Deprem Sırasında Sakatlanmamak İçin Ne Yapmalıyız?
Deprem esnasında sakatlanmamak ve enkaz altında yaralanmamak için ne yapmalıyız? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu, deprem esnasında yaralanmamak için yapılması gerekenleri anlattı.

Kahramanmaraş'taki 7.7 ve 7.6'lık depremin ardından 10 farklı şehirde büyük yıkımlar gerçekleşti. Deprem anında sakinliğinizi korumak ve sakatlanma riskini en aza indirmek için, Uzm. Op. Dr. Alperen Korucu, yapılması gerekenleri anlattı.

İçerideyseniz, içeride kalmalısınız!

Deprem esnasında, diğer odalara veya dışarıya koşmaya çalışmayın. Deprem esnasında asansörü kullanmayın ve merdivenlerden uzak durun. Olduğunuz yerde güvenli bir şekilde kalırsanız, yaralanma olasılığınız azalır. Yaralanma riskini azaltmak için;

  1. Sarsıntı şiddetlenmeden birkaç saniye önce asılı nesnelerden, camdan, kitaplıkta, porselen dolaplardan ve düşebilecek mobilyalardan uzaklaşın. 
  2. Şömine, baca, tuğla, aydınlatma armatürleri, yüksek raflar, kapıları açılabilen dolaplar ve duvar askılarından uzak durun.
  3. Kendinizi moloz ve kırık camlardan korumak için, yakınınızda varsa yastık vb. bir şey alın ve başınızı koruyun.
  4. Mutfaktaysanız, ilk sallanma belirtisiyle birlikte hemen ocağı kapatın.
  5. Yataktaysanız, tutunun ve cenin pozisyonunu alın. Başınızı yastıkla koruyun. Yerdeki kırık camlar, yürürseniz yaralanmanıza neden olabilir.

Çok katlı bir binadaysanız;

  1. Pencere ve dış duvarlardan uzaklaşın.
  2. Hemen hayat üçgeni oluşturabileceğiniz bir nokta bulun. Çökün, yakınınızdaki eşyaya (koltuk, yatak ayağı) tutunun ve diğer elinizle başınızı koruyun.
  3. Asansör kullanmayın.
  4. Sarsıntı tamamen geçene kadar binada kalın.
  5. Bir yere sıkıştıysanız, sakin olun. Yapının metal veya sert kısımlarına vurarak ses çıkarmaya ve birinin dikkatini çekmeye çalışın. Bunu yapmak, kurtarılma şansınızı artırır.

Dışarıdaysanız, içeri girmeyin!

  1. Deprem esnasında dışarıdaysanız, binalardan, yakıt ve gaz hatlarından, elektrik kablolarından uzaklaşın.
  2. Ağaçlardan, telefon direklerinden ve binalardan uzakta açık bir alana gidin. İlçenizdeki toplanma noktalarında bekleyebilirsiniz. 
  3. Bir binanın dış duvarlarının yakınındaki alan, en tehlikeli yerdir. Pencere ve cepheler, genellikle binanın ilk çöken kısımlarıdır. Bu yüzden binalardan olabildiğince uzaklaşın.
  4. Deprem bitene kadar hiçbir binaya girmeyin. Depremlerden sonra gelen artçı sarsıntılar, hasarlı binaların yıkılmasına neden olabilir. Bu yüzden hiçbir şekilde binaya girmemek gerekir.
  5. Kendinizi güvene aldıktan sonra, yakınınızda yaralananlar varsa veya enkazlar oluştuysa, mutlaka yardım kuruluşlarına haber verin. 
  6. Depremden sonra, sevdiklerinizle olan telefon aramalarını mümkün olduğunca kısa tutun ve yalnızca gerekli hallerde arama yapın. 

Sarsıntı esnasında büyük bir panik yaşanabileceği için, depremden önce evin güvenli alanlarını belirlemek, deprem çantası hazırlamak ve sevdiklerinizle buluşmak için en yakın toplanma alanlarını belirlemek, olası bir deprem durumunda daha sakin ve doğru hareket etmenizi sağlayacaktır. 

Yazar:

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu

Şunlara da göz atın;

  1. Deprem yardım kolisi nasıl hazırlanır?
  2. Kızılay beslenme dağıtım noktaları
  3. Enkazdan çıkarılanlarda görülebilen crush sendromu nedir?
  4. Deprem anında ne yapılmalı?
  5. AFAD deprem yardımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!