TasteAtlas'a Göre Dünyada En Çok Tüketilen 10 Peynir
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan peynir, dünya çapında tüketilen bir yiyecektir. Farklı sütlerden hazırlanan peynirler, ülkelere göre farklı tariflerde kullanılır. İşte, TasteAtlas'a göre dünyada en çok tüketilen 10 peynir:

Türk mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan peynir, başta kahvaltı sofraları olmak üzere börek, makarna, pizza gibi farklı tariflerde kullanılır. Türk mutfağında en çok tüketilenler beyaz peynir, kaşar peyniri, lor peyniri, Kars peyniri, Ezine peyniri ve tulum peyniri olsa da, dünya çapında farklı peynir çeşitlerine yer verilir. İşte, dünyada en çok tüketilen peynirler:

  1. Mozzarella Peyniri

İtalyan kökenli bir peynir olan mozzarella, tam yağlı inek sütünden elde edilir. Taze ve yumuşak bir tada sahiptir. Hassas kremsi aromasının yanı sıra hoş bir kokusu vardır. Başta pizza olmak üzere makarna, tatlı ve salata yapımında da kullanılır. Dünyada en çok tercih edilen peynir çeşididir.

Bakınız; Mozzarella peyniri nasıl kullanılır?

  1. Cheddar Peyniri

İsmini İngiltere'nin Cheddar bölgesinden alan bu peynir, genelde inek sütünden üretilir. Yağlı ve sert bir yapıya sahiptir. Hafif ekşi bir tada sahip olan cheddar, Türk mutfağında özellikle hamburger yapımında kullanılır. Rengi soluk beyazdan sarıya kadar değişir. Ağızda eriyen bir kaliteye sahip olan çedarın dokusu fındığı anımsatır. Hamburger, pizza, tost ve ızgara yemeklerde kullanılır.

Bakınız; Cheddar peynirli tarifler

  1. Feta Peyniri

Doğu Akdeniz Bölgesinde üretilen bu peynir, aslında beyaz peynir olarak da bilinir. Yunan peyniri olarak da anılan feta peyniri, koyun ve keçi sütü karışımından elde edilir. Yunanistan, Makedonya ve Trakya bölgesinde üretilir. Kare veya üçgen kalıplarla hazırlanan bu peynirin asitliğini korumak için tahta fıçılarda saklanması gerekir. Günümüzde salamura tenekelerde de saklanır. Salata ve makarnalarda kullanılan feta peyniri, kızartmaya da elverişlidir. 

Bakınız; Feta peyniri nasıl yapılır?

  1. Ricotta Peyniri

İtalyan peyniri olan ricotta, inek, keçi ve manda sütü karışımından oluşan yumuşak bir peynir türüdür. Peynir altı suyunun yeniden pişirilmesiyle elde edilen kremsi dokusu, taze ve hafif tatlıdır. Yağ ve tuz oranı çok düşüktür. Özellikle Kuzey İtalya ve çevresinde tüketilen bu peynir, yemek ve tatlı yapımında, soslarda ve ravioli yapımında kullanılır.

Bakınız; Ricotta peynirli tarifler

  1. Gouda Peyniri

Hollanda kökenli bir peynir olan Gouda, ülkenin en önemli ihracat ürünlerinden biridir. Sarı ile turuncu renkte olan bu peynir, kremalı ve hafif tatlı bir tada sahiptir. Yapımında genelde inek sütü kullanılsa da, bazı çeşitlerinde keçi sütüne de yer verilir. Tekerlek şeklinde satılan gouda peyniri, parafin balmumu ile kaplanır. Pizza, makarna, et yemekleri, çörek gibi birçok tarifte kendine yer bulur. Yıllandıkça tadı değişir ve olgunlaşma süresine göre sınıflandırılır. Genç gouda peyniri 4 haftalıkken, çok eski peynir 12 aylıktır. 

Bakınız; Gouda peyniri nasıl yapılır?

  1. Parmesan Peyniri

Dünyanın en kaliteli ve en çok bilinen peynirlerinden biri olan parmesan, İtalyan kökenlidir. İnek sütünden elde edilen bu peynir, serttir ve soluk bir renge sahiptir. İneklerin çiğ ve yarı yağsız sütünden üretilir. Sert ve kumlu bir dokuya sahiptir. Coğrafi işaretle korunan parmesan peyniri, özellikle pizza ve makarnaların vazgeçilmezidir. Aynı zamanda sos, salata ve yemeklerin üzerine rendelenerek de kullanılır.

Bakınız; Parmesan peynirli tarifler

  1. Brie Peyniri

Dünyada en çok tüketilen 7. peynir olan brie, Fransız peyniridir ve yasalarla koruma altına alınmıştır. Tekerlek şeklinde üretilen brie peynirinin dışı gri bir tabakayla kaplıdır. Peynir olgunlaştıkça, dışındaki tabaka kahverengiye döner. Peynirin iç kısmı ise sarımsı tonlardadır. Yumuşak bir yapıya sahip olan brie, Paris yakınlarındaki mahzenlerde hasırlara konularak en az 4 hafta olgunlaştırılır. Mantarımsı, cevizli ve meyvemsi bir tada sahiptir. Brie peyniri tüketilmeden önce oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Tek başına kızartılarak tüketilir veya yemeklerin üzerinde sos olarak kullanılır. 

Bakınız; Brie peyniri nasıl yenir?

  1. Paneer

Hint peyniri olarak bilinen paneer, pastörize edilmiş inek sütü veya manda sütünden yapılır. Yumuşak ve ufalanan bir dokuya sahiptir. Nemli ve taze bir peyniridir. Kökeni Hindistan ve Bangladeş'e dayanan paneer, körilerde sıkça kullanılır ve baharatlarla uyum sağlayan bir peynirdir. 

  1. Gorgonzola Peyniri

Milano'nun dışındaki Gorgonzola kasabasında üretilen bu peynir, dünyada en çok tüketilen peynirlerden biridir. Bu mavi peynir türü, inek sütünden elde edilir. Gorgonzola peynirindeki küf mavi ve yeşil ebrulara sahiptir. Mavi damarların oluşması için süte penisilin aşılanır. İtalyan mutfağında tüketilen bu peynir, güçlü bir tada sahiptir. Pizza, makarna, salata ve sandviç yapımında kullanılır. 

  1. Camembert Peyniri

İsmini Fransa'nın Camembert kasabasından alan bu peynir, küflü bir peynir çeşididir. Normandiya'nın en ünlü ve ikonik peyniridir. Çiğ inek sütünden elde edilir. Tadı keskin mantar ve tereyağı karışımına benzetilir. Elle kalıplara dökülen ve kuru tuzlama yapılan camembert peyniri, 30-35 gün olgunlaştırılır. Dışı beyaz ve küflü bir kabukla sahiptir. Kahvaltılarda ve ara öğünlerde taze veya kızartılarak tüketilir. 

Bakınız; Camembert peyniri nasıl yapılır?

Şunlara da göz atın;

  1. Lor peynirli tarifler
  2. Keçi peynirli tarifler
  3. En sağlıklı peynir çeşitleri
  4. Emmental peyniri nasıl yapılır?
  5. Gravyer peyniri nasıl tüketilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?