Ailede bir diyetisyen olması, özellikle kilo yönetimi ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenize yardımcı olabilir. Ancak bunun için illa bir diyetisyen tanıdığınız olmasına gerek yok. Uzman diyetisyenlerin paylaştığı sağlıklı beslenme tüyoları ile yaşam tarzını değiştirmeniz mümkün. İşte, yaşamınız boyunca benimsemeniz gereken sağlıklı alışkanlıklar:
Her şeyden bir ısırık almak, hem damak zevkinizi geliştirir, hem de yeni yiyeceklerin kapısını açar. Bu durum özellikle küçük çocuklara öğretilmesi gereken en önemli alışkanlıklardan biridir. Çocuklar ne kadar çok yiyecek denerse, o kadar çok yemekten hoşlanırlar ve dengeli beslenmeli daha kolay bir hale gelir. Yemek konusunda seçici olan çocuklarınıza, her şeyden bir ısırık alması gerektiğini hatırlatabilirsiniz.
Sebzelerin anemiyi önleme ve gerekli vitaminleri alma konusunda ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ancak sebzelerin sağlıklı olması, onları yememiz için büyük bir motivasyon değil. Bu yüzden sebzeleri sadece sağlıklı olduğu için değil, aynı zamanda lezzetli olduğu için yiyin. Sebzelerin tadını güzelleştirmek için farklı malzemelerle ve soslarla zenginleştirmekten korkmayın.
Çocuğunuza ödül olarak bir çikolata veya atıştırmalık vermek, ömür boyu kalabilecek kötü bir alışkanlık yaratır. Tatlı, sağlıklı beslenmenin bir parçası olabilir ancak ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir. Hem kendiniz, hem de çocuğunuz tatlının yalnızca hak edildiğinde tüketilmesi gerektiğini düşünmemelidir. Bu yüzden ödül sistemi yerine ara öğünlere lezzetli ikramlar koyarak bu algıdan kurtulabilirsiniz.
Herkesin sevdiği en sevdiği bir yiyecek vardır. Ancak bu yiyecekleri yasaklamayın. Örneğin bir çocuğa şeker yasak denilirse, ebeveynlerinden uzaktayken daha fazla şeker yerler. Bu yüzden sevdiğiniz yiyecekleri ölçülü bir şekilde yiyin ve ne zaman bırakacağınızı bilin.
Tatilde, dışarıda yemek yemek birçok kişinin uyguladığı bir yöntemdir. Bunu avantaja çevirin. Dışarıda yemeniz gerekiyorsa, üç öğün yemek yemenize gerek yok. Geziye başlamadan önce büyük bir kahvaltı yapın. Gezi süresi boyunca bir veya iki atıştırmalıkla kalori alımınızı dengeleyin. Ardından akşam öğününü tamamlayarak kilo kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Kurabiye, çikolata gibi yemek istemediğiniz yiyecekleri evde bulundurmayın. Çünkü evde olmayan bir yiyeceği yemek için markete gitmeniz ve onu almanız gerekir. Bu süre de yiyeceği yemekten vazgeçmeniz için yeterlidir. Elinizin altında ne kadar çok sağlıksız besin varsa, onları tüketme ihtimaliniz de o kadar artar.
Sağlıklı beslenmek için, sebze, meyve, et, kalsiyum içeren besinler ve tam tahıllardan oluşan gıdalar tüketilmelidir. Bu yüzden bir öğünde yalnızca tek yemeğe yönelmek yerine, az ve farklı çeşitli yiyecekler hazırlayarak daha dengeli bir beslenme planı oluşturabilirsiniz.
Ne kadar iyi beslenseniz de, sağlıklı bir yaşam için mutlaka egzersiz yapmanız gerekir. Kalp sağlığı için her hafta 150 dakika orta şiddette fiziksel aktivite veya 75 dakika şiddetli fiziksel aktivite yapmanız önerilir. Bu yüzden egzersize ayıracağınız süreyi beşe bölerek farklı gün ve saatlerde egzersiz yapın.
Şunlara da göz atın;