Ege'nin İncisi İzmir'in Meşhur Yemekleri
İzmir yemekleri tarihi ve izmir mutfağından yemek tariflerini sizler için bir araya getirdik. İşte, İzmir mutfağından 10 nefis tarif:

İzmir'in Meşhur Yemekleri

  1. Etli Ekmek Dolması
  2. İzmir Köfte
  3. Boyoz
  4. Patlıcanlı Silkme
  5. Sütlü Dilbalığı
  6. İzmir Lokması
  7. İzmir Bombası
  8. Zeytinyağlı Deniz Börülcesi
  9. İzmir Kumrusu
  10. Yanık Mantı

İzmir yemekleri tarihi ve izmir mutfağından yemek tariflerini sizler için bir araya getirdik. Tadı damakta kalan lezzetleri ve İzmir'e özgü tatları biliyor musunuz?

İzmir yemekleri lezzeti ile herkesi büyülüyor. Arapsaçı, ebegümeci, cibez, şevket-i bostan, turp otu, acı soğan gibi pek çok tadı içinde barındıran İzmir mutfağını ve tarihini hiç merak ettiniz mi? Sizler için İzmir mutfağından yemek tarifleri ve püf noktaları anlatıyoruz.

Yaklaşık 5 bin yıllık tarihi geçmişiyle 36 medeniyeti barındırmış bir kentimiz İzmir. Bu topraklar üzerinde yaşayan çeşitli insan topluluklarının kültürel etkileşimi, coğrafi koşullar, doğanın sunduğu nimetler ve en önemlisi de zeytinyağı... İşte İzmir mutfağına biçim veren etkenler.

Türkiye‘nin üçüncü büyük ilindeyiz. Tarihçi Heredotos’un dediği gibi, "Yeryüzünün bilinen en güzel gökyüzü altında kurulmuş coğrafya"da. Eski adıyla Smyrna; şimdiki İzmir...

İzmir'in Geleneksel Yemekleri

İzmir’ de balık ve deniz ürünleri üzerine müthiş bir mönü çıkıyor karşınıza. Tuzda lagos, Subye yumurtası güveci, Balık köftesi, Sardalya buğulaması, Asma yaprağında barbunya, Midye kızartması, Midye dolması, Dilbalığı şleto şiş, Kağıtta sardalya, Kefal balığıyla hazırlanan Kakavya, papalina balığından yapılan Papalina tavası...

İzmir mutfağında Boşnaklar, Arnavutlar, Levanten ve Yahudilerin de önemli bir etkisi olmuş. Selanikliler İzmir’ de özellikle paça-çorba kültürünü yaygınlaştırmışlar. Sebze yemeklerinin bir kısmı da ortak. Örneğin; kemer patlıcan, ayşekadın fasulye ve enginar yemekleri... Selaniklilerin İzmir’e taşıdığı diğer yemekler Susamlı kumru, Estafno denilen tatlı, mayalı ekmek, Selanik tatlısı, kanela ve bademden yapılıp sıcak içilen Somata...

Priştine‘den gelen Arnavut yemeklerinden Elbasan tava, Arnavut ciğeri, Priştine tavası ve Kirde kebabı İzmir mutfağına özgü yemekler arasında sayılıyor. İzmir’e özgü bir börek olan Boyoz’u unutmamak gerek. Musevilerin yöre mutfağına ekledikleri bu nefis börek hala Alsancak’ ta bir fırında üretiliyor.

İzmir'in Meşhur Otları ve Faydaları

  1. Acı soğan: Yaban sümbülünün soğanıdır. İzmir Alaçatı civarında yetişir. Acı olduğu için iki kere haşlanır; üzerine zeytinyağı ve limon dökülerek yenir.
  2. Arapsaçı: Yapraklarında bulunan ve uçucu bir yağ olan rezene sayesinde anasona benzer etkili ve güçlü bir kokuya sahiptir. Gaz söktürücü ve süt artırıcı etkileri vardır. Kökü idrar artırıcı olarak kullanılır.
  3. Deniz börülcesi: Deniz kıyılarında suyun gel git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama çok lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker. Haşlanarak salatası yapılır. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir. İdrar artırıcı ve kuvvet vericidir. Çiğ tüketildiğinde mutlaka sirke kullanmak gerekir. 
  4. Ebegümeci: Zeytinyağlı yemeği yapılan bu bitki yurdumuzun değişik yörelerinde yetişir. Kol ve bacak çürüklerinde, ciltteki şişlik ve çıbanlara losyon şeklinde tatbik edilen bitkinin yaprakları kaynatılıp içildiğinde sinirleri kuvvetlendirir.
  5. Cibez: Türklerin ‘cücük’ dedikleri yabani lahanadır. Yumuşak ve lezzetli olan bu bitki haşlandıktan sonra zeytinyağı ve limonla tatlandırılır.
  6. Şevket-i bostan: Süt dikeni olarak da bilinir. Kuzu etiyle yemeği yapıldığı gibi haşlanıp salata olarak da yenir. Haşlama suyu sabahları aç karnına içildiğinde böbrek taşı ve kumu için iyi gelir. Yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır.
  7. Turp otu: Haşlanıp salata olarak yenildiği gibi kavrulup üzerine yumurta kırılarak da yenir. İçerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcı, sinirleri teskin edici, ağrı dindirici özellikleri vardır.

İzmir'in Meşhur Yemekleri

  1. Etli Ekmek Dolması

Çavdar ekmeği ve kuzu eti ile hazırlanan etli ekmek dolması, İzmir'de kalabalık sofraların vazgeçilmezidir.

  1. İzmir Köfte

Türkiye'nin en meşhur köftelerinden biri olan İzmir köfte, kıyma, galeta unu ve domates sosu ile hazırlanır.

  1. Boyoz

Un ve sirke ile hazırlanan boyoz, İzmir kahvaltılarının en sevilen lezzetlerinden biridir. İç harcında kabak, patlıcan veya patates kullanılabilir.

  1. Patlıcanlı Silkme

Patlıcan, domates ve beyaz peynir ile hazırlanan patlıcanlı silkme, yemeklerin yanında meze olarak sunulur.

  1. Sütlü Dil Balığı

Ege mutfağında balık yemeklerinin yeri bir başkadır. En sevilen tariflerden biri de, süt ile hazırlanan dil balığı yemeğidir.

  1. İzmir Lokması

İzmir'in sokak lezzetlerinden biri olan lokma, kızartma usulüyle pişirilir. Günümüzde içi çikolatayla doldurulan versiyonları da bulunmaktadır.

  1. Zeytinyağlı Deniz Börülcesi

Yalnızca 6 malzemeden oluşan zeytinyağlı deniz börülcesinin porsiyonu, yaklaşık 130 kalori değerindedir.

  1. Kumru

İzmir tulum peyniri, salam, sosis ve sucuk ile hazırlanan kumru, İzmir'in en gözde lezzetlerinden biridir.

  1. İzmir Bomba

Son yılların çok sevilen tatlılarından biri olan İzmir bomba, incecik açılan hamurun çikolata dolgusuyla buluşturulmasıyla hazırlanır.

  1. Yanık Mantı

Hazır yufka ile hazırlanan yanık mantı, yarım ay şeklinde kapatılır. Büyük porsiyonlar halinde hazırlanır.

Şunlara da göz atın;

  1. Muğla'nın yöresel yemekleri
  2. Denizli yemekleri
  3. Antalya'nın yöresel yemekleri
  4. Trabzon yemekleri
  5. Adana yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi
Chia Tohumu Nasıl Saklanır: Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret
Sıcak Günlerin Kurtarıcısı: Dünyanın En İkonik Dondurmaları
Pekmez Mi, Bal Mı: Hangisi Kilo Verdirir?
Peynir Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler