Çok Fazla Çay İçmenin Yan Etkileri Nelerdir? 9 Olası Etki
Türk kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan siyah çayı hepimiz seviyoruz. Ancak çayı fazla tüketmenin sağlık açısından bazı yan etkileri olduğunu biliyor muydunuz? İşte, çok fazla çay içmenin 9 yan etkisi:

Çay, dünyanın en sevilen içeceklerinden biridir. Dünya çapında en çok tercih edilenler yeşil çay ve oolong çayı olsa da, ülkemizde siyah çay tüketimi çok fazla. Ancak her şeyde olduğu gibi, çayında fazla tüketilmesi sağlık açısından sakıncalı. Günde 3-4 bardak çay tüketimi aşmanın bazı olumsuz etkileri olabilir. İşte, çok fazla çay içmenin olası 9 yan etkisi:

  1. Demi Emiliminin Azalması

Çay, tanen bakımından zengindir. Bu tanenler demire bağlanabilir ve emilim için kullanılamaz hale getirir. Demir eksikliği, dünyadaki en yaygın besin eksikliklerinden biridir ve aşırı çay tüketimi durumunuzu kötüleştirebilir. Özellikle sıkı bir vegan diyeti uyguluyorsanız, ne kadar çay tükettiğinize daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Demir eksikliğiniz olmasına rağmen çay içmeyi seviyorsanız, ekstra önlem olarak öğün aralarında içmeyi düşünün. Bunu yapmak, vücudunuzun yemek zamanlarında yiyeceklerinizden demiri emme yeteneğini etkileme olasılığını azaltacaktır.

  1. Kaygı, Stres ve Huzursuzlukta Artış

Çay yaprakları, doğal olarak kafein içerir. Aşırı kafein tüketimi ise, kaygı, stres ve huzursuzlukla ilişkilidir. Siyah çay, diğer çaylara göre daha fazla kafein içerir. Günde 200 mg'ın üzerindeki kafein alımı kendinizi daha gergin hissetmenize neden olabilir. Bu semptomları görmeye başlarsanız, günlük çay ve kahve tüketimini sınırlandırın.


  1. Kötü Uyku

Çay, uyku döngünüzü bozabilir. Melatonin beyninize uyku zamanı geldiğini bildiren bir hormondur. Araştırmalar kafeinin melatonin üretimini engelleyebileceğini ve düşük uyku kalitesine yol açabileceğini öne sürmektedir. Yatmadan 6 saat önce çay tüketiminden kaçının.

  1. Mide Bulantısı

Çaydaki bazı bileşikler, özellikle aç karna tüketildiğinde mide bulantısına yol açabilir. Daha hassas bünyeli kişiler, 1-2 bardak çay içtikten sonra bu semptomları yaşayabilir. Bu belirtileri en aza indirmek için, çay içmeden önce yemek yemeyi deneyebilirsiniz.

  1. Mide Ekşimesi

Çaydaki kafein, mide ekşimesine yol açabilir veya reflü semptomlarını şiddetlendirebilir. Kafein ayrıca toplam mide asidi üretiminde bir artışa da katkıda bulunabilir. Rutin olarak çok miktarda çay tüketiyorsanız ve sık sık mide ekşimesi yaşıyorsanız, alımınızı azaltmanız ve semptomlarınızın düzelip düzelmediğine bakmanız faydalı olabilir.

  1. Hamilelik Komplikasyonları

Hamilelikte çay gibi yüksek düzeyde kafein içeren içecekler tüketmek, düşük yapma riskinizi artırabilir. Çayın toplam kafein içeriği değişebilir, ancak genellikle fincan başına 20-60 mg (240 ml) arasındadır. Bu nedenle, dikkatli olmak gerekirse, günde yaklaşık 3 bardaktan fazla içmemek en iyisidir. Hamileyseniz ve kafein veya bitki çayı alımınızla ilgili endişeleriniz varsa, mutlaka doktorunuza danışın.


  1. Baş Ağrısı

Çayda bulunan kafein, tekrarlayan baş ağrılarına katkıda bulunabilir. Kronik baş ağrınız varsa, bir süre çayı diyetinizden çıkartmayı ve durumunuzu gözetlemeyi deneyebilirsiniz.

  1. Baş Dönmesi

Baş dönmesi ve sersemlik hissi, çok fazla çay içmekten kaynaklanıyor olabilir. Bu semptom özellikle 400 mg'dan daha fazla kafein alanlarda ve hassas kişilerde görülebilir. Çay içtikten sonra sık sık baş dönmesi yaşıyorsanız, daha düşük kafeinli içeceklere yönelebilirsiniz.

  1. Bağımlılık

Kafein, alışkanlık yapan bir uyarıcıdır. Çaydan veya kahveden düzenli olarak kafein alınması, bağımlılığa yol açabilir. Kafein yoksunluğunda, baş ağrısı, artan kalp hızı, yorgunluk ve sinirlilik hali gözlemlenebilir. Art arda 3 gün belirli miktarda çay içmek, bağımlılığı tetikleyebilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Hangi kahve kaç kalori?
  2. Aç karna kahve içilir mi?
  3. Kafeinsiz kahve sağlıklı mı?
  4. Sağlıklı smoothie tarifleri
  5. Elektrolit seviyesini dengeleyen içecekler

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları