Dut Hangi Mevsimde Yetişir?
Dut hangi bölgede ve hangi iklimde yetişir? Dut yetiştiriciliği nasıl yapılır? Dut hangi mevsimin ürünüdür? İşte, lezzetine doyamayacağınız dut çeşitleri ve hasat dönemleri:

Dut, Moraceae familyasındaki çiçekli bitkilerden biridir. Beyaz, kırmızı ve karadut olmak üzere 3 ana türü vardır. Beyaz dutun anavatanı Çin'dir. Güney Asya'ya özgü olsa da, Avrupa, Güney Amerika, Güney Afrika ve Kuzey Amerika'da da yaygın olarak yetişir. Dut hem sade bir şekilde tüketilir, hem de dut sirkesi, dut pekmezi gibi farklı ürünlerin yapımında kullanılır. Ayrıca kurutularak tüketilmesi de oldukça yaygındır. 

Dut Hangi Bölgede Yetişir?

Dutun anavatanı Çin'dir. Özellikle Güney Asya ve Avrupa ülkelerinde sık sık yetiştirilen bir meyvedir. Ülkemizde dut üretimi en çok Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılır. Malatya, Kahramanmaraş, Ankara ve Elazığ dut yetiştiriciliği ile ön plana çıkan şehirlerimizdir.



Dut Hangi İklimde Yetişir?

Dut, sıcak iklimleri seven bir bitkidir. Sıcağı sevdiği için bol güneş alan bölgelerde daha fazla yetiştiriciliği yapılır. Dut ağacı, diğer bitkilerde olduğu gibi çok seçici değildir. Bu yüzden ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilebilir. Optimum sıcaklık 24-28 derece olmalıdır. Dut, 5-36 derece hava sıcaklığında gelişimini sorunsuz bir şekilde devam ettirir. Ekstrem geç donlardan zarar görür. -20 dereceye kadar dayanabildiği söylense de, düşük hava sıcaklıkları bitkinin verimini düşürür.

Dut Hangi Toprakta Yetişir?

Dut, en iyi tınlı- killi-tınlı ya da kumlu-tınlı topraklarda yetişiri. Toprağın pH'sı 6,5-7 arasında olmalıdır. Dut ağacının dikileceği yerde, taban suyunun toprak yüzeyine yakın olmamasına dikkat edilmelidir. Dut yetiştiriciliği için sığ topraklar tavsiye edilmez. Kireçli, kuru, kurak ve derin topraklarda yetiştirmek de mümkündür. Tuzluluğa duyarlıdır. Verimli topraklarda 10 gün, killi topraklarda ise 15 gün arayla sulanması gerekir. 

Dut Hangi Mevsimde Yetişir?

Dut, ilkbahar meyvesidir. Dut fidanı genellikle Kasım ayının sonlarına doğru ekilir. Nisan ayında hasat edilmeye başlar. Hasat dönemi Haziran ayının sonuna kadar devam eder.



Dut Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Beyaz dut: Anavatanı İran ve Orta Asya'dır. Ülkemizde de çokça yetişir. Nisan-Mayıs ayında çiçek açmaya başlar. Bu çiçekler genelde aşağıya doğru sarkıktır. Haziran ayında hasat edilir.
  2. Karadut: Anavatanı İran'dır. 10-15 metreye kadar uzanabilir. Genelde kırsal alanda, yabani bitkilerle birlikte yetişir. Haziran ayında hasat edilir.
  3. Kırmızı dut: Ülkemizde az yetişen bir çeşittir. 15-20 metreye kadar uzanabilir. Meyveleri koyu pembe renkli, büyük, tatlı ve suludur. 
  4. Çin dutu: Küçük yuvarlak bir forma sahiptir. 9 metreye kadar uzanabilir. Baharda çiçek verir, yaz aylarının sonunda hasat edilir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Bal kabağı hangi mevsimde yetişir?
  2. Karpuz hangi mevsimde yetişir?
  3. Ananas hangi mevsimde yetişir?
  4. Kayısı hangi mevsimde yetişir?
  5. Muz hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı