Değişik Salata Tarifleri: Yemeklerin Eşlikçisi Olacak 11 Farklı Salata Tarifi
Değişik salata tarifleri nelerdir? Klasik tariflerden sıkılanlar için en farklı ve pratik salata tariflerimizi sizler için derledik. İşte, yemeğin lezzetini ikiye katlayacak salata tarifleri:

Salataların ana yemeğin yanında tadımlık yendiği ve sofrada çeşit olsun dediği dönemler mazide kaldı. Diyet listelerinde sık sık kendine yer bulan salatalar, bol malzemesi ve lezzetiyle sofraların baş köşesini alıyor. Farklı sebze, meyve ve yeşilliklerle hazırlanan bu salataları, damak zevkinize göre zenginleştirebilirsiniz. Dilerseniz, salata sosları sayfamızdan salatanıza en çok yakışacak sosu bulabilir, sevdikleriniz için farklı tarifler deneyebilirsiniz. İşte, yemeklerin yanına çok yakışacak 11 değişik salata tarifi:


  1. Ayvalı Pancar Salatası


Malzemeler;

  1. 3 adet pancar
  2. 50 gr sirke
  3. 1 adet sarımsak
  4. Dereotu 
  5. 2-3 adet ayva
  6. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  7. Nane
  8. ½ su bardağı ceviz içi
  9. ½ Limon 


Yapılışı: Sirke sarımsak ve su eklenerek pancarlar haşlanır. Daha sonra rendelenir. Ayvalar rendelenir. Tüm malzemeler harmanlanır. Ve kıyılmış ceviz ile servis edilir. 


  1. Bademli Brüksel Lahanası Salatası


Malzemeler;

  1. 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  2. 5 yemek kaşığı limon suyu
  3. 4 -5 dal taze doğranmış maydanoz 
  4. Tuz
  5. Karabiber
  6. Yarım kilo brüksel lahanası, ikiye bölünmüş ve ince dilimlenmiş (yaklaşık 8 fincan)
  7. 1 çay bardağı doğranmış kızarmış badem
  8. 1 çay bardağı nar tanesi
  9. Servis için tıraşlanmış parmesan peyniri


Yapılışı: Orta boy bir kapta zeytinyağı, limon suyu, maydanoz, 2 çay kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiber birleşinceye kadar çırpın. Brüksel lahanasını ekleyin ve tamamen kaplanıncaya kadar fırlatın. Bir saat bekletin ve brüksel lahanalarının iyice soslanması sağlayın. Servis yapmadan önce en az 20 dakika ve 4 saate kadar ara sıra fırlatarak bekletme işlemini yapabilirsiniz. Badem ve nar tohumlarını katın ve servis yapmadan önce tıraşlanmış parmesan ile süsleyin. 


  1. Bulgur Salatası


Malzemeler;

  1. 1,5 su bardağı bulgur
  2. 1 çay bardağı mısır
  3. Bir çay bardağı kornişon turşu
  4. 2 adet köz biber
  5. 1 adet havuç
  6. Dereotu
  7. Nane 
  8. Maydanoz
  9. 2 adet yeşil soğan
  10. Tuz 
  11. Karabiber 
  12. Zeytinyağı 


Yapılışı: Bulgur haşlanır. Ardından tüm malzemeler küçük küçük doğranır havuç rendelenir ve tüm malzemeler eklenerek karıştırılır.


  1. Marul Salatası


Malzemeler;

  1. 200 gr çekirdeksiz kırmızı üzüm (İsteğe göre)
  2. 1 turp veya 2 kırmızı hindiba
  3. 2 diş sarımsak
  4. 2 dal taze biberiye
  5. 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  6. Zeytinyağı
  7. 2 yemek kaşığı balzamik sirke
  8. 1 çorba kaşığı bal
  9. 30 gr roka
  10. 2 adet akdeniz kıvırcığı 


Yapılışı: Hindibalar doğranır limon ve tuz ile marine edilerek acısı alınır. Ardından akdeniz kıvırcıkları iri şekilde doğranır ve zeytinyağı koyulmuş ocakta 2 dakika öldürmeden çevrilir ve hızlıca soğutulur. Üzümler ayıklanır. Ayrı bir kapta ezilmiş sarımsakları biberiyeyi ve kavrulmuş çam fıstıklarını birleştirin. Hindiba ve akdeniz kıvırcığını da alın. Ve kalan tüm malzemeleri ekleyerek harmanlayın. Üzerine rende parmesan peynir ile servis edebilirsiniz. Ayrıca bu salata yenilmeden hemen önce yapılmalıdır. Aksi takdirde ısıl işlem gördüğü için çabuk sönebilir. 


  1. Kuskuslu Mevsim Salata


Malzemeler;

  1. 1 kahve fincanı kuskus
  2. 2 limon
  3. 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  4. 2 dal mercanköşk 
  5. 2 biberiye dalı
  6. 400 gr çeri domates
  7. 150 gr turp, ikiye bölünmüş veya büyükse dörde bölünmüş
  8. 1 adet küçük kırmızı soğan, ince dilimlenmiş   
  9. 1 bağ roka 
  10. 5 adet fesleğen yaprağı
  11. 5 dal nane yaprağı, yırtık
  12. 5 dal maydanoz yaprağı, toplanmış
  13. 5 dal dereotu, kabaca doğranmış
  14. Bezelye (İsteğe göre)
  15. Kekik 
  16. Tuz
  17. 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
  18. 50ml zeytinyağı 
  19. 2 yemek kaşığı limon suyu 


Yapılışı: Kuskus haşlanır ve soğuk suya alınır. Çeri domatesleri limon tuz ve karabiberle harmanlayın ve üzerine mercanköşk ve biberiye dallarıyla doldurulmuş fırın tepsisine koyun ve 5-10 dakika 180 C de fırınlayın. Ardından sos malzemelerini ayrı bir kapta çırparak hazırlayalım. Sos içerisine domatesleri ve tüm malzemeleri alarak yavaşça karıştırıp servise hazır hale getirelim. 


  1. Portakallı Roka Salatası


Malzemeler;

  1. 3 paket bebek ıspanak
  2. 3 bağ roka 
  3. 2 adet zarı alınmış portakal dilimleri
  4. 1 bardak kıyılmış ceviz
  5. 50 gr kurutulmuş çekirdeksiz kızılcık ya da yaban mersini 
  6. Rendelenmiş parmesan peyniri
  7. ½ su bardağı nar tanesi
  8. Sos için;
  9. 2 yemek kaşığı sirke
  10. 1 yemek kaşığı Portakal suyu
  11. 1 yemek kaşığı bal
  12. 2 çay kaşığı Haşhaş tohumları
  13. 1 çay kaşığı Dijon hardalı
  14. 1/4 c. sızma zeytinyağı
  15. Tuz
  16. Karabiber 


Yapılışı: Büyük bir kapta ıspanak, roka, mandalina, ceviz ve yaban mersinini karıştırın. Orta boy bir kapta sirkesi, portakal suyu, bal, haşhaş tohumu ve hardalı çırpın. Karışana kadar çırparken yağı yavaşça dökün. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Sosunu salatanın üzerine dökün ve birleştirmek için fırlatın. Üzerine parmesan ve bir tutam deniz tuzu ekleyin. 


  1. Karnabahar Salatası


Malzemeler;

  1. 1 büyük karnabahar 
  2. 1 orta boy soğan
  3. 80 ml zeytinyağı
  4. Yarım demet gr maydanoz, kabaca doğranmış
  5. Yarım demet, kabaca doğranmış
  6. ½ su bardağı ceviz içi
  7. 1 adet turp
  8. 1 adet brokoli (isteğe göre)
  9. 40 gr Antep fıstığı, hafif kızartılmış 
  10. 1 çay kaşığı öğütülmüş kimyon 
  11. 1 limon suyu 
  12. Tuz 


Yapılışı: Karnabaharın üçte birini kabaca rendeleyin ve bir kaseye koyun. Kalan karnabaharı kabaca 3 cm genişliğinde çiçeklere ayırın ve bunları varsa karnabahar yaprakları ve soğanla birlikte ayrı bir kaseye ekleyin. Her şeyi 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve yarım çay kaşığı tuzla karıştırın, ardından yarım karnabaharı ve yapraklarını yağlı kağıt kaplı büyük bir fırın tepsisine yayın. Tamamen pişene ve altın rengi kahverengi olana kadar yaklaşık 20 dakika kızartın. Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kavrulmuş sebzeleri 50 ml yağ, rendelenmiş karnabahar ve kalan malzemelerle birlikte ¼ çay kaşığı tuzla birlikte büyük bir kaseye koyun. Sadece birleştirmek için hafifçe fırlatın, ardından bir tabağa aktarın ve servis edin. 


  1. Beyaz Lahana Salatası


Malzemeler;

  1. 1 bardak mayonez
  2. 3 yemek kaşığı  elma sirkesi
  3. 1 yemek kaşığı dijon hardalı
  4. 2 çay kaşığı toz şeker
  5. Tuz
  6. Karabiber
  7. İnce dilimlenmiş büyük başlı  lahana
  8. 3 büyük havuç, rendelenmiş
  9. 2 çay kaşığı kereviz tohumu 


Yapılışı: Mayonez, sirke, dijon hardalı, şeker ve kereviz tohumunu birlikte çırpın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Lahana ve havuçları ekleyin ve iyice birleştirmek için karıştırın. Streç film ile örtün ve servis yapmaya hazır olana kadar buzdolabında saklayın. 


  1. Fesleğenli Mısır Salatası


Malzemeler;

  1. 400 gr taze veya dondurulmuş mısır
  2. 15 adet çeri domates, ikiye bölünmüş
  3. 100gr ufalanmış beyaz peynir
  4. 1 adet kırmızı soğan, ince doğranmış
  5. 1 bağ ince dilimlenmiş fesleğen
  6. 3 yemek kaşığı. sızma zeytinyağı
  7. 2 tavuk göğsü (isteğe göre)
  8. 1 limon suyu
  9. Tuz
  10. Karabiber 


Yapılışı: Tüm malzemeleri büyük bir kapta karıştırın, ardından tuz ve karabiberle tatlandırın. Eğer tavuk eti kullanacaksanız, önceden tavuğu haşlayın. Daha sonra küçük küçük doğrayarak salataya ilave edin. 


  1. Yunan Salatası


Malzemeler;

  1. 1 kg çeri domates, ikiye bölünmüş
  2. 2 adet yarım ay dilimlenmiş salatalık
  3. 20 adet kalamata zeytini
  4. 1/2 kırmızı soğan, ince dilimlenmiş
  5. 3/4 c. ufalanmış beyaz peynir
  6. Sos için;
  7. 2 yemek kaşığı şarap sirke
  8. 1/2 limon suyu
  9. 1 çay kaşığı kurutulmuş kekik
  10. Tuz
  11. Karabiber
  12. Zeytinyağı 


Yapılışı: Büyük bir kapta domates, salatalık, zeytin ve kırmızı soğanı karıştırın. Yavaşça beyaz peynir ekleyin. Küçük bir kapta sosu yapın: Sirke, limon suyu ve kekiği karıştırın ve tuz ve karabiber ekleyin. Karıştırmak için çırparak yavaşça zeytinyağı ekleyin. Salata üzerine dökün ve yavaşça karıştırın.


  1. Çilekli Ispanaklı Salatası


Malzemeler;

  1. 2 yemek kaşığı taze limon suyu
  2. 1/2 çay kaşığı dijon hardalı
  3. 3 kaşık sızma zeytinyağı
  4. Tuz
  5. Karabiber
  6. 1 paket bebek ıspanak
  7. 2 etli tavuk göğsü
  8. 200 gram ince dilimlenmiş çilekler
  9. 1 bardak doğranmış kızarmış cevizler
  10. Yarım ince dilimlenmiş küçük kırmızı soğan
  11. 100 gr parmesan peyniri, ufalanmış


Yapılışı: Büyük bir kapta limon suyunu hardalla çırpın. Çırparken, pansuman birleşene kadar yağı yavaşça dökün. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Ayrı bir tavada küp doğranmış tavukları soteleyin ve soğutun. Sosu ile birlikte kaseye ıspanak, tavuk, çilek, yarım fincan ceviz ve soğanı ekleyin ve karıştırmak için fırlatın. Salatayı tabaklara koyun ve üzerine kalan cevizler ve peyniri ekleyin.


Şunlara da göz atın;

  1. Doyurucu salata tarifleri
  2. Diyet salata tarifleri
  3. Metabolizmayı hızlandıran çorbalar ve salatalar
  4. Ana yemek tarifleri
  5. Değişik makarna tarifleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!
Kilo Vermek İçin Öğle Yemeği Nasıl Olmalı?