Evde Yumurta Yağı Nasıl Yapılır?
Yumurta yağı, özellikle cilt ve saç bakımında kullanılan bir yağdır. Hazır alınabileceği gibi evde hazırlanabilir. İşte, evde yumurta yağı yapma teknikleri:

Yumurta yağı, saç dökülmesini önleme, kıvırcık saçları azaltma, yara izlerinin ve yaşlılık lekelerinin görünümünü azaltma gibi kozmetik faydalarıyla bilinir. Bu ürünü internetten satın alabildiğiniz gibi, yumurtaları 2 ila 3 bardak kaynatıp, ardından sertleşmiş sarıları yağ benzeri bir kıvama gelinceye kadar pişirerek evde yumurta yağı da yapabilirsiniz. Bu yağdan bir miktar hazırladıktan sonra, cildinize ve saçınıza masaj yaparak topikal olarak uygulayabilirsiniz.

Ev Yapımı Yumurta Yağı için Malzemeler:

  1. 3 büyük yumurta
  2. 2 ila 3 bardak soğuk su
  3. 1 çay kaşığı zeytinyağı

Yağ İçin Yumurta Nasıl Haşlanır?

  1. Ocaktaki küçük bir tencereye 3 yumurta koyun. Isıyı açmadan önce ocağa küçük bir tencere koyun. 3 büyük yumurta alın ve tavanın dibine koyun. 3 yumurtanın da rahatça dinlenmesi için yeterli alan olduğundan emin olun, böylece daha sonra hepsi eşit şekilde pişer.
  2. Yumurtalar tamamen kaplanıncaya kadar tencereye su dökün. Yumurtaları tamamen suya batıracak şekilde tencereye 2 ila 3 bardak soğuk su ekleyin. Tencerenin sadece yarısını doldurun, çünkü kaynamaya başladıktan sonra suyun taşmasını istemezsiniz. Tencereyi suyla doldurduktan sonra kapağını kapatın.
  3. Suyun kaynayan bir kıvama gelmesini bekleyin. Yumurta kabının altındaki ocak gözünü açın veya yakın. Kapağı tencereye sıkıca tutturun, böylece ısı içeride kalır, bu da suyun daha hızlı kaynamasını sağlar. Tencereden çok fazla buhar aktığını gördüğünüzde su kaynayan bir kaynama noktasına ulaştı.
  4. Çok sayıda baloncuğun suyun içinde köpürmesi ve yuvarlanması gerekir. Su kaynamaya başladıktan sonra zamanlayıcıyı 11 dakikaya ayarlayın. Yumuşak yumurtalar kaynar suda daha az süre gerektirirken, katı haşlanmış yumurtalar için o kadar da endişelenmenize gerek yok. Zamanlayıcı kapandığında ocağı kapatın ve tencerenin kapağını çıkarın. Yumurtaların tamamen pişebilmesi için en az 11 dakika beklediğinizden emin olun.
  5. Yumurtaları 2 dakika boyunca soğuk veya buzlu suya koyun. Yumurtaları soğuk veya buzlu suyla dolu küçük bir kaseye yavaşça yerleştirmeden önce sıcak sudan çıkarmak için oluklu bir kaşık kullanın. Yumurtaları çıkarmaya başlamadan önce en az 1 dakika suda bekletin.
  6. Sert haşlanmış yumurtaların kabuklarını soyun. Kabuğun çıkarılmasını kolaylaştırmak için yumurtaları soğuk akan suyun altında tutun. Yumurtaların dış kabuğunu çıkarın ve parçaları giderken çöp kutusuna atın. Tek parça halinde çıkaramazsanız cesaretiniz kırılmasın; sadece mümkün olduğunca tamamen çıkarmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Yumurta akını yağ elde etmek için kullanmayacağınız için kabuğun her zerresini çıkarmanıza gerek yoktur.

Yumurta Yağı Nasıl Çıkarılır?

  1. Sertleşmiş sarıları çıkarmak için yumurta aklarını kesin. Haşlanmış yumurta beyazını bir kaşıkla veya tırnaklarınızın kenarını kullanarak kırıp açın. Haşlanmış yumurtanın ortasında sertleşmiş yumurta sarısını göreceksiniz. Bu sarıyı kıstırıp çıkarmak için parmaklarınızı kullanın. Tüm sarıları bir yerde tutmak için onları küçük bir kaseye koyun.
  2. Yumurta sarılarını yüksek ısıya ayarlanmış bir ızgaraya yerleştirin. Tavayı ocağa alıp ortasına yumurta sarılarını koyun. Yumurta sarılarının pişip erimeye başlayabilmesi için ızgara altındaki ocağı en yüksek ısıya kadar açın veya yakın.
  3. Delikli bir spatula ile sarıları parçalara ayırın. Yumurta sarısını daha küçük parçalara ayırmak için delikli veya delikli bir spatulanın kenarını kullanın. Çırpılmış yumurtaya benzeyene kadar parçaları bölmeye devam edin. Yumurtaları ezerken, onları bir arada ve tavanın ortasında tutmaya çalışın.
  4. 1 çay kaşığı zeytinyağını sarıların üzerine dökün. Zeytinyağının potansiyel yumurta yağını seyrelteceği konusunda endişelenmeyin; bunun tek amacı yumurta sarısının daha hızlı pişmesine yardımcı olmaktır. Tavanın yağın temas ettikten hemen sonra cızırdamasını sağlayacak kadar sıcak olduğundan emin olun.
  5. Yumurta sarısı parçalarını kırıp ters çevirmeye devam edin. Yumurta sarılarını macun kıvamına gelinceye kadar ezmeye devam edin. Birkaç saniyede bir, yumurtaları ızgaranın ortasına doğru iterek çevirin. Bu noktada yumurtalarda fazla pişmiş veya yanma eşiğinde koku oluşabilir ve bu durum normaldir. 
  6. Sarıları 3-5 dakika veya sarılar koyu kahverengi görünene kadar pişirmeye devam edin. Aynı işleme birkaç dakika daha devam edin, çevirin ve ortalayın, ardından yumurta sarısını tavanın ortasına koyun. Yumurtaların köpürmeye başlamasını, sıvılaşmasını ve ardından koyu kahverengi bir renge dönmesini bekleyin. Bu noktada ısıyı kapatabilirsiniz.
  7. Yağı almak için pişmiş sarıları bir süzgeçten geçirerek bir şişeye dökün. Pişen yumurta sarısı karışımını küçük, yuvarlak bir süzgeçten geçirerek yumurta yağını saklamaya hazır hale getirin. Koyu kahverengi bir sıvının şişeye akmasını ve yumurta sarısı karışımının katı parçalarının süzgecin üzerinde kalmasını izleyin.
  8. Yumurta yağını küçük bir cam veya seramik şişede 3-4 yıl buzdolabında saklayın. Depoda hava geçirmez tutmak için şişeyi kapatmadan önce yağın soğuması için 30 dakika kadar bekleyin. Ne kadar yağ ürettiğinize bağlı olarak depolama sürecinde 1 şişeden fazlasını kullanmaktan çekinmeyin. Şişeye başka bir şey dökmeyin, yoksa yumurta yağı o kadar uzun süre dayanmaz.

Yumurta Yağı Nasıl Uygulanır?

Parmaklarınızın üzerine madeni para büyüklüğünde bir miktar yağ dökün ve parmak uçlarınıza sürün. Parmaklarınızın ucuna az miktarda yumurta yağı gezdirin. Pürüzsüz ve eşit bir uygulama sağlamak amacıyla yağı parmak uçlarınıza eşit bir şekilde yaymak için ellerinizi birbirine sürtün. Saçlarınız daha uzunsa biraz daha yağ dökmeniz gerekebilir. Yağı saç derinize sürün ve saçınızı kökten uca kadar kaplayın. Parmak uçlarınızı saç derinize, özellikle saç köklerine odaklanarak yoğurun. Saç derinizi kapladıktan sonra, saç tellerinin çoğunda akşam kaplaması elde etmek için parmaklarınızla saçınıza masaj yapın. Yağı saçınızda 3-12 saat bekletin. Yağın saçınızda en az 3 saat bekletin veya gece boyunca ıslanmasına izin verin. Yumurta yağını istenilen süre boyunca saçınızda bırakana kadar saçınızı yıkamayın.

Yağın birkaç saat beklemesine izin verdikten sonra saçınızı yıkayın. Duş alın ve yumurta yağını her zamanki şampuanınızla temizleyin. Yumurta yağının tamamını çıkardığınızdan emin olmak için parmaklarınızla saç derinize masaj yapın. Her zamanki saç kreminizi sürdürün. Görünümlerini azaltmak için yağı cildinizdeki koyu lekelere ve yara izlerine uygulayın. Parmak uçlarınıza bezelye büyüklüğünde bir miktar yağ dökün ve parmaklarınızı birbirine sürün. Daha sonra, yağ kaplı parmağınızla yaşlanan veya koyulaşan noktanın üzerinden kaydırın. Maksimum etkililik için bu tedaviyi haftada birkaç kez tekrarlayın.

Önemli Not: Hassas ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, yumurta yağını uygulamadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Avokado yağı nasıl yapılır?
  2. Keten tohumu yağı nasıl yapılır?
  3. Susam yağı nasıl yapılır?
  4. Havuç yağı nasıl yapılır?
  5. Badem yağı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri