El Titremesi Neden Olur?
El titremesi nedir, neden olur? El titremesi belirtileri nelerdir? El titremesi evde tedavi edilebilir mi? İşte, el titremesi nedenleri ve tedavi yöntemleri:

El titremesi, tıbbi olarak tremor olarak adlandırılır. Birçok nedene bağlı olarak görülebilen bu hastalık, çocukluk, gençlik ve ileri yaş dönemlerinde ortaya çıkabilir. Titreme, vücudun bir kısmında istem dışı hareketliliğin yaşanması olarak da bilinir. Ellerde titreme hareket anında veya istirahat halindeyken görülebilir. Psikolojik ve nörolojik rahatsızlıklar, el titremesinin başlıca nedenlerindendir. 


El Titremesi Neden Olur?

  1. Stres: Sinir ve stres, aslında birçok hastalığın temelini oluşturur. Stresin yoğun olduğu zamanlarda, kaslar ve sinir sistemi bu duruma tepki olarak bazı işaretler gösterebilir. Bu işaretlerden biri de el titremesi olarak görülür.
  2. Kafein ve gazlı içecek tüketimi: Aşırı miktarda kafein, asitli ve gazlı içecek tüketimi, diyabeti tetikleyebilir. Kan şekerinin düşmesi ise ellerde titremeye neden olur. Ayrıca aşırı kafein tüketimi, kalp çarpıntısına ve el kaslarında istemsiz hareketliliğe yol açabilir.
  3. Yorgunluk: Sürekli hareket halinde olmak, ağır iş şartları, aşırı spor ve egzersizler kasların yorulmasına ve kasılmasına yol açabilir. Kaslar yorulduğu ve gevşeyemediği zamanlarda ise istemsizce hareket edebilir.
  4. Uyarıcı madde kullanımı: Uyarıcı maddeler, vücuda yoğun bir tempo sağlar. İlk kullanımın ardından zihni köreltir ve vücudun istem dışı hareket etmesine neden olabilir.
  5. Esansiyel tremor: Heyecan ve stres ile artar. Sosyal yaşamı olumsuz etkiler.
  6. Hipoglisemi: Kan şekeri düşüklüğü, ellerde titreme ile kendini gösterebilir. Dengeli beslenmek, hipoglisemiden kurtulmak için atılması gereken ilk adımdır.
  7. Parkinson: Parkinson, genelde 50 yaş üzerinde başlayan ancak genç yaşlarda da görülebilen, beyinde dopamin üreten hücre sayısının azalmasıyla gelişen bir hastalıktır. Parkinson belirtileri arasında tek veya iki taraflı el titremesi, minik adımlarla yürüme, konuşmada yavaşlama, ruhsal değişimler, hipotansiyon ve sırt ağrıları görülür.
  8. Epilepsi: Epilepsi, nöronların kontrolsüz anormal iletişimi sonucu ortaya çıkar. Nörolojik bir hastalıktır. Epilepsi krizlerinde bazen tek bir kolda/bacakta, bazen de tüm vücutta istem dışı kontrol edilmeyen kasılmalar ve titremeler izlenebilir.

El Titremesini Önlemek İçin Ne Yapmak Gerekir?


  1. Gazlı, asitli ve kafeinli içecek tüketimi minimuma indirilmelidir.
  2. Kan şekeri dengede tutulmalıdır.
  3. El egzersizleri yapılmalıdır.
  4. Sinir ve stresten uzak durulmalıdır.
  5. Büyüme çağındaki çocuklar 9-11 saat, yetişkinler ise 6-9 saat düzenli uyumalıdır.
  6. Kolları aşırı yoracak işlerden ve egzersizlerden kaçınılmalıdır.
  7. Alkol ve uyarıcı madde alınmamalıdır.
  8. Strese bağlı titremelerde, kedi otu çayı, papatya çayı gibi sakinleştirici çaylar tüketilebilir.

El Titremesi Nasıl Tedavi Edilir?

El titremesi, altta yatan sebebe bağlı olarak tedavi edilmelidir. Mesela beslenme ve duygu durumundan kaynaklanan el titremeleri, daha sağlıklı bir beslenme programı ile giderilebilir. Bazı hastalıklarda et titremesi kalıcı veya geçici olabilir. Bu nedenle 1 haftadan fazla süren el titremeleri için, en kısa zamanda bir doktora başvurulmalı, doktorun koyduğu teşhis doğrultusunda en doğru tedavi yöntemi belirlenmelidir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Ayak üşümesi neden olur?
  2. Ağız kuruluğunun nedenleri nelerdir?
  3. Kulak çınlaması neden olur?
  4. Karaciğer yağlanması neden olur?
  5. Şişkinliğe ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!