Domates Tozu Nedir?
Domates tozu nasıl yapılır? Domates sosu nelerde kullanılır? Domates tozu nedir? İşte, domates tozu hakkında merak edilenler:

Domates tozu, baharat ve garnitür olarak kullanılabilen öğütülmüş, kurutulmuş domateslerden ve ayrıca salça ve domates sosu gibi sıvı domates müstahzarları yapmak için bir baz olarak yapılan bir üründür.


Domates Tozu Nedir?

Domates tozu, esasen hazır domates sosu veya salça olan bir hazır ürün olarak başladı. Sadece su ekleyin ve işte! Ancak soslardan sebzelere, pilav, et ve balığa kadar her şeye eklenebilen bir baharat olarak kullanılabilir.

Domates tozu rehidre edilmeden toz halinde kullanıldığında bir baharattır. Baharat, tohumlar, gövdeler, ağaç kabuğu, kökler ve meyveler de dahil olmak üzere yaprak dışında, kurutulan ve tatlandırıcı olarak kullanılan herhangi bir kurutulmuş bitki parçasıdır.

Domates tozu, domateslerin kurutulması ve daha sonra ince bir toz haline getirilmesiyle yapılır. Tipik olarak, domates tozu yapmak için kullanılan tohumlu etli iç bölümleri olmayan domates kabuklarıdır. Güneşte kurutulmuş domatesleri düşünün, sadece daha kuru ve ince toz haline getirilmiş.

Domates Tozunun Tadı Nasıl?

Toz halindeki domates tozu, domateslerden beklediğiniz tüm parlak, karmaşık asiditeye sahip, ancak toz halinde konsantre edilmiş bir saf domates aroması sunar. Domatesin özü gibi. Sulandırıldığında, domates salçası veya domates sosu kadar lezzetlidir. Tatları yoğunlaştırmak ve şekerleri karamelize etmek için bunu pişirebilir ve tuz ve diğer baharatları eklemek isteyebilirsiniz.


Domates Tozu ile Pişirme

Domates tozu ile pişirmenin iki ana yolu vardır. Muhtemelen onu kullanmanın en heyecan verici yolu baharat olarak kullanmaktır. Baharatlara katabilir, kızartmadan önce tavuk ve balığın üzerine serpebilir veya kızarmış patates ve diğer kök sebzelerin üzerine, ekmek hamurlarına veya pişmiş pirinç, makarna, sebzeler veya yumurtaların üzerine baharat veya garnitür olarak katabilirsiniz. Çorbalara eklendiğinde derin, yoğun bir domates aroması verir.

Domates tozunu anında domates salçası olarak da kullanabilirsiniz; bu, bir tarifte 1 yemek kaşığı gibi az miktarda domates salçası gerektirdiğinde kesinlikle kullanışlıdır ve size bir kutunun çoğunu bırakır ve buzdolabında kaçınılmaz olarak küflenir. Bunun yerine, ihtiyacınız olan domates salçası miktarına eşit olacak şekilde eşit miktarda domates tozu ve sıcak suyu birleştirin. Örneğin, 1/4 su bardağı domates salçası yapmak için 2 yemek kaşığı domates tozu ve 2 yemek kaşığı sıcak suyu birleştirirsiniz. Macununuzu daha kalın veya daha ince yapmak için oranları ayarlayabilirsiniz. Hatta aynı şekilde domates sosu, domates suyu veya domates çorbası da yapabilirsiniz.

Domates Nasıl Saklanır?

Domates tozu için en iyi saklama yöntemi, kuru ot ve baharatlarınızın yanında saklamaktır. Kabı kapalı tutun ve serin ve kuru bir yerde saklayın. Domates tozu nemi emme eğilimindedir, bu nedenle kabınız yeterince büyükse, az miktarda pişmemiş pirinci bir file torbaya veya pakete koyabilir ve bunu domates tozu paketinde saklayabilirsiniz. Tüm kurutulmuş baharatlar gibi, domates tozu da altı ay kadar sonra aromasının bir kısmını kaybetmeye başlayacak, ancak yine de işlevini görecektir. Soğutma, raf ömrünü neredeyse süresiz olarak uzatacaktır.


Domates Tozunun Faydaları

Bir yemek kaşığı (yaklaşık 0,75 gram) domates tozu, önemsiz miktarlarda protein, karbonhidrat, yağ ve lif ile birlikte 2 kalori sağlar. Ayrıca az miktarda potasyum, beta karoten, likopen ve A vitamini sağlar.


Şunlara da göz atın;

  1. Evde sarımsak tozu nasıl yapılır?
  2. Sarımsak ve zencefili birleştirmenin faydaları
  3. Sarımsak nasıl saklanır?
  4. Saksıda sarımsak nasıl yetişir?


Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Ordu Kahvaltı Mekanları: Ordu'da Kahvaltı Yapabileceğiniz 10 Mekan
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk