Papatyagiller familyasına ait bir bitki olan enginar, sebze ve et yemeklerinde sık sık kullanılır. Akdeniz ve Güney Avrupa çevresinde yetişen enginar, sağlık açısından son derece faydalıdır. Yalnızca yemek yapımında değil, detoks içeceklerinde de kullanılır. Peki, enginar suyu nasıl yapılır, faydaları nelerdir? İşte, enginar suyunun faydaları ve kullanımı:
3 adet taze enginarın yapraklarını tek tek ayırın ve temizleyin. Bir tencerenin içerisine 1 litre içme suyu dökün ve kaynatın. Su kaynamaya başladığında ayırdığınız enginar yapraklarını içine ekleyin ve ocağın altını kısın. Ortalama 20 dakika daha kaynatın. Enginarlar yumuşayıp suya renk verdikten sonra ocağı kapatın ve tencerenin kapağını kapatın. Demlenmesi için 10-15 dakika bekleyin. Demlenme işleminden sonra suyunu süzerek içebilirsiniz. Aroma katmak için limon suyu ilave edebilirsiniz.
Taze enginar suyunu günde 2 su bardağı olacak şekilde içebilirsiniz. Enginar suyunun yemeklerden önce aç karna içilmesi önerilir. Ancak enginar suyunu 1-2 günlük hazırlayabilirsiniz. Enginar suyunun tazeliği gidince faydaları da azalır. Bu yüzden 2 günde bir yenilemeniz gerekir. Düzenli olarak tüketilmesi gereken enginar suyu, özellikle karaciğer iltihaplanmalarına karşı etkilidir.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, düzenli ilaç kullananlar, alerjik bünyeye sahip olanlar hamileler ve emziren anneler enginar suyunu içmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir ürün kullanılmamalıdır.
Şunlara da göz atın;