildiği romatizmal kalp hastalığına neden olan beta enfeksiyonu bu yaş grubunda görülmez.

  1. Beta enfeksiyonu bakterisi en sık 5-15 yaş arasında olur.
  2. Beta enfeksiyonu 3 yaşın altındaki çocuklarda enfeksiyon yapmaz.
  3. Beta enfeksiyon kesin tanısı için boğaz kültürü gerekir.
  4. Beta  enfeksiyonu, yegane antibiyotik tedavisi gerektiren boğaz enfeksiyonudur ve antibiyotik tedavisi mutlaka 10 güne tamamlanmalıdır.
  5. Beta enfeksiyonu bakterisi 3 yaş üstündeki çocukların ve erişkinlerin normal boğaz florasında enfeksiyon yapmadan bulunabilir, bu taşıyıcılık olarak adlandırılır.
  6. Taşıyıcılarda, yani enfeksiyon olmadan boğaz kültüründe bakteri üremesinde bazı özel durumlar haricinde tedaviye gerek yoktur.

Boğaz Kültürüne Ne İyi Gelir?

  1. Yatak istirahati
  2. Ilık içecekler; ballı ılık su hem öksürüğe hem de boğaz yanmasına iyi gelecektir.
  3. Çocuğun yaşına ugun gargara veya ağız spreyi
  4. Özellikle küçük bebeklerde burun temizliği çok önemlidir ancak aileler bazen aparatlarla veya günde birkaç kez uygulama yapıp tahriş edebilirler dikkatli olmalarında burnu çok kurutmayacak kadar yıkama onerilir.
  5. Ateş düşürücü ve ağrı kesiciler; ilk 3 gün boyunca ateş yükselip düşecektir, ateş olursa 6-8 saat arayla yaşına ve kilosuna uygun ateş düşürücüyü kullanın, ateş düşürücü olarak asla aspirin kullanmayın.
  6. Ilık uygulama
  7. Bu çocuklara rapor vererek evde dinlenmeleri hem semptomları hafifletir, hem de bulaşıcılığı azaltır.
  8. Bol su ve lifli besinler tüketmelidir.
  9. Sağlıklı ve düzenli beslenmelidir.
  10. Uyku düzeni çok önemlidir.
  11. Oda sıcaklığını, aşırı sıcak yapmak hastayı rahatlatmaz. Deri bariyerini bozar.
  12. Evde yapılmış mayalı kefir, yoğurt gibi ürünler tüketmelidir.
  13. Odalar havalandırmalıdır.

Bunları Sakın Yapmayın!

  1. Soğuk duş ateşi ani düşürüp aniden daha yükseğe çıkardığı için tehlikelidir.
  2. Öksürük olan hastalarda balgam söktürücü şuruplar, öksürüğün şiddetini daha da artırmaktadır.
  3. Alerji şurupları alerjisi olmayan kişiler tarafından, doktor tavsiyesi dışında kullanılmaz.
  4. Burundan kortizollu spreyler semptomları gidermez.
  5. Burun içine sıkılan burun açıcılar 5 günden fazla kullanılmamalıdır ve sadece gece yatarken kullanılabilir.

Bebeğiniz Kolik İse Endişelenmeyin!

Gelişimi normal olan, sağlıklı 0-3 aylık bebeklerde görülen, en az 3 hafta süreli, haftada 3 günden, günde 3 saatten fazla ve başka bir nedenle açıklanamayan biçimde huzursuzluk, ajitasyon ve ağlamaların olduğu tablodur. Aileleri çok tedirgin  eden bir durum olsa da aileye bunun geçici süre olduğu ve özellikle lohusa anneye bebeğinin tamamen sağlıklı olduğu anlatılmalıdır. Kolik genelde aniden başlar herhangi bir sebebi yoktur. Uzun sürer ve genelde aksam belirginleşir. 2-3 haftalıkken başlayıp 4. ayda sonlanır.

Bebeklerde Kolik Nedenleri Nelerdir?

  1. Aşırı ve hızlı anne sütü boşaltılması durumunda bebek yutkundukça gazda yutar,
  2. Çok fazla süt varsa yani, bildiğimiz üzere ön ve arka süt vardır. Ön süt laktozdan zengin olduğundan hazımsızlık kolik sancısı ve huzursuzluk yapar. Son süt ise yağlı olduğundan bebeğiniz doyar ve huzurlu uyur.
  3. Annenin diyetle aldığı maddeler özellikle  inek sütü ve inek sütü proteinleri bebeğe gaz sancısı yapar,
  4. Bebeğin reflü olması,
  5. Bağırsakların yeteri kadar gelişmemiş olması,
  6. Annenin sigara kullanması bebeğe gaz sancısı yapan maddeler arasındadır.

Bebeğin Gaz Sancısını Önlemek İçin;

  1. Sık sık emzirmeliyiz. Çünkü hem tensel temas bebeği rahatlatır, hem de emmek bebekleri rahatlatan bir reflekstir.
  2. Bebeğinizin sık sık gazını çıkarmak bebeğinizi rahatlatacaktır.

Yazar:

Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Nazlı Ahmadova

Şunlara da göz atın;

  1. Sinüzit belirtileri nelerdir?
  2. Larenjit neden olur?
  3. Alerjik rinit belirtileri nelerdir?
  4. Gripler neden geçmiyor?
  5. Enfeksiyonlar bronşite dönüşebilir

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam Ne İyi Gelir?

Lezzetli Haberler

Carnivore Diyeti ile Potansiyel Faydaları, Riskleri ve Temel Prensipleri!
''Neden Daha Önce Yapmamışım'' Diyeceğiniz 15 Tatlı Tarifi
Sıcak Yemekler Neden Buzdolabına Konulmaz?
Dünyanın Dört Bir Yanından 20 Ülkeye Ait 20 İlginç Lezzet
Yunus Eti Yenir Mi?
Memet Özer Nasıl Yemek Programı Yapmaya Başladı?