Enginar, papatyagiller familyasından bir sebzedir. Tomurcuk, çiçek açmadan önce hasat edilir. Enginar hazırlamak kolay bir sebze değildir ve yenebilir kısımlarına ulaşmak için biraz çaba harcamanız gerekebilir. Tomurcuğun dış yapraklarının uçlarında dikenler vardır. Yaprakların tabanı yenilebilir ve en içteki yapraklar da yenebilecek kadar yumuşaktır. Bunların altında, kalbin üstünde bir tüylü kısım vardır. Kalbi enginarın en etli kısmıdır, sapının orta kısmı da yenilebilir. Bebek enginar olmadıkça enginar kalbi yenmez. Ülkemizin genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Enginarı pişirmeden önce ayıklamak gerekir. Manav, pazar ya da marketlerde enginar direk pişirilip yenilecek şekilde satılır. Su içerisinde satın alınır. Enginarın çanak kısmı hava ile temas ettiği anda oksitlenmeye ve kararmaya başlar. Bu sebeple enginar limonlu suda bekletilir ve bu şekilde satılır. Aynı şekilde bebek enginar kalpleri konservelenerek satışa sunulur. Ancak kendi enginarınızı soymak istiyorsanız dikkatli bir şekilde dışındaki yaprakları dıştan içe doğru soymalısınız. Orta çiçekli kısmı gördüğünüzde üstten bir bıçak yardımı ile kesebilirsiniz. Sapını da kısalttıktan sonra yemeğe hazır hale gelecektir. Enginar kalbi sadece bebek enginarlarda yenir. Onun içinde orta kısma geldiğinizde kesme işlemini durdurmanız gerekir.
Şunlara da göz atın;Enginar Nasıl Pişirilir?