Elma püresi sonbaharın habercisidir. Oldukça lezzetli olan elma püresi çeşitli tariflerin içerisinde kullanılabilir. İster elma püresinin sıcak, rahatlatıcı tadı ister diğer sonbahar tatlarıyla kusursuz bir şekilde eşleşir. Bunun yanı sıra, çok yönlülüğü ve nostaljik çekiciliği onu tekrar tekrar ulaşmaya değer bir sonbahar tarifi haline getiriyor. Oldukça lezzetli olan elma püresi çeşitli tariflerin içerisinde kullanılabilir. Elma pürenizi lezzetlendirecek ipuçlarını sizlerle paylaştık. İşte, elma pürenizi lezzetlendirecek 10 ipucu:
Ev yapımı elma püresi yaparken ilk içgüdü, tüm elma kabuklarını soymaktır. Sonuçta çoğu insan elma püresini çıtır çıtır bir kabuk artıkları ile olmasını istemez. Kabuğun çıkarılmasında kesinlikle yanlış bir şey olmasa da, sadece gereksiz olmakla kalmaz, aynı zamanda elma püresinin ciddi renk, doku ve lezzetini de yok eder.
Elma püresini kırmızı elmalarla yapıyorsanız, kabuk son ürüne hoş bir pembe renk verecektir. Doku söz konusu olduğunda, deriden doğal olarak oluşan pektin, ev yapımı elma püresine, mağazadan satın alınan çeşitlerden farklı olmayan bir kremsilik verir. Lezzet açısından kabuklar, elma püresinin tatlılığını ortadan kaldıracak kadar hoş bir acılık katar.
Elma kabukları folat, E ve K vitaminleri, demir, kalsiyum, potasyum ve lif içerir. Ayrıca hem çözünür hem de çözünmeyen liflerle doludurlar, bu da daha uzun süre tok hissedeceğiniz ve sindirimi daha kolay hale getireceğiniz anlamına gelir.
Bir elma püresi tarifine birden fazla elma çeşidinin dahil edilmesi, bir ana nedenden dolayı çok önemlidir; nihai ürünün asidik ve tatlı arasındaki çizgide kalmasını sağlamaya yardımcı olur. Yalnızca tek bir elma türü kullanmak, bu hassas dengeyi elde etmeyi neredeyse imkansız hale getirir, ancak elma çeşitlerini karıştırmak, elma püresinin mükemmelliğine kolayca ulaşmanızı sağlar. Neyse ki konu elma püresi için en iyi elmaları seçerken yanılmak oldukça zordur.
Elma püresi lezzet arttırıcıların çoğu, öncelikle pişirme işlemi sırasında eklenecek malzemelere odaklanır. Peki elma püresi yapıldıktan sonra ona nasıl lezzet eklenebilir? Kurutulmuş meyveleri karıştırarak lezzetini katlayabilirsiniz. Stratejik olarak kullanıldığında kurutulmuş meyveler, elma püresinin eksik notalarını dengelemeye yardımcı olabilir.
Doğal tatlılığı ve hafif baharatlı alt tonları ile elma püresi, sonbaharın mükemmel ikramıdır. Basit bir püreden çok daha fazlası, sıcaklık ve rahatlık yayıyor, her kaşık dolusu geçmiş meyve bahçelerinde dolaşılan günlerin anılarını çağrıştırıyor. Bu tür bir lezzet deneyimi kendi başına oldukça muhteşemdir, ancak mütevazı yemeği mevsimlik bir şahesere dönüştürme konusunda ciddi olanlar için kuruyemiş ve tohum eklemeyi düşünün.
Herkes elmanın elma püresinin kalbi ve ruhu olduğunu bilir; sonuçta adında da yazıyor. Peki ya karışıma başka bir meyve eklemek lezzeti önemli ölçüde artırabiliyorsa?
Elmalar gibi armutlar da doğal tatlılıkla doludur, bu da onları bire bir yerine koymayı kolaylaştırır. Armutlar o kadar tatlıdır ki aslında şekeri tamamen atlayabilirsiniz. Armutlar, nefis doğal tatlılıklarının yanı sıra, elma püresinde yaygın olarak bulunan tarçın, yenibahar, karanfil ve hindistan cevizi gibi baharatlarla da iyi bir şekilde eşleşir.
Herkes elma püresinin içine biraz toz tarçın atarak pişirir. Başlamak için, ideal oranlar sabitlenene kadar muskat, karanfil ve yenibahar gibi farklı miktarlardaki pişirme baharatlarını deneyin.
Baharatların ısıtılması, içindeki uçucu yağları ortaya çıkararak daha cesur, daha karmaşık tatlara yol açar. Kızartılmış baharatları bir tarife dahil etmek daha kolay olamazdı. Tatlı ve baharatlı elma püresi tarifinde olduğu gibi elmaları, suyu ve baharatları bir tencerede orta ateşte ısıtın. Karışımı kaynatın, ardından meyveleri ezmeden önce 20 dakika pişirin. Tadına baktığınızda, elma püresinin ne kadar lezzetli hale geldiğine şaşıracaksınız.
Elma püresi gibi basit tariflerin güzelliği, denemeye çok uygun olmalarıdır. Bu maceracı ruhu aklınızda tutarak, kahverengi veya beyaz şekeri yeni bir tatlandırıcıyla değiştirmeyi deneyin.
En iyi şeker alternatiflerinden bazıları akçaağaç şurubu, pekmez, agave ve hindistancevizi şekeridir. Hem akçaağaç şurubu hem de hindistancevizi şekeri, elma püresine hoş bir karamel tatlılığı katarken, melas, kuru erik ve vanilya notaları verir. Agave'nin oldukça nötr bir tadı var, bu da onu elma püresi için zahmetsiz bir şeker ikamesi haline getiriyor. Eğer kalori değil de tatlılık eklemek istiyorsanız, Stevia veya keşiş meyvesi gibi sıfır kalorili tatlandırıcıları tercih edin.
Pek çok kişi elma püresini tatlı bir ikram olarak düşünür, ancak bir miktar acı eklenemeyeceğini söyleyen bir kural yoktur. Acı biber ve rendelenmiş zencefil gibi baharatlar, elma püresinin şekerli tatlılığıyla kontrast oluştururken aynı zamanda tarçın ve muskat gibi diğer baharatlarla da kolayca karışır. Gerçek baharat hayranları elma pürelerine kırmızı pul biber bile ekleyebilirler. Hassas elma aromasını aşmamak için her seferinde biraz eklediğinizden emin olun.
Kahverengi tereyağının kullanımı sonsuzdur. Tatlı ve tuzlu tariflerin içerisinde kullanılabilir. Bu sadece erime noktasının üzerinde pişirilmiş normal bir tereyağıdır, ancak kahverengi tereyağı dokunduğu her şeye zenginlik katan belirgin bir ceviz aromasıyla doludur.
Elma püresini normal şekilde hazırlayarak kahverengi tereyağını ekleyin. Pişirmenin sonuna doğru ayrı bir tavada bir çorba kaşığı tuzsuz tereyağını orta ateşte ısıtın. Tereyağı altın rengi kahverengiye dönene ve kızarmış ekmek kokusu gelene kadar ara sıra karıştırın. Ateşten alın ve yumuşatılmış elma karışımına çırpın. Fındık lezzetini gerçekten vurgulamak için bir tutam deniz tuzu ile bitirin.
Vanilya özü kullanarak vanilyalı elma püresi yapın. Sadece birkaç damla vanilya özü (taklit değil, saf çeşidini kullanın) doğal olarak oluşan şekerlerin tatlılığını arttırır. kremlik, tatlılık ve hatta bazı çiçek notaları sağlar.
Şunlara da göz atın;