Anadolu mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan erişte, yumurta, un, süt ve sıvıyağ ile hazırlanan bir makarna çeşididir. Hamurların ince ince kesilmesiyle hazırlanan erişteler, özellikle yaz aylarının sonunda kurumaya bırakılır. Ardından buzluktaki yerini alır. Haşlama usulüyle pişirilen erişte, makarna veya pilav yerine kolayca hazırlayabileceğiniz tariflerden biridir. Ancak erişte yapmaya karar verdiğinizde yanına ne yapacağım diye düşünüyorsanız, tamamlayıcı lezzetlerden faydalanabilirsiniz.
Yemeğe geçmeden önce sıcak bir başlangıç yapmak istiyorsanız, tercihinizi mantar, un, tereyağı, kereviz ve tavuk suyu ile hazırlanan kremalı mantar çorbasından yana kullanabilirsiniz. Çorba yapımında kestane veya kültür mantarını tercih edebilirsiniz.
Yaz aylarında bol bol tüketilen bezelyeyi, bu kez kıyma ile zenginleştirmeye ne dersiniz? Patates, soğan, havuç ve kıyma ile hazırlanan bezelye yemeğini, eriştenin yanında çıkarabilirsiniz.
Genelde pilavla birlikte sunulan körili mantarlı tavuğu, erişte ile menü haline getirerek daha lezzetli bir sofra kurabilirsiniz. Köri, mantar, krema ve tavuk göğsü ile hazırlanan bu yemek, ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Ana yemeklerin yanına çok yakışan patates püresini, hafif bir menü hazırlamak için eriştenin yanına ekleyebilirsiniz. Dilerseniz, patates püresini yoğurt ve pul biberli sos ile zenginleştirebilirsiniz.
Tek başına erişte yemeği gözünüze az geldiyse veya daha doyurucu tarifler arıyorsanız, tercihinizi un, yumurta ve galeta unu ile hazırlanan dana şinitzelden yana kullanabilirsiniz.
Eriştenin yanına çok yakışan yoğurdu sade bir şekilde sunmak istemiyorsanız, semizotu, salatalık, mayonez ve baharatları karıştırarak 15 dakikada yoğurtlu semizotu mezesini hazırlayabilirsiniz.
Tavuk göğsü, turşu, zeytin, mısır, soğan, kırmızı biber ve baharatlarla hazırlanan tavuk salatası, özellikle yaz aylarında sık sık tercih edilir. Dilerseniz, sevdiğiniz yeşillikleri kullanarak salatanızı zenginleştirebilirsiniz.
Erişteyi daha hafif bir tarif ile birleştirmek istiyorsanız, kereviz, mayonez, yoğurt, ceviz ve sarımsak ile hazırlanan cevizli kereviz salatasını mutlaka defterinize ekleyin. 20 dakikada sunulan bu tarifi hazırlamak için, videolu anlatımdan yararlanabilirsiniz.
Eriştenin yanında hem doyurucu, hem düşük kalorili, hem de hafif bir tarif arıyorsanız, zeytinyağlı bamya için kollarınızı sıvayın. Porsiyonu yaklaşık 75 kalori olan bu tarifi, 30 dakika gibi kısa bir süre içinde hazırlayabilirsiniz.
''Etsiz yemek yemem'' diyenler için de bir önerimiz var. Kıyma, havuç, kereviz ve pirinç ile hazırlanan sulu köfteyi, terbiye ettikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Patlıcan, kıyma, biber ve salça ile hazırlanan musakka, Türk mutfağının klasiklerindendir. Kalabalık sofralarda patlıcan musakka ve erişteyi bir araya getirerek lezzetli bir menü oluşturabilirsiniz.
Erişteyi yoğurt ile sunmak istemiyorsanız veya yoğurdu salata yapımında kullandıysanız, yemeğinizi tamamlamak için naneli ayran tarifimizi deneyebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında tüketilen naneli ayranı buzdolabında soğutmayı unutmayın.
Şunlara da göz atın;