Ramazan ayı, İslami takvimde dokuzuncu aydır. Orta Doğu'dan Kuzey Amerika'ya, Fas'tan Manchester'a kadar dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar tarafından gün içinde yiyecek ve içecekten uzak durmaktan öte, şefkat, kendine hakimiyet, toplu ibadet ve toplum hizmetinin görüldüğü bir dönemdir. Bu ayın sonunda Ramazan Bayramı, bir kutlama ve toplanma zamanıdır.
Her oruç günü, sahur ile iftat arasında aç kalınır, kalan aralıkta yemek yenir. Müslüman ülkeler kendi kültür ve geleneklerine göre iftar sofraları hazırlar. Taze salatalardan besleyici çorbalara, doyurucu kebaplardan baharatlı samosalara, sütlaçlardan fıstıklı hamur işlerine kadar tadına doyulmaz pek çok Ramazan tarifi vardır. Sizlere Dünya'dan sevilen iftar lezzetlerini paylaştık. İşte, 8 farklı yemek:
Türkiye'de Ramazan ayı boyunca fırınlar, yılın geri kalanında bulamayacağınız “Ramazan pidesi” olarak bilinen pide yapmakla meşgul. Mayalı ve tohumlu buğday unundan yapılır ve üstünde belirgin bir dokuma deseni bulunur. Ramazan pidesi geleneksel olarak iftar ve sahur yemeklerinde servis edilir. Güney Asya'dan gelen klasik Ramazan tarifleri arasında bu baharatlı, kalın yahni çeşitlerini bulacaksınız. Haleem, buğday ve arpa gibi tahılların gece boyunca ıslatılması, ardından kaynatılması ve macun benzeri bir doku oluşturmak için et sosuyla karıştırılmasıyla yapılır. Haleem Pakistan, Hindistan ve Bangladeş'te servis edilir ve bölgesel varyasyonlar kuru meyve ve kuruyemiş içerebilir. Ayrıca limon, soğan ve taze kişniş ile de doldurulabilir. Haleem, 10. yüzyıldan kalma bir yemek kitabında kaydedilen ve tavşan olarak bilinen yemekten kaynaklandığı düşünülen eski bir gelenektir. Arap dünyasında bu basit garnitürün bir versiyonu Ramazan ve Mevlid gibi diğer kutlamalarda tüketilir. Yemen'de bu yumuşak buğday unu hamuru özellikle yaygındır. Genellikle terbiyeli tavuk suyu ile servis edilir ve elle yenir. Çanak ortaçağ Endülüs'te ortaya çıktı. Bu Fas lapası gibi diğer versiyonlar, tereyağı ve bal ile servis edilir. Endonezya, dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip. Ülkenin çeşitli etnik grupları ve kültürel etkileri, Endonezya mutfağına katkıda bulunmuştur. Bu pasta, malzemeler ve yıllar içinde gelişen bir lezzet profili ile Hollanda sömürge döneminin bir mirasıdır. Bu göz alıcı tatlıyı yapmak çok zaman alıyor, en az on sekiz katman gerektiriyor, bolca tereyağı, şeker, yumurta sarısı ve kakule, tarçın, karanfil ve daha fazlasının bir baharat karışımından oluşur. Fettuş, Orta Doğu salatası olarak bilinir, taze sebzeler ve pide artıkları ile doludur. Ful medames olarak da adlandırılan bu humus benzeri yemek, sağlıklı baklalardan yapılır. Arapça konuşulan dünyanın birçok yerinde popüler olan eski bir yemektir, özellikle Mısır'da çok sevilir. Sarımsakla tatlandırılan, domates ve zeytinyağı ile pişirilen bu yemek, kahvaltılarda genellikle pide ile servis edilir. Mısır veya Lübnan sofralarında şorbat adas (kırmızı mercimek çorbası) ve Fas evlerinde harira gibi her çeşit çorba, iftar yemeği için popüler mezelerdir. Nohut, limon ve bol baharatla yapılan harira, oruçla geçen bir günün ardından suu ihtiyacınızı karşılayan, doyurucu ve rahatlatıcı bir besindir. Tahıl eşliğinde kuskus ile servis yapılır. Taze meyve ve sebzeler, orucu açmanın hafif ve ferahlatıcı bir yolu olarak birçok iftar menüsünün hayati bir parçasıdır. Bangladeş, Pakistan ve Hindistan'da beğenilen bu keskin meyve salatası, birçok Güney Asyalı aile için bir Ramazan geleneğidir. Dahil edilen belirli meyveler bölgesel olarak değişir ve muz ve elmadan yıldız meyvesine kadar her şeyi içerebilir. Şunlara da göz atın;