Corona Döneminde Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Ramazan ayına günler kala 'Corona döneminde nasıl oruç tutulur?' gibi sorular da merak konusu olmaya başladı. İşte, Beslenme ve Diyet Uzmanı Maria Tanoğlu'ndan corona döneminde oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler:

Medicana Kadıköy Hastanesi Diyetisyeni, Beslenme ve Diyet  Uzmanı Maria Tanoğlu; koronavirüs salgınında oruç tutarken  nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetti.

Dengeli ve yeterli beslenme ile corona sürecinde bağışıklığı koruyarak oruç tutmak mümkün! Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin, corona virüse yakalanma oranının daha yüksek olduğunu biliyoruz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ise dengeli ve sağlıklı beslenmek oldukça önemli. Bunun için günlük alınması gereken protein, karbonhidrat ve yağ dışında yiyeceklerden vitamin ve mineralleri de yeterli oranda almamız gerekiyor. Aksi halde vücudumuzun viral enfeksiyonlara yakalanma riski artacaktır. Peki, bağışıklığı düşürmeden oruç tutmak mümkün mü? Evet, yeterli ve dengeli beslenmeyle corona sürecinde bağışıklığı korumak ve oruç tutmak mümkün.

Oruç Tutarken Sağlıklı Beslenmeyi Koruyacak Öneriler

  1. Öncelikle iftardan sahura kadar olan süreçte 3 öğün yapılmalı.
  2. 1. Öğün: Ön iftar olarak da adlandırılır. 1-2 bardak su içildikten sonra, 1 dilim peynir / 1-2 adet hurma / 1-2 adet ceviz /2-3 adet zeytin seçeneklerinden biriyle iftara başlanmalıdır.
  3. 2. Öğün: Esas öğün olarak da bilinir. Ana yemeğe geçmeden önce 1 kepçe çorba içilmelidir. Ana yemeğin yanında salata, ayran/yoğurt, ekmek/makarna/pilav vb. bir karbonhidrat kaynağı tüketilmelidir.
  4. 3. Öğün: Sahurdan önce yapılan bağışıklık için büyük rol oynayan ara öğündür. Meyve/yoğurt/kefir/çiğ kuruyemiş gibi bir ara öğünden oluşabilir.
  5. Mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahuru atlamak, bağışıklık sistemi için risk teşkil eder.
  6. Sahurda maydanoz, roka, kırmızı biber gibi C vitamini bakımından zengin sebzeler tüketilmelidir.
  7. İyi bir protein olan yumurta tercih edilmelidir.
  8. Multivitamin takviyesi kullanabilirsiniz.
  9. Corona sürecinde uzun süre evde durmanız gerekiyorsa, D vitamini takviyesi için yalnızca gıdalar yeterli gelmeyebilir. Ayrıca demir gibi bazı vitamin ve mineral depolarınız çok düşükse, bağışıklığı güçlendirmek için Ramazan ayı boyunca multivitamin takviyesi alabilirsiniz.
  10. Metabolik rahatsızlığı olanlar ve düşük bağışıklık öyküsü olan kişilerin doktor onayıyla oruç tutması gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Doyurucu iftar yemekleri
  2. Sahur için pratik tarifler
  3. İftar için diyet yemekler
  4. Ara sıcak tarifleri
  5. İftar için sütlü tatlılar

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı