Deniz Tarağı Nasıl Yenir ve Nasıl Pişirilir?
Deniz tarağı nedir, nasıl temizlenir? Deniz tarağı nasıl pişirilir ve nasıl yenir? Deniz tarağıyla ne yemek yapılır? İşte, deniz tarağını temizleme, pişirme ve tüketme yöntemleri.

Deniz tarağı, bazı yumuşakçaların ortak adıdır. Eşit büyüklükte iki kabuğa ve güçlü kazıcı ayaklara sahip olan deniz tarağı, denizin dibinde elle toplanır ve filelere alınır. Özellikle denizin sığ yerlerinde bulunur. Ocak ve Mart ayları arasında avlanan deniz taraklarının protein oranı yüksek, yağ ve şeker oranı ise düşüktür. Özellikle restoranlarda tüketilen bu besin, ülkemizde fazla talep görmeyen bir deniz canlısıdır. 

Deniz Tarağı Nasıl Temizlenir?

Deniz tarağı, dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. İç kısmı narin olduğu için, etli kısım ziyan edilmemelidir.

  1. Temizleme işlemine geçmeden önce, deniz tarakları bol suyla yıkanır. 
  2. Kabuklarında yer alan yosun ve kum kalıntıları, sert bir fırça yardımıyla temizlenir.
  3. Kabuğu açmak için, özel istiridye bıçağı kullanılır. Deniz tarağının beyaz kaslı bölümü, kabuktan nazikçe ayrılır.
  4. İçindeki yenen kısmı parçalanmadan çıkartılır ve bol su ile yıkanır. Bu sayede pişirmeye hazır bir hale getirilir.

Deniz Tarağı Nasıl Pişirilir?

  1. Deniz tarağının çiğ veya az pişirilerek yenmesi önerilir.
  2. Çıkarılan deniz tarakları, bol suda haşlandıktan sonra tüketilebilir.
  3. Farklı tatlar denemek için, bir tavada tereyağı ile birlikte iki tarafı da kızartılır. Kızartma işleminden sonra ince doğranmış sarımsak ve maydanozla birlikte tüketilebilir.
  4. Çiğ yemek için, önce soğuk suda yıkanmalı, ardından suyu süzülmeli ve tuz ile karabiberle tatlandırılarak sunulmalıdır.

Deniz Tarağı Nasıl Yenir?

  1. Deniz tarağı az pişmiş ve çiğ olarak yenilebilir.
  2. İsteğe göre soteleme, fırınlama ve kızartma yöntemleriyle de pişirilir.
  3. Deniz tarağını ayıklarken çıkarılan kabukları, dekor amacıyla kullanabilirsiniz.
  4. Deniz tarağına tereyağı, maydanoz ve sarımsağın çok yakıştığını unutmayın.

Deniz Tarağı Tarifi

  1. Deniz taraklarını temizledikten sonra yumuşayana kadar haşlayın.
  2. Tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 diş sarımsak ve ince kıyılmış maydanozla soteleyin.
  3. Başka bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı un ekleyerek kavurun. Üzerine 1 bardak süt ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
  4. Kaynayan karışıma bir çay kaşığı köri veya hardal ilave edin ve güzelce karıştırın.
  5. Diğer tavadaki deniz taraklarını, körili karışımın içine aktarın.
  6. Dilerseniz, fırında 15 dakika daha pişirdikten sonra servis edebilirsiniz. 

Aşağıdaki tarifleri de deneyebilirsiniz;

  1. Greyfurt soslu deniz tarağı
  2. Deniz börülceli deniz tarağı
  3. Kivili bulgur kek üzerinde deniz tarağı
  4. Bebek ıspanak üzerinde deniz tarağı

Şunlara da göz atın;

  1. Kabuklu deniz ürünleri nelerdir?
  2. İstiridye nasıl yenir?
  3. Deniz kestanesi nasıl yenir?
  4. Kerevit yenir mi?
  5. Deniz hıyarı nasıl yenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif