Egzama Diyeti Nasıl Yapılır?
Egzama belirtilerini hafifletmek için nasıl beslenmek gerekir? Egzama dostu diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte, egzaması olanların yemesi ve kaçınması gereken besinler:

Egzama, inflamatuar bir cilt durumudur. Cilt tahrişine, kabarcıklara ve kaşıntılı döküntülere neden olabilir. Ayrıca zamanla ortaya çıkan cilt lekelerine de neden olabilir. Egzama en çok 2 yaşından küçük çocuklarda görülür. Ancak yetişkinleri de etkileyen bir cilt hastalığıdır. Çevresel ve kalıtsal tetikleyiciler, egzamanın gelişmesinde rol oynayabilir. Yaşamlarının ilk 3 ayında sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde, egzama gelişme olasılığı daha düşüktür. Egzaması olan kişilerin birçoğuna aynı zamanda gıda alerjisi teşhisi de konur. Egzama ile ilişkili yaygın gıda alerjileri şunları içerir;

  1. Yumurta
  2. İnek Sütü
  3. Soya ürünleri
  4. Gluten
  5. Balık
  6. Fındık
  7. Kabuklu deniz ürünleri


Egzama Diyetinde Ne Yenir?

Egzama dostu diyet, egzama semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilir.

  1. Anti-inflamatuar besinler tüketmek, egzama semptomlarını azaltabilir. Yağlı balıklar, somon, ringa balığı, balık yağı gibi besinler yüksek düzeyde omega 3 içerir. 
  2. Quercetin, bitki bazlı bir flavonoiddir. Meyve ve sebzelere zengin renklerini vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Bu da vücudunuzdaki iltihaplanma ve histamin düzeylerini azaltabileceği anlamına gelir. Quercetin içeriği yüksek olan besinler; Elma, yaban mersini, kiraz, ıspanak, brokoli ve lahanadır.
  3. Probiyotik içeren besinler, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan canlı kültürler içerir. Bu da, alerjik reaksiyonları azaltma konusunda destekleyicidir. Yoğurt, fermente turşu, miso çorbası, ekşi mayalı ekmek, gouda gibi yumuşak peynirler, lahana turşusu ve kefir, probiyotik içeren besinlere örnek verilebilir.
  4. Ancak bu besinler bazı kişilerde alerjiyi tetikleyebilir. Bu yüzden egzama dostu diyete başlamadan önce mutlaka alerji testi yaptırmanız önerilir.


Sınırlanması Gereken Besinler

  1. Yediğiniz besinler doğrudan egzamaya neden olmasa da, semptomlarda artışa yol açabilir.
  2. Koruyucu ve yapay bileşen içeren gıdalar, egzama semptomlarını şiddetlendirebilir. Buna margarin, fast food ve işlenmiş gıdalar dahildir.
  3. Şeker, insülin seviyenizin yükselmesine neden olur. Bu da iltihaplanmaya yol açabilir. Kek, bazı kahveler, gazoz, hamburger ve asitli içeceklerin şeker oranı yüksektir.


Egzama İçin Hangi Diyet Takip Edilebilir?

Tek tip bir egzama diyeti yoktur. Ancak antioksidanlar bakımından zengin bir diyet, semptomları hafifletebilir. 

  1. Akdeniz Diyeti

Akdeniz diyeti; Meyve, sebze, balık ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlardan oluşur. Bu diyette kırmızı et ve şekerli tatlılar çok az tüketilir. Sadece egzama için değil, daha sağlıklı bir yaşam içinde uygun bir diyettir.

  1. Anti-inflamatuar Diyet

Bu diyet planı, lif açısından zengin yiyeceklere odaklanır. Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, sağlıklı yağlar, omega 3 içeriği yüksek olan balıklardan oluşur. İşlenmiş gıdalara kesinlikle yer verilmez.

  1. Eliminasyon Diyeti

Eliminasyon diyeti; genellikle gıda alerjisi teşhisi konan kişiler için önerilir. Eğer egzama tetikleyicinizin bir gıdadan kaynaklandığını düşünüyorsanız, eliminasyon diyetine şans verebilirsiniz. 


Şunlara da göz atın;

  1. Düşük tansiyon diyeti
  2. Şeker diyeti nasıl yapılır?
  3. Düşük iyot diyeti ne işe yarar?
  4. Vestibüler migren diyeti nasıl yapılır?
  5. Paleo diyeti nedir?

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!