Gastronomi sektörünün popülerleşmesi ile mutfaktaki hiyerarşik sistemi merak ediyor olabilirsiniz. Sizler için bu hiyerarşinin en başındaki statüden bahsetmek isteriz. Exucutive chef yani yönetici aşçı mutfakta ne iş yapar, nasıl olunur, görevleri nelerdir? Sizler için anlattık. İşte, gastronomi alanında kariyer yapmak isteyenler için exucutive şefin görevleri ve çalışma alanı:
Yönetici şef, bir restoranın tüm mutfak operasyonunun başıdır. Yönetici şefler envanter, bütçeleme, menü planlama, eğitim, tabaklama ve yardımcı şeflerden bulaşık makinelerine kadar tüm mutfak personelini yönetir. Yüksek gıda kalitesi standardını ve bu hizmetin sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlarlar. Yönetici şefler, mutfaktaki en yüksek yönetim seviyesidir ve başarı veya başarısızlığından nihai olarak sorumludurlar.
Yönetici şef olmak için ciddi bir mutfak eğitimi almalı ve yılların deneyimine sahip olmalısınız. Lise diploması alarak başlıyorsunuz ve ardından bir mutfak sanatları programına başvuruyor veya kaliteli bir mutfakta çıraklık buluyorsunuz. Yemek pişirme, satın alma, menü planlama, sunum ve sağlık kodlarının temellerini öğrenmelisiniz. Bu deneyimle, bir hat aşçısı olarak çalışmaya başlamaya hazırsınız ve sonunda şef yardımcılığına ve ardından yönetici şefliğe terfi etmeyi hedefliyorsunuz.
Yönetici şefler, sadece yemek pişirmenin ötesinde birçok beceriye sahip olmalıdır. Yaratıcı bir şekilde tarifler oluşturma ve bunları tutarlı ve hızlı bir şekilde uygulama yeteneği sadece başlangıçtır. Yönetici şefler aynı zamanda kâr marjlarını korumak için sipariş verme, personel oluşturma ve bütçeleme işlemlerini yöneten iş adamlarıdır. Aynı zamanda mükemmel iletişim ve organizasyon becerilerine sahip insan yöneticileridir. Sanitasyon ve kalite konusunda uzmandırlar. Ayrıca baskı altında çalışabilme yeteneğine de sahip olmaları gerekir.
Şunlara da göz atın;