Enginar Nedir, Nasıl Pişirilir?
Bahar ayları ile birlikte tezgahları süsleyen enginar nedir, nasıl pişirilir? Sizler için anlattık!

Enginar, papatyagiller familyasından bir sebzedir. Tomurcuk, çiçek açmadan önce hasat edilir. Enginar hazırlamak kolay bir sebze değildir ve yenebilir kısımlarına ulaşmak için biraz çaba harcamanız gerekebilir. Tomurcuğun dış yapraklarının uçlarında dikenler vardır. Yaprakların tabanı yenilebilir ve en içteki yapraklar da yenebilecek kadar yumuşaktır. Bunların altında, kalbin üstünde bir tüylü kısım vardır. Kalbi enginarın en etli kısmıdır, sapının orta kısmı da yenilebilir. Bebek enginar olmadıkça enginar kalbi yenmez. Ülkemizin genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Enginarı pişirmeden önce ayıklamak gerekir. Manav, pazar ya da marketlerde enginar direk pişirilip yenilecek şekilde satılır. Su içerisinde satın alınır. Enginarın çanak kısmı hava ile temas ettiği anda oksitlenmeye ve kararmaya başlar. Bu sebeple enginar limonlu suda bekletilir ve bu şekilde satılır. Aynı şekilde bebek enginar kalpleri konservelenerek satışa sunulur. Ancak kendi enginarınızı soymak istiyorsanız dikkatli bir şekilde dışındaki yaprakları dıştan içe doğru soymalısınız. Orta çiçekli kısmı gördüğünüzde üstten bir bıçak yardımı ile kesebilirsiniz. Sapını da kısalttıktan sonra yemeğe hazır hale gelecektir. Enginar kalbi sadece bebek enginarlarda yenir. Onun içinde orta kısma geldiğinizde kesme işlemini durdurmanız gerekir. 



Enginar Nasıl Pişirilir?

  1. Zeytinyağlı enginar pişiriyorsanız eğer iç harcınızı hazırladıktan sonra, soğan ve sebzeler kavrulur. Kararmasını önlemek için enginar çanakları iç kısımları tencere dibine gelecek şekilde yerleştirilir. Limonlu, zeytinyağlı su hazırlanarak kapağı kapalı, kısık ateşte pişirilir.
  2. Enginar kalbi pişiriyorsanız, enginar kalplerini ortadan ikiye böldükten sonra ızgara yapabilirsiniz. Zeytinyağlı enginara uyguladığınız metot da zeytinyağlı yapabilirsiniz. Pizza ya da makarnalarınıza ekleyerek lezzet katabilirsiniz. 
  3. Enginar dolması yapıyorsanız eğer, enginarın dış yapraklarından bir iki sıra alınır. İçerisindeki çiçek kısmı kaşık yardımıyla çıkartılır. Hazırlanan harç içesine ve yapraklarına doldurulur. Su ve baharatlar ile birlikte yumuşayana kadar pişirilir. Enginarın kabukları ne kadar yumuşasa da yaprakların etli kısımları yerken sıyrılır ve sert kısım yenmeden kenara alınır. 


Şunlara da göz atın;

  1. Bakla nasıl pişirilir?
  2. Mantı nasıl pişirilir?
  3. Karides nasıl pişirilir?
  4. Kaz eti nasıl pişirilir?
  5. Kestane nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif
Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?