Düşük kan şekeri olarak bilinen hipoglisemi, kan şekeri seviyesinin çok hızlı bir şekilde 70 miligramın altına düşmesiyle görülen bir durumdur. Hipoglisemi bazı belirtilere yol açar. Bu belirtiler için en kısa zamanda doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. Erken teşhis, hipoglisemi için büyük bir önem taşır. Eğer hipoglisemi tedavi edilmezse nöbetlere ve komaya neden olabilir.
Hipogliseminin en yaygın nedenleri şu şekildedir;
İnsülin üretimini artıran ilaçlar hipoglisemiye neden olabilir. Nateglinid, glimepirid, gliburid, repaglinid gibi ilaçlar da hipoglisemi ataklarına yol açabilir. Düşük kan şekeri sorununu yaşayan kişiler yalnızca diyabet hastaları değildir. Kilo verme ameliyatı olanlar, şiddetli enfeksiyon geçirenler, tiroid veya kortizol hormonu eksikliği yaşayan kişilerde de hipoglisemi görülebilir.
Hipoglisemi her insanda farklı şekilde görülebilir. Aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçıyla sık sık karşılaşıyorsanız, en kısa zamanda doktora başvurmanız gerekir. Düşük kan şekerinin en yaygın belirtileri şu şekildedir; Atak anında 15 gramı geçmeyecek şekilde bu besinlerden birini tüketebilirsiniz. Tükettikten sonra 15 dakika bekleyin ve kan şekerinizi tekrar ölçün. Eğer kan şekeriniz 70 miligramın üzerine çıktıysa normale dönmüş demektir. Önemli Not: Hipoglisemi ciddi sonuçlara yol açabilen bir rahatsızlıktır. En doğru tedavi yöntemi için, mutlaka bir uzmana başvurun. Doktorun verdiği ilaçlar ve beslenme programı ile atakları önleyebilirsiniz. Hipoglisemi tedavisinde en doğru kararı verecek olan doktordur, kulaktan dolma bilgilerle sağlığınızı riske atmayın. Şunlara da göz atın;Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?
Düşük Kan Şekeri Olanların Bilmesi Gerekenler
Atak Anında Hangi Besinler Yenilebilir?