Ev Yapımı Dondurmanın Kristalleşmesini Nasıl Önlersiniz?
Ev yapımı dondurma oldukça lezzetli ve sağlıklıdır. Ev yapımı dondurmada kristalleşme nedeniyle buz oluşur. Sizler için ev yapımı dondurmanın kristalleşmesini nasıl önlenir anlattık. İşte, ev yapımı dondurmanın kristalleşmesini nasıl önlersiniz:

Ev yapımı dondurma lezzetli bir ikramdır, ancak doğru yapmazsanız, her lokmanızda buz parçalarıyla karşılaşabilirsiniz. Ev yapımı dondurmada kristalleşme nedeniyle buz oluşur ve bu süreç genellikle dondurmanızı yeterince hızlı dondurmadığınızda tetiklenir. Tarifiniz ve saklama yönteminiz de kristalleşmeye katkıda bulunabilir. Sizler için ev yapımı dondurmanın kristalleşmesini nasıl önlenir anlattık. İşte, ev yapımı dondurmanın kristalleşmesini nasıl önlersiniz:


1.Adım: Malzemelerinizi Soğuk Tutun

  1. Dondurma yapmadan önce dondurucunuzu en düşük sıcaklığa ayarlayın. Dondurmanızı yapmayı planlamadan bir veya iki gün önce dondurucunuzu açın ve sıcaklık kadranını mevcut en soğuk ayara çevirin.
  2. Buradaki amaç, dondurmayı olabildiğince hızlı dondurmaktır. Dondurma ne kadar uzun süre donmadan durursa, dondurmanızdaki nemin buz kristalleri oluşturması için o kadar fazla zaman gerekir.
  3. Karıştırma kabınızı 24 saat önceden dondurucuda bekletin. Neredeyse her ev yapımı dondurma tarifi, malzemelerinizi karıştırdığınız büyük bir kase gerektirir. Dondurmanızı yapmadan önce bu kaseyi 24 saat dondurun, böylece malzemeleriniz kaseye döktüğünüz anda donmaya başlar. Dondurucuya koymadan önce malzemelerinizi bir karıştırma kabından başka bir kaba aktarmayı planlıyorsanız, onu da dondurun.
  4. Karıştırmayı planladığınız katı malzemeleri 8-12 saat dondurun. Dondurmanıza brownie parçaları, kurabiye hamuru veya çikolata parçaları ekliyorsanız, dondurmanızı yapmayı planladığınız geceden 8-12 saat önce malzemeleri dondurucunuzun içine koyun. Bu sayede karışıma eklediğinizde diğer dondurma malzemelerine göre karışımlarınız daha soğuk olacaktır.
  5. Karıştırdığınız malzemeler oda sıcaklığındaysa, dondurmanın olduğu kadar hızlı donmasını engelleyebilirler. Dondurucuya koyduğunuzda dondurmanın donması ne kadar uzun sürerse, kristalleşme olasılığı o kadar yüksek olur.
  6. Sıvı malzemeleri kullanmadan önce 12 saat buzdolabında soğutun. Dondurmanızı yapmadan önce kullandığınız sıvı malzemeleri en az 12 saat soğutun. Bu, kremayı, sütü veya suyu soğumaya bırakacak ve bu da dondurucudan çıkardığınızda dondurmanızda kalan buz miktarını azaltacaktır.
  7. Muhallebi bazlı dondurma yapıyorsanız, zaten dondurmayı dondurmadan önce malzemeleri ısıtacağınız için bunu yapmanıza gerek yoktur.
  8. Dondurma makinenizi 15 dakika çalıştırın ki soğumasın. Malzemeleri sizin için çalkalayan dondurma üreticilerinden birine sahipseniz, herhangi bir malzemeyi eklemeye veya karıştırmaya başlamadan önce dondurucudan çıkarın ve en az 15 dakika açın. Bu, dondurma makinesine herhangi bir şey eklemeye başlamadan önce mümkün olduğunca soğuması için zaman tanıyacaktır.

2.Adım: Tarifinizi Seçin ve Uygulayın

  1. En popüler iki ev yapımı dondurma stili, krema bazlı ya da muhallebi bazlı yumurtalı dondurma hazırlayabilirsiniz. Muhallebi bazlı seçenekler, dondurmanın donmasına yardımcı olan yumurta gerektirirken, krema bazlı dondurma yapmaz. Sonuç olarak, kremalı, buzsuz dondurma istiyorsanız, muhallebi bazlı tarifler çok daha iyi sonuç verecektir.
  2. Susuz tarifleri seçin veya gereken suyu azaltın. Su bazlı bir tarif yaparsanız ve buzlu çıkarsa, bir sonraki dondurmanızda suyu yarıya bölün. Daha da iyisi, hiç su içermeyen bir tarif seçin. Dondurmanızda ne kadar fazla su varsa, buz kristalleri oluşturma olasılığı o kadar artar.
  3. Normalde suyu hindistan cevizi sütü veya krema ile değiştirebilirsiniz. Yine de, tarife veya diyet kısıtlamalarınızın ne olduğuna bağlı olabilir.
  4. Şeker ve yağlı malzemelerinizi dikkatlice ölçün ve ayarlamayın. İnternette bulduğunuz çoğu ev yapımı dondurma tarifleri, şeker ve yağ (genellikle krema veya yumurtadan) gerektirir. Bu oranları değiştirmeyin ve bu bileşenleri dikkatli bir şekilde ölçün. Yeterli şeker veya yağ yoksa veya bileşenlerden biri diğerine baskın çıkarsa, dondurma donarken pıhtılaşabilir veya ayrılabilir. Bu, buz kristallerinin dondurmanızda oluşması için bolca alan sağlayacaktır.
  5. Dondurmayı karıştırdıktan sonra mümkün olduğunca çabuk dondurucuya aktarın.

3.Adım: Dondurma Saklama Yöntemi

  1. Dondurmayı mümkün olduğunca soğuk tutmak için dondurucunun arkasına koyun. Dondurucu hava dondurucunun arkasından geldiği için, dondurucunun en arkası ön yarısından birkaç derece daha soğuktur. Sonuç olarak, dondurucunun en arkasına yerleştirirseniz dondurmanızın kremsi ve lezzetli olması daha olasıdır.
  2. Dondurucu yanmasını önlemek için dondurmanızı plastik sargı ile örtün. Dondurmayı buzluğa koyduktan sonra üzerini streç film ile kapatın. Bu, dondurmanın üst tabakasının buz kristallerinin oluşmasına neden olabilecek dondurucu yanmasını önleyecektir.
  3. Dondurmayı yemeden önce 5-10 dakika bekletin. Dondurmanızı yemeye hazır olduğunuzda çıkarın ve 5-10 dakika tezgahın veya masanın üzerine koyun. Dondurmanızın yüzeyindeki buz kristalleri dağılacak ve dondurmanın içindeki buz önemli ölçüde yumuşayacaktır. Ayrıca dondurmanızı biraz daha kremalı yapacaktır.
  4. Görünür şekilde buzluysa, dondurmanızı yemeden önce 10 saniye mikrodalgada tutun. Dondurucudan çıkardığınızda dondurmanızın her tarafına yapışan buz kristalleri görürseniz, mikrodalgaya atın. 10 saniye çalıştırın.


Şunlara da göz atın;

  1. Ev yapımı dondurma tarifleri
  2. Dondurmalı tatlı tarifleri
  3. Aromatik tatlılar
  4. 5 Nefis dondurma


Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Antrikot Yanına Ne Gider: 12 Tamamlayıcı Tarif
Su Kabağı Nasıl Kurutulur?
7 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Kim Kazandı?
İştah Artması Neden Olur?
Lezzetin Peşinde: İstanbul'da 2 Mekan Önerisi
Pastacılık Mutfak Terimleri: Pastacılıkta Kullanılan 35 Terim