Derin Dondurucu Neden Buzlanma Yapar?
Besinleri taze bir şekilde ve uzun süre muhafaza eden derin dondurucular, mutfakta işimizi kolaylaştıran beyaz eşyalardan biridir. Peki, derin dondurucular neden buzlanma yapar ve buzlanma nasıl geçer? İşte, derin dondurucunun buzlanmasının altında yatan sebepler:

Derin dondurucu, özellikle kış için besinleri muhafaza etmenin en güvenilir yöntemlerinden biridir. Buzdolabınız küçükse veya yeterli depolama alanı yoksa, derin dondurucular hayat kurtarabilir. Besinleri uzun süre muhafaza eden derin dondurucular, televizyon, bilgisayar gibi ara sıra açılıp kapatılan araçlardan değildir. Sürekli olarak çalışması gerekir. Sürekli çalıştığı için de, bir süre sonra bazı sorunlar görülebilir. 

Derin dondurucuda görülen en yaygın sorunlardan biri, buzlanma olmasıdır. Eski tip buzdolaplarının buzluk bölümünde görülen buzlanma, derin dondurucuda görüldüğü takdirde bir soruna işaret ediyor olabilir. Çünkü derin dondurucuların en temel özelliği, buz yapmamasıdır. Peki, böyle bir durumla karşılaştığımızda ne yapmamız gerekir? 

Derin Dondurucu Neden Buzlanır?

  1. Derin donduruculardaki buzlanmanın en temel nedeni, havadaki nemin, derin dondurucunun içinde yoğunlaşarak donmasıdır. Havadaki su buharı, derin dondurucunun kapağı açıldığında içine dolar ve önce sıvı hale döner. Ardından donarak buzlanmaya neden olur. Nemli havaların olduğu bölgelerde, derin dondurucunun kapak ve iç yüzeylerinde buzlanma görülmesi normaldir. Ancak buzlanma giderek artıyorsa, bir problem var demektir. Derin dondurucunun kapağını sürekli açıp kapatmak ve uzun süre açık bırakmak da, buzlanmaya neden olabilir.
  2. İkinci sebep ise, dolap kapaklarının lastikleriyle ilgilidir. Kapak lastiği, dondurucu ile havanın temasını keser. Ancak lastik eskidiyse veya yırtıldıysa, hava teması tam olarak kesilemediği için, dondurucuda buzlanma gerçekleşebilir. Bu durumda lastikte delik veya yırtılma görülüyorsa, hemen yeni lastikle değiştirilmesi gerekir. Lastikte sertleşme varsa, sıcak suya batırılmış bezle silinmesi gerekir. 
  3. Derin dondurucuya koyulan besinlerin önce havası alınır, ardından ağızları sıkıca kapatılır. Ağzı açık kalan besinlerde buharlaşma gerçekleşir ve bu durum buzlanmaya neden olur.

Derin Dondurucu Buz Tutarsa Ne Yapmalı?

Bazı yetkili servisler, buzlanma durumunda cihazın fişinin çekilmesini ve kapağının açık bırakılarak buzlanmanın eritilmesini önerir. Daha sonra bir bezle ürünün içi temizlenir ve kurulanır. Ardından tekrar fişe takılarak çalıştırılır. 

Ancak buzlanmanın nedeni bilinmiyorsa, aldığınız yerdeki yetkili servis ile görüşmeniz daha doğru olacaktır. Özellikle ürünün garantisi devam ediyorsa, yetkili servis personelleri, cihazınızı inceleyerek buzlanma probleminin altında yatan sorunu bulur ve kesin bir çözüme kavuşturur. 

Şunlara da göz atın;

  1. Derin dondurucuda enerji tasarrufu nasıl yapılır?
  2. Buzdolabı nasıl temizlenir?
  3. Buzdolabı nasıl tasarruflu kullanılır?
  4. Bulaşık makinesi neden su almaz?
  5. Bulaşık makinesi neden iyi yıkamıyor?

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif
Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif