Dry aged, yani kuru dinlendirme, etin yumuşak ve lezzetli olmasını sağlamak için uygulanan dinlendirme yöntemine denir. Bu yöntemde dana karkası, nem ve sıcaklık gözetilerek özel şartlar altında soğuk odaya asılır ve en az 3, en fazla 7 hafta olacak şekilde dinlendirilir. Amaç, etin yumuşaklığını ve lezzetini artırmaktır. Kuru ve ıslak dinlendirme olarak ikiye ayrılır. Islak dinlendirme, kuruya göre daha kısa, tasarruflu be basit bir işlemdir.
Kuru dinlendirme, dananın ızgaraya uygun olan bölümlerinde gerçekleştirilir. Örneğin antrikot, pirzola ve T-bone, en çok tercih edilen etlerdir. Kaliteli et kullanılmalıdır. Kuru dinlendirme işleminde, et %20 civarında su kaybeder ve büzüşür. Ayrıca küf tabakasının atılmasıyla ette %35 civarında bir kayıp olur. Bu yüzden dinlendirilmiş etin maliyeti de yüksektir.
İlk olarak 1920'li yıllarda Amerika'da uygulanmaya başladı. Kuru dinlendirme, et kesildikten sonra 28 gün içinde yapılmalıdır. Bu yüzden taze et kullanılması son derece önemlidir. Dry aged işleminden sonra et, tüm sinir ve kolesterol yapan zararlı yağlardan arınmış olur. Bu yüzden sağlık açısından daha faydalı olduğu söylenebilir.
Şunlara da göz atın;