Yılbaşı sofralarında da diyetine devam etmek isteyenler için, birbirinden pratik diyet yemeklerini yazımızda derledik. Yeni yıla girerken hem sağlıklı, hem de hafif beslenmek isteyenler için, çorbadan ana yemeğe, salatadan tatlıya en lezzetli önerilerimizi sizlerin beğenisine sunuyoruz. İşte, sizler için oluşturduğumuz en lezzetli tariflerden oluşan diyet yılbaşı menüsü:
Biber, domates ve yulaf ezmesi ile hazırlanan diyet çorba, yılbaşına sıcak bir başlangıç yapmak isteyenlerin favorisidir. Diyet çorbanın porsiyonu, yaklaşık 60 kaloridir. Yılbaşında farklı kültürlerin yemeklerine yer vermek isteyenler için, Japon mutfağından nefis miso çorbasını öneriyoruz. Miso çorbasının porsiyonu, yaklaşık 35 kalori değerindedir. Kabak, patates, soğan ve domates ile hazırlanan bu yemek, sebze severlerin favorilerinden biridir. Hazırlaması 15, pişirmesi 35 dakika olan kabak yemeğini, ana yemek olarak sunabilirsiniz. Ana yemeğin yanında sunabileceğiniz tamamlayıcı bir lezzet arıyorsanız, karnabahar ile hazırlanan nefis pilav tarifini deneyebilirsiniz. Yalnızca 6 malzemeden oluşan bu pilav, hem hafif, hem de doyurucudur. Brokoli sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Süt, yoğurt ve yumurta ile hazırlanan brokoli gratenin porsiyonu, yaklaşık 250 kaloridir. Yalnızca 7 malzemeden oluşan kabak bastı, ortalama 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Hazırlanan kabak bastı, dereotu eşliğinde sunulur. Portakal suyu, kereviz ve havuç ile hazırlanan bu yemek, sebze ağırlıklı beslenmek isteyenler için idealdir. Vitamin bakımından zengin olan portakallı kereviz yemeği, diyet listelerine eklenebilir. Mevsimin en taze meyveleriyle hazırlanan zeytinyağlı türlü, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden biridir. Porsiyonu yaklaşık 140 kalori olan zeytinyağlı türlü yemeğini, yılbaşı sofralarına ekleyebilirsiniz. Yılbaşında et yemeklerine yer vermek isteyenler için, havuç, pekmez ve zeytinyağı ile hazırlanan bıldırcın tarifini öneriyoruz. Bıldırcın eti, diğer et çeşitlerine göre daha az yağ içerir. Dyt. Aslıhan Küçük Budak'tan gelen karnabahar pizza tarifi, hem diyet listeleri, hem de diyabet hastaları için uygundur. İsteğe göre domates ve mozzarella peyniri ile pizzanızı süsleyebilirsiniz. Tavuk etini ana yemek yerine, salata yapımında kullanmaya ne dersiniz? Tarhun, yeşil elma ve yeşil üzümle zenginleştirilen bu salata, hem doyurucu, hem de proteinlidir. Yılbaşı sofralarına mutlaka eklemeniz gereken tariflerden biri de, ayvalı pancar salatasıdır. Ortalama 30 dakikada hazırlanan bu salata, yeşilliklerle zenginleştirilebilir. Ana yemeğin yanında sunulacak lezzetleri hafif tutmak isteyenler için, nar ve kuru börülce ile hazırlanan bu salatayı öneriyoruz. 25 dakikada hazırlanan salatanın yağını, sunum esnasında ekleyebilirsiniz. Şık sunumuyla herkesi kendine hayran bırakan renkli çizgi salatası, domates, zeytin, peynir, füme et gibi farklı malzemelerin bir araya getirilmesiyle hazırlanır. Yılbaşının en önemli sembollerinden biri olan balkabağını, şık bir salata yapımında kullanmaya ne dersiniz? Kabakların içini şehriyeli harç ile doldurabilirsiniz. Badem, yulaf unu ve hurma ile hazırlanan pişmeyen cheesecake, vegan menüleri için de uygundur. Yapımında şeker kullanılmadığı için, kalori değeri düşüktür. Akçaağaç şurubu veya pekmez ile tatlandırılan limon parçalı turta, yılbaşı sofraları için idealdir. İsteğe göre üzerini limon kabukları ve mevsim meyveleri ile süsleyebilirsiniz. Sosyal medya fenomeni Ezgi Özalanlar'ın tarifi olan peppy brownie, unsuz, yağsız ve şekersiz bir şekilde hazırlanır. Bu yüzden kalori değeri düşüktür. Okurlarımız tarafından sevilen brownie çeşitlerinden biri de, siyah fasulyeli glutensiz browniedir. Hazırladığınız brownieleri, damla çikolata ile zenginleştirebilirsiniz. Fransız mutfağından yayılan parfe, dondurulmuş bir tatlıdır. Düşük kalorili yulaflı parfeyi, pekmez ve mevsim meyveleri ile tatlandırabilirsiniz. Bal kabağı, yoğurt ve sarımsak ile hazırlanan balkabağı kavurması, yılbaşı sofralarında yer verebileceğiniz lezzetlerden biridir. İç harcı kinoa ve tahin ile doldurulan patlıcan, yoğurtla birlikte servis edilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz. Tere ve patates ile hazırlanan tere çorbası, diyet listelerinde en sevilen tariflerden biridir. Üzerine kabak çekirdeği ekleyebilirsiniz. Kereviz, elma, havuç ve roka ile hazırlanan rokalı kereviz yemeği, düşük kalorisi ile yeni yıl sofralarını renklendirecek tariflerden biridir. Bal kabağı ile hazırlanan glutensiz makarna, çölyak hastalarının tüketebileceği, düşük kalorili yemeklerden biridir. Üzerini parmesan peyniri ile zenginleştirebilirsiniz. Süt, nişasta ve çilekli sos ile hazırlanan bu muhallebi, hafifliği ile bilinir. Hazırlaması 30, pişirmesi 30 dakika süren çilek soslu muhallebi, buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir. Siyah nohut, beyaz nohuta oranla %30 daha az karbonhidrat ve üç kat daha fazla diyet lif içerir. Siyah renginden dolayı içerdiği yüksek antosiyanin nedeniyle vücutta oluşan serbest radikallerin sağlıklı hücrelere zarar vermesini engeller. Okuyucumuzdan glutensiz, şekersiz ve süt ürünü içermeyen nefis bir tarifimiz var. Ana vatanı Brooklyn olarak bilinen blackout pasta; un ve şeker kullanılmadan hazırlandığı için diyet menülerine de uygundur. Şunlara da göz atın;